"När han ringde blev jag väldigt nervös..."

Anton Tinnerholm i Malmö, dagen efter att han skrivit på för New York City FC.
Anton Tinnerholm tackas för sin tid i Malmö vid årets allsvenska avslutning, hemma mot Häcken.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Spel i en tävlingslandskamp har det blivit för Tinnerholm under tiden i Malmö. Och sex träningslandskamper.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Anton Tinnerholm bläddrar i Kvällsposten dagen efter att MFF kvalificerat sig för Champions League.
Foto: SANNA DOLCK / KVP
Foto: SIMON DAWSON / AP
Foto: SHUTTERSTOCK
1 / 7

Han kom till Malmö som ett oskrivet kort.

Tre och ett halvt år senare drar Anton Tinnerholm vidare, till New York City FC  – med tre SM-guld, två Champions League-gruppspel och sju landskamper i bagaget.

– Den är obeskrivlig, min tid här i Malmö. Den kärlek jag har fått och det jag har fått uppleva fotbollsmässigt, det är få som får uppleva det i livet, säger Tinnerholm.

Det är torsdag lunch i Malmö, tio dagar innan jul.

Anton Tinnerholm har dagen innan varit i Manchester och skrivit på för en klubb i New York.

Nu är han hemma igen, men caféet där vi bestämt att mötas är stängt.

Efter att jag stått i kylan i tio minuter öppnas den låsta dörren inifrån.

– Är det du som ska träffa, Anton? Han sitter här inne.

Jag borde inte ha blivit förvånad.

Har du kommit från Östergötland och tagit dig så djupt in i många malmöiters hjärtan så är låsta cafédörrar inga utmaningar.

– Det var bland det sjukaste jag varit med om, säger Anton Tinnerholm.

Han pratar om faciliteterna på Manchester Citys träningsanläggning. Tinnerholms nya klubb, New York City FC, ägs av samma koncern som Man City och därför har den förre MFF-försvararen kunnat skriva på för sin nya klubb utan någonsin ha satt sin fot i New York.

Istället gjordes läkarundersökningen i Manchester och inte förrän i slutet av januari åker Tinnerholm till USA:

– Jag ska först med på landslagets vinterturné. Sedan mellanlandar jag i Sverige innan jag drar över. Säsongen börjar 21 eller 22 januari med träningsläger i Florida och Mexiko i sex veckor. 

Tränas av Patrick Vieira

Varför blev det New York City?

– Det kändes som det bästa sportsliga alternativet för mig. Det fanns andra alternativ, men att spela under Patrick Vieira (före detta storspelare i franska landslaget och Arsenal, numera manager i NYCFC) och med de andra spelarna som finns i laget och testa även det sociala så kändes det som nummer 1 för mig hela vägen.

Patrick Vieiera firar FA-cupsegern med Arsenal 2006. I dag tränar fransmannen New York City FC.
Foto: IAN HODGSON / AP POOL

Det är VM i Ryssland i sommar, hur tänkte du kring det?

– Landslagschanserna skulle jag säga att de ökar om jag får spela och gör det bra i MLS. Man har ju sett att i allsvenskan är det svårt. Om man inte spelar i Europa så är det i princip omöjligt, säger Anton Tinnerholm som innan beslutet luftade frågan med landslagets assisterande tränare Peter Wettergren.

– Han sade att de har bra koll, Gustav Svensson är redan i MLS och Wettergren sade att Svensson alltid kommit i bra form till landslaget. Sedan är det alltid svårt att veta. Det som spelar mest roll är hur mycket speltid du får. 

Kontraktet är skrivet på två år och tränaren Patrick Vieira har en tydlig plan för Anton Tinnerholm som än så länge inte har träffat sin nya chef.

– Jag har pratat med honom i telefon.

Hur upplevde du det?

– Första intrycket… När han ringde så blev jag väldigt nervös. Att prata med honom… Han är ju ändå en legend. Sedan efter ett tag så kom jag in i det och blev förvånad att han hade så bra koll på mig som han ändå hade. Det var inte bara klyschor att jag var bosman och att jag vunnit SM-guld, utan han hade en bra bild av mig.

– Det är stora spelare, en bra tränare och en organisation från Manchester City. Så ambitionen och organisationen, det gör mig inte ett dugg orolig, det känns som bra mycket bättre än i Sverige.

När hörde du första gången om intresset från New York?

– Det var precis innan Sverige–Italien-matchen i playoff. Det kom från ingenstans. När jag fick höra det så ville jag dit. 

– Att det var New York spelade in. Sedan har vi pratat om USA och MLS i laget och det är många som har positiva saker att säga om det. Sedan när jag hörde mig för mer om klubben och organisationen och ambitionerna så kändes det som ett perfekt steg för mig.

Omtyckt i Malmö och MFF

Hur har du trivts i USA när du varit där på träningsläger med  Malmö FF?

– Jag har älskat det. Jag älskar den öppenhet som man visar mot varandra. Står du och letar efter något i en affär så dyker en 85-årig tant över dig om vill hjälpa till och är hur trevlig som helst. Börjar du prata med någon på ICA-affären här på Rönneholm så undrar folk vad det är för fel på en. Jag diggar den öppenheten som är på ett annat sätt i USA.

Vad skulle du vilja säga om dina 3,5 år i Malmö?

– Vad ska man säga? Jag vet inte om ord kan beskriva hur bra det har varit. 

– Jag vet inte vad min tanke var när jag kom hit. Jag tyckte det var ett bra steg inom Sverige. Att det var ett lag som ledde serien visste jag ju, men jag hade inte tankar på att jag skulle spela Champions League eller i landslag utan det har bara kommit.

Det är få som kommit utifrån till Malmö och blivit så uppskattade som du har blivit, vad tror du det beror på?

– Ja… Jag vet inte. Sista halvåret har det varit helt galet faktiskt. Jag har aldrig gjort sånt på planen som jag tänkt att jag ska bli uppskattat av folk för, det är mer att jag har varit mig själv och gjort allt för att vinna. Det har alltid varit jag, så det är inte så att jag har ändrat någonting.

– Sedan har jag kanske inte visat respekt för vem jag än mött och har kanske blivit lite kaxigare i min attityd. Det är väl det jag förändrat i så fall. Jag har väl tagit åt mig av det malmöitiska, säger Anton Tinnerholm.

Anton Tinnerholm leder supportersången på Swedbank stadion.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

"Malmö klarar sig galant utan mig"

Hur känns det nu när du ska åka från Malmö då?

– Jag tror någonstans att den känslan jag tar med mig härifrån är att folk ändå verkar uppskatta det jag har gjort och verkligen önskar mig lycka till. Trots att jag går som bosman, så är det inga hard feelings utan folk är verkligen glada för min skull och längtar till jag kommer hem.

– Det är verkligen vad jag kommer att ta med mig, den kärlek jag har fått. Och jag vet att Malmö kommer att klara sig galant utan mig.

Om du ska ta fram ett minne från de här åren i Malmö, vilket väljer du då?

– Det är sjukt att välja bort när man går till Champions League. Men jag måste ändå säga Elfsborgs-matchen och den uppskattning jag fick där efteråt.

– Det var magiskt att gå till Champions League också. Framför allt första gången. Det var helt overkligt. Dagen efter när jag satt och kollade lottningen, jag kunde knappt fatta att vi var ett av lagen. Det var surrealistiskt.

– Men mot Elfsborg stod mer jag i centrum. Och den uppskattningen från supportrar, spelare, ledare. Redan då var det klart att jag skulle lämna Malmö, men det blev en kampanj att jag skulle skriva på och man vill ju egentligen ge tillbaka så mycket som möjligt. Samtidigt visste jag att jag skulle lämna.

Anton Tinnerholm låg bakom fyra av målen när MFF slog Elfsborg med 6–0 den 25:e september i år.
Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vad vet du om MLS?

– Jag vet att den kvalitetsmässigt är rätt okej. Många tror att den är sämre än vad den är. Jag tror absolut att det är ett steg upp från allsvenskan.

– Tidigare har man värvat spelare som varit lite på väg ner. Nu känns det mer att de värvar spelare som är i en lägre ålder och på väg uppåt. Ser man på David Villa så var han inte landslaget när han spelade i Barcelona på slutet. Sedan kom han till New York City och kom med igen, det säger ändå lite.

Lägenheten i Malmö är såld, ska nu tömmas innan julen ska firas av i Östergötland. Frågan är om Anton Tinnerholm en dag kommer att återvända till Malmö.

– Det kan jag absolut tänka mig. Sedan får man ju se hur länge man är ute och hur det ser ut var klubben står och var jag står. Man får se. Men det är klart att jag hoppas på det.

Men när du blir gammal, var bor du då?

– Då bor jag kring Linköping. Skulle jag tro. Det är planen just nu i alla fall. Sedan kanske det blir New York. Eller Malmö. Det är ingen som vet. Men jag dras mot Linköping där jag har släkt och vänner.