Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Matias Concha lämnade allt – flyttade utomlands

Karoline, Emilio och Matias Concha.Foto: Privat
Matias Concha trivs i spanska Marbella.Foto: Privat
Matias Concha och Jane Björck i SVT-studion under EM i Frankrike 2016.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Han var spelare, agent, sportchef, kommentator och tv-expert.

I somras lämnade Matias Concha fotbollen och tog med sig familjen till Marbella på spanska solkusten – för att bli fastighetsmäklare.

– Det är klart att det är skönt att vara i en härlig miljö men jag är inte här enbart för att njuta. Jag är här för att jobba, inte för att glida, säger Concha.

Real Club Padel, Marbella. Hit går Matias Concha för att drillas av sin personliga tränare. Här spelar han den populära racketsporten tillsammans med vänner och bekanta flera gånger per vecka.

Vid en första anblick ser fotbollsprofilen ut att leva ett lugnt och skönt liv. På hans sociala medier syns solglasögon, pooler och pampiga hus.

Och visst, det går ingen större nöd på Matias Concha. Men det nya livet i Marbella handlar inte om att luta sig tillbaka, vara nöjd och leva på pengarna som spelats in under fotbollskarriären.

– Om du kommer hit för att glassa och glida så går det inte i längden. Du kan inte komma hit med den inställningen. Om du vill etablera dig så måste du jobba för det, säger Concha.

Finns det massa pengar att tjäna som mäklare här?

– Ja, det finns det. Men du måste vara bra på det. De som inte är bra på det blir inte långvariga. Och de som inte blir långvariga tjänar inte så mycket pengar på det. Jag har ett intresse i fastigheter sen tidigare så detta känns superkul.

Tog med sig fru och barn

Så, hur kommer det sig att Matias Concha – efter ett tidigare liv som fotbollsspelare, fotbollsagent, sportchef och tv-profil – väljer att ta med sig sin fru Karoline och femåriga son Emilio till Marbella och inleda en helt ny karriär? Tillfälligheter och möjligheter, är svaret.

– Den som kom med idén var egentligen min fru. Hon har bott i Marbella tidigare och vet hur det fungerar här nere. Hon var rätt så drivande. Vår vision har alltid varit att flytta hit någon gång när vi blir äldre. Men så funderade vi. Varför ska vi vänta så länge? Varför måste vi bli pensionärer innan vi flyttar till ett härligt klimat?

Matias Concha, Olof Mellberg, Petter Hansson, Zlatan Ibrahimovic, Johan Elmander, Kim Källström, Johan Elmander, Andreas Isaksson, Christian Wilhelmsson, Anders Svensson, Tobias Linderoth. EM-kval 2007.Foto: Marcus Ericsson / Bildbyrån

Concha jobbar som mäklare

Genom sina kontakter lyckades Concha få ett jobb som fastighetsmäklare på Serneholt Estate. Hans förutsättningar är perfekta.

– Min pappa är spansktalande och jag är honom evigt tacksam för att han var envis och noga med att lära mig spanska. Han kan svenska fantastiskt bra men har aldrig pratat något annat än spanska med mig. Jag har stora fördelar eftersom jag kan språk. Har dessutom en hyfsat bra tyska från åren där. Jag ser ut som folk här, jag heter som folk här och jag pratar som folk här. Det gör allt lättare, säger Concha och ler.

Att han är svensk är inte heller någon nackdel.

– Det är mycket skandinaver som gör affärer här. Men visst, när svensken inte är köpsugen – och det kan bero på politik, kronans värde gentemot euron och så vidare – så har vi börjat titta bredare. Det går i cykler vilka länder som går starkt.

SM-guld med Djurgården och MFF

Som fotbollsspelare vann Matias Concha SM-guld och cup-guld med både Djurgården och Malmö FF. Han spelade även för tyska Bundesligalaget Vfl Bochum och det svenska landslaget. Han var sportchef för Öster, kommentator för Eurosport och expert i SVT:s sändningar under EM i Frankrike 2016. Saknaden av fotbollen finns där, men den är hanterbar.

– Jag kan sakna saker runtomkring. Åka på träningsläger, omklädningsrummet, umgänget. Jag kan sakna att vinna matcher också. Men just spelmomentet, det som sker under de 90 minuterna, de saknar jag inte lika mycket. Där är jag klar.

– Jag har varit lite mätt på fotbollen. Under kort tid hade jag avverkat ganska mycket. Spelare, sportchef, tv, en sväng som agent. Det är rätt mycket som man går igenom så jag kände att jag behövde en paus.

Matias Concha vann SM-guld med Malmö FF 2014.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Men bara paus?

– Jag kommer aldrig stänga dörren till fotbollen då det alltid kommer vara en stor bit av min identitet. Men just nu är det skönt att vara borta från den och lära mig nya saker. Är inte rädd för nya utmaningar, tvärtom växer jag med det.

Hur trivs du med livet här?

– Jag har varit mycket i Spanien tidigare men den här kusten är ganska ny för mig. Så varje helg försöker vi utforska något nytt. Jag tar med familjen och åker någonstans. Det är trevligt.

– Det roliga med det här jobbet är att det är högt tempo. Man måste vara snabbfotad. Om du inte är beredd så kan du missa möjligheter. Egentligen är det ett jobb som rullar 24 timmar om dygnet. Det är action hela tiden. Och det ger kickar. När du säljer så får du en kick, det liknar den kick som man får när man vinner tre poäng.

Matias Concha och Jane Björck i SVT-studion under EM i Frankrike 2016.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN