Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu träder polisen fram – efter Zlatans anklagelse

Stefan Winqvist.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Stefan Winqvist.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Zlatan Ibrahimovic under tiden i Malmö FF:s A-lag.Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: JAMES MARSH/BPI/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Enligt Zlatan Ibrahimovic försökte polis-pappan få honom utkastad ur Malmö FF:s ungdomsverksamhet.

Nu träder pappan fram för att ge sin version.

– Det Zlatan sagt är inte sant, säger Stefan Winqvist i en exklusiv intervju med Kvällsposten.

Rubrikerna har varit stora och svarta. Tillslut fick Stefan Winqvist nog.

Zlatan Ibrahimovic pekade först i sin bok Jag är Zlatan och sedan även i den franska dokumentären Min Mörka Sida ut en fotbollspappa som på grund av Zlatans härkomst ville få bort honom från klubben.

Det hela hade sin grund i en incident på träningsplan när Zlatan och hans lagkompisar var 17 år gamla.

– Jag fick jag en tackling och jag slog till killen för att jag var arg. Hans pappa var polis och skrev ett brev till klubben och krävde att de skulle kasta ut mig. Han ville få bort mig. Och han gav brevet till alla spelare i laget. Jag visste inte om någonting. Han sa: Skriv på det här så att Zlatan kan kastas ur klubben. Jag var bara i ungdomslaget. Kan du föreställa dig hur jag kände mig? Jag kände mig som att jag inte passade in med dem. Ungefär som ett svart får, säger Ibrahimovic i den franska dokumentären.

Det var de här uppgifterna som fick bägaren att rinna över för Stefan Winqvist. När Kvällsposten träffar honom säger Stefan att det inte var han som skrev brevet och att han inte heller skrivit under på namninsamlingen.

– Alla som har läst boken och känner till Malmö FF känner också till lite grand om Marcus och mig. Jag tror jag var den ende pappan i laget som var polis, han kunde lika bra ha skrivit mitt namn.

I hopp om att rentvå sitt rykte hörde han av sig till Kvällsposten.

– Jag förstår att det finns en risk när jag går in och har synpunkter på en nationalikon, en makthavare som har varit kapten i landslaget. Men jag står för vartenda ord jag säger nu, säger Stefan som fyller 71 om bara ett par veckor.

Nu träder han fram och berättar sin version av vad som hände för 20 år sedan.

– Jag förstår att Zlatan mycket väl kan ha trott att det var jag som stod bakom den här skrivelsen. Det är inget konstigt eftersom det var min son Marcus som blev nedskallad, säger han och berättar hur hans son Marcus efter den ovan nämnda incidenten fick föras till sjukhus med knäckt näsa.

Marcus Winqvist är precis som Zlatan Ibrahimovic född 1981. De spelade i samma juniorlag.

Har aldrig sett skrivelsen

Stefan Winqvist har under 40 år jobbat som polis, bland annat som närpolischef i Rosengård. Han har också ett förflutet som säkerhetsdelegat och fotbollsdomare på elitnivå.

1985 dömde han sin första allsvenska match. 1989 den sista. Med detta sagt var det naturligt att svara ja när han av Malmö FF fick frågan om han fick förfrågan om att bli domarvärd och ge spelarna regelutbildning.

Zlatan var en av de många spelarna han utbildade och visst blev Stefan ledsen när han hörde att hans son skadat sig. Men han hävdar också bestämt att han inte ville få Zlatan straffad.

– Det skulle aldrig falla mig in. Tränarna gjorde det väldigt klart för oss föräldrar att vi inte skulle blanda oss i. Det var en policy man hade i Malmö FF.

– När det gäller den här skrivelsen så är det fullständigt otänkbart att Malmö FF överhuvudtaget skulle fundera på att kasta ut Zlatan.

Stefan menar att de dåvarande tränarna efter att Zlatan publicerat sin bok borde ha gått ut och sagt att det inte var han som låg bakom skrivelsen.

Stefan vet också vem det var som stod bakom skrivelsen, men vill av hänsyn till den personen inte utlämna namnet.

"Folk frågar hela tiden"

När vi träffas har Stefan med sig en rad tidningsurklipp.

Ett har rubriken: "Polisen ville kasta ut mig". I en annan text pratar Zlatan om något han kallar "undercover-rasism".

– Jag var på en konferens samma dag som ni publicerade den artikeln och då kom det fram en kille med ett urklipp och frågade "Stefan, är det du?". Folk som inte har med fotboll att göra kommer och frågar. Då förstår man lite grand omfattningen.

– Andra som var inblandade borde ha informerat honom om att det var någon annan som kom med den här skrivelsen, för den här jag helt oskyldig till.

 

LÄS MER: "Zlatan blev förd bakom ljuset" 

 

Än i dag klappar hjärtat för Malmö FF. Men bilden av honom har förändrats efter skriverierna. Folk har än så länge bara hört Zlatans version.

– Hade jag varit en privatperson som bott mitt ute i ingenstans så hade jag kanske inte brytt mig, men jag rör mig bland fotbollsfolk och träffar folk runt klubben hela tiden.

"Kan spilla över på andra"

Äldste sonen Patrik Winqvist är tränare i allsvenska Trelleborgs FF. Marcus jobbar i dag som advokat på en byrå i centrala Malmö.

– Det kan spilla över på dem också, jag vill inte att folk ska säga "det är han med den dumme farsan som försökte få bort Zlatan".

– Jag är inte ute efter Zlatan, jag är bara ute efter upprättelse för mig själv. Det känns väldigt jobbigt att jag ska målas upp som rasist.

I ett samhällsperspektiv menar han också att en hel arbetskår drabbas.

– Vi lever i en stad med jättemycket människor och med utanförskapsområden där det finns människor som tycker illa om polisen och kallar dem för rasister. Det vill jag inte.

Upplevde du att Zlatan inte accepterades?

– Han har känt vad han har känt, och jag vill inte ta ifrån honom det. Jag delar helt uppfattningen om att det är tråkigt att en 17-åring utsatts för något sådant, att en förälder går runt med en lista för att få bort dig från klubben.

Så det var ingen rasism?

– Nej, det är väldigt främmande, jag har inte varit med om något sådant över huvudtaget.