MFF vidare – ställs mot tufft motstånd

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: LUKE NICKERSON/RANGERS FC/SHUTTERSTO / LUKE NICKERSON/RANGERS FC/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC

Malmö FF fick en mardrömsstart mot HJK Helsingfors i Champions League-kvalet. 

Men MFF reste sig och spelade 2-2 och är därmed klart för den tredje kvalrundan. 

Där väntar ett tufft motstånd i form av skotska mästarna Rangers. 

– Vi har haft stor respekt för de här matcherna. Så vi har inte pratat eller analyserat Rangers ännu, säger MFF-kaptenen Anders Christiansen.

Publiken hann knappt sätta sig innan bollen låg i målet. 

Hemmalaget HJK Helsingfors tog en tidig ledning när Miro Tenho nickade in 1-0 efter en välslagen hörna och då hade klockan inte ens hunnit ticka upp på en minut. 

– Vi får en konstig start när de gör mål efter 50 sekunder. Men vi kommer tillbaka fint och vi har några minuter när vi spelar bra, säger MFF-kaptenen Anders Christiansen.  

Gästande Malmö, som hade en 2-1-seger med sig från det första mötet, reste sig efter den tuffa inledningen. Drygt tio minuter senare fick Anders Christiansen bollen i straffområdet och pangade dit 1-1. 

Christiansen ger lugnande besked efter skadan 

I den andra halvleken hade hemmalaget bud på flera heta målchanser, men det var i stället Malmö FF som tog ledningen. Den här gången var det två inbytta spelare som låg bakom fullträffen. 

Adi Nalic hittade fram till stekhete Veljko Birmancevic som gav MFF ledningen. 

– Varje gång vi gör byten i halvlek gör det skillnad för oss. Det är inte bara elva spelare i truppen som gör skillnad för oss. Det är hela truppen som gör det, säger Anders Christiansen.

Möter Gerrards Rangers: ”Känner inte till dem”

Men HJK Helsingfors samlade sina krafter även efter baklängesmålet. Nästan direkt efter att Birmancevic gjort 2-1 för MFF kom den finska kvitteringen genom Riku Riski. Hemmalaget forcerade sedan för ett ledningsmål men Malmö höll undan och matchen slutade 2-2. Malmö är därmed vidare efter sammanlagt 4-3. 

– Vi kan vara glada över resultatet och vi är nöjda över att vi går vidare. Jag tycker vi är det bättre laget över två matcher. Vi visste att Helsingfors var ett bra lag, framför allt hemma på konstgräset, säger MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson. 

– I fotboll krävs hårt arbete för att nå resultat och jag tycker alla mina grabbar gjorde en fantastiskt arbetsinsats. 

I den tredje kvalrundan väntar skotska mästarna Rangers med Filip Helander och tränare Steven Gerrard. Första matchen spelas antingen 3 eller 4 augusti. Returmatchen spelas veckan därpå. 

– Det är ett stort lag ju. Annars känner jag faktiskt inte till dem. Vi har haft stor respekt för de här matcherna och vi har inte pratat eller analyserat Rangers ännu. Det får vi börja med nu, så har vi en vecka på oss, säger Anders Christiansen, som fick en smäll mot sitt knä i den andra halvleken och såg ut att ha märkbara plågor för en kort stund.

Efter matchen var lagkaptenens besked lugnande: 

– Jag fick en smäll mot sidan av knät och jag känner fortfarande av det lite. Men förhoppningsvis är det bara en smäll. Jag känner nog av det i ett par dagar. Men annars är det lugnt.