Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Perfekta förutsättningar – en helt annan nivå här”

När FC Bayern besegrade Freiburg med 2-0 gjorde Amanda Ilestedt ett av målen.Foto: LAKOPRESS VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/LACKOVIC WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Hemma i Sverige och allsvenskan har Amanda Ilestedt bland annat representerat FC Rosengård. Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Trea i ligan med häng på serieledning. 

Dessutom målskytt i segern mot SC Freiburg i fredags

Trots skador under hösten har Amanda Ilestedt fått en bra start på livet i München.

– Det är perfekta förutsättningar här nere, säger hon. 

Tidigare under sommaren bytte Amanda Ilestedt en tillvaro vid den tyska huvudstaden Berlin och spel i Turbine Potsdam mot storklubben FC Bayern München. Den svenska landslagsspelaren beskrev flytten som ett ”steg uppåt” – eftersom Bayern tillhör en av världens absolut största klubbar. 

Sedan övergången har det blivit sex framträdanden i Bundesliga, blandat med spel i Champions League och tyska cupen, där det blev repass direkt mot Vfl Wolfsburg.

– Det har varit en väldigt bra tid än så länge. Jag har haft lite småskador under hösten som inte varit så roliga, men förutom det så har allting gått bra. Hela klubben ger ett professionellt intryck, berättar Amanda Ilestedt, som har börjat göra sig allt mer hemmastadd i södra Tyskland: 

– München är väldigt vackert både inne i stan och när man flyttar sig ut från stan, med Alperna och bergen som finns utanför. 

Hur står sig den professionella nivån på Bayern i jämförelse med Potsdam?

– Ja, det går inte riktigt att jämföra, det är en helt annan storlek på klubben. Potsdam är en mindre förening med mycket tradition och många fans som följer laget.

– Här i München finns perfekta förutsättningar med träningsanläggningen och sjukgymnaster och hela den biten. Det går inte att jämföra rakt av med Potsdam, fortsätter hon.

Blev matchhjälte i fredags 

Amanda Ilestedts första mål i Bayern Münchens ikoniska matchtröja gjorde hon förra fredagen, när hon var med och hemmabesegrade SC Freiburg med 2-0 på Säbener Straße, en nybyggd anläggning där tyskarnas damlag spelar sina hemmamatcher.   

– Det är alltid roligt att göra mål, men det viktigaste är så klart att laget vinner. Men det var extra roligt att få göra mål, säger hon. 

Hur är stämningen när ni spelar, kommer det mycket folk som skriker och stöttar? 

– Nja, det varierar rätt så mycket. Jag tycker att det finns en stor utvecklingspotential i allmänhet, så det är någonting som vi gärna får förbättra i framtiden. Jag önskar verkligen att det blir bättre inom en snar framtid. 

Zecira Musovic och Amanda Ilestedt med sina bronsmedaljer från VM-äventyret i somras. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Det är jätte positivt”

I somras var det en annan färg på Amanda Ilestedts matchtröja, när hon och det svenska landslaget gjorde stor succé under VM och tog en bronsmedalj. Turneringen har gett vind i seglet för den svenska damfotbollen, som även utvecklas internationellt. 

Från och med säsongen 2020/21 får damernas Champions League ett nytt format, som innebär att turneringen från ett gruppspel.

– Jag tycker det är jättepositivt, det blir mycket mer matcher på den absolut högsta nivån. Det kommer bli roligt med gruppspel, och det kommer bli spännande att följa turneringen. Det ger även en ärligare chans att gå vidare eftersom det finns så mycket bra lag, säger Amanda Ilestedt, som är en match bort från uppehåll och lite efterlängtad julledighet: 

– Då ska jag åka hem! Jag tycker det är jättemysigt att komma hem till familj och vänner och få en chans att vara med dem igen.