Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Minst 29 smittade efter EM-matcher i Danmark

EM-festen i Danmark pågår för fullt.
Foto: GONZALES PHOTO/ROBERT HENDEL VIA WWW.IMA / IMAGO IMAGES/GONZALES PHOTO WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Anette Lykke Petri, direktör för Styrelsen for Patientsikkerhed
Foto: Jon Norddahl / © Jon Norddahl Norddahl.co
23 000 åskådare var på plats på Parken på måndagen.
Foto: TASS / GRIGORY DUKOR/TASS/SIPA USA SIPA USA

Det råder EM-feber i Danmark.

På måndagskvällen var det 23 000 åskådare på plats på Parken när Danmark blev klart för åttondelsfinal.

Samtidigt har 29 personer nu konstaterats smittade med covid-19 i samband med EM-matcher.

– Ur en smittosynpunkt är det aldrig lämpligt att stå tätt ihop och sjunga och ropa, säger Anette Lykke Petri, direktör för Styrelsen for Patientsikkerhed.

Vilka matcher det handlar om där personer har blivit smittade är i nuläget oklart, men det är minst 29 personer som har konstaterats smittade i samband med EM-matcher i Danmark. Enligt danska myndigheter kan det i praktiken vara fler smittade än så.

De 29 coronafallen tros dels ha kopplingar till matcher på plats på nationalarenan Parken och dels kopplingar till storskärmsarrangemang i landet. 

– Det handlar om tillfällen där de smittats under matchen eller i relation till matchen, säger Anette Lykke Petri, direktör för Styrelsen for Patientsikkerhed, på en pressträff på tisdagen.

– Men teoretiskt sett kan det finnas fler fall, säger hon.

23 000 åskådare på Parken

Danmark har under EM:s gång lättat på coronarestriktionerna i landet. När matchen mot Ryssland spelades på Parken på måndagskvällen fick 23 000 åskådare ta plats på läktarna.

Dessutom har landet ändrat på öppettider för krogar så att danskar ska hinna se klart de sena EM-matcherna innan stängning.

– Vi har ett riktigt gott samarbete med DBU (danska fotbollsförbundet), precis som vi haft i samband med matcher i Superliga. Vi får de upplysningar vi behöver och vi får dem vid rätt tidpunkter, vilket hjälper oss i smittspårningen, så tack för det, säger Anette Lykke Petri.

Den som samlas för att titta på EM-fotboll uppmanas att testa sig.

– Ur en smittosynpunkt är det aldrig lämpligt att stå tätt ihop och sjunga och ropa. Och det tror jag alla vet om. Därför uppmanar vi att man låter sig testas och informerar oss om det, säger hon.

Efter segern mot Ryssland är Danmark klart för åttondelsfinal i mästerskapet. Den blir dock inte på hemmaplan utan i Nederländerna.

TV: Danska fansens hyllningstal under EM