Lennartsson: ”Det är en av de tuffare matcherna”

HIF-tränaren Jörgen Lennartsson.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Anthony van den Hurk gjorde hattrick senast mot Falkenberg.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Årets första Skånederby stundar för formstarka Helsingborgs IF.

Som inte minst imponerat med sitt offensiva inläggsspel den sista tiden. 

– Om de väljer att bara blocka inlägg har vi andra vapen, försäkrar HIF-tränaren Jörgen Lennartsson.

Segrar mot GAIS, Akropolis, Västerås och Falkenberg. Visserligen blev hemmamötet mot topplaget IFK Värnamo en plump i protokollet eftersom HIF där förlorade med uddamålet, 3-2.

Men annars ser den rödblå-formen riktigt fin ut inför lördagens derby mot Trelleborgs FF.

– Vi känner oss bra. Vi gjorde en dålig match mot Värnamo, men det är också kopplat till att Värnamo är ett skickligt lag med bra spelare. Men i den matchen träffade vi inte riktigt rätt på det som var planen. Men i de övriga matcherna har det sett bra ut, säger Jörgen Lennartsson, som har en ganska frisk och kry spelartrupp till sitt förfogande:

– Viktor Lundberg är inte tillbaka. Han började träna så smått i dag men det är väl en vecka till på honom, ungefär. Annars är det okej, det mesta. Förutom spelarna som varit skadade ett tag.

”Kul när det är extra krydda”

Liksom Helsingborg har även Trelleborg radat upp segrar den sista tiden. Sydskåningarna har besegrat Gif Sundsvall, Falkenbergs FF, IFK Värnamo och IK Brage den sista tiden.

Derbyt mot Landskrona den 17 juli slutade däremot med en tung 4-2-förlust för TFF.

– Trelleborg är ett välorganiserat lag som har en hel del erfarenhet. Det är så klart en av de tuffare matcherna, säger Jörgen Lennartsson, och tillägger:

– Men det blir kul! Det är alltid kul när det är extra krydda i matcherna och det är en extra krydda att det är Trelleborg och ett derby. Det är en viktig match, vi är taggade och välförberedda.

Planen: ”Så blir det mål ändå”

Den sista tiden har Helsingborg växlat upp offensivt och varit riktigt målfarliga. Allt som allt har skåningarna tryckt in 14 mål på de senaste sex omgångarna i superettan.

Efter 4-0-segern mot Falkenberg fick Jörgen Lennartsson och hans manskap inte minst rikligt med beröm för sitt inläggsspel, där nyförvärvet Wilhelm Loeper hittade fram till skyttekungen Anthony van den Hurk flera gånger om.

Finns det en risk att motståndarna försöker läsa av det där och går all in på att stoppa inläggsspelet? 

– Jag tror att det där var en av sakerna som Falkenberg hade pratat om mest inför den matchen, säger Jörgen Lennartsson.

– Så det gäller att göra utförandet bättre än motståndarnas försvarsutförande, så blir det mål ändå. Men vi har många verktyg i lådan. Så om de väljer att bara blocka inlägg har vi andra vapen.

HIF hade annars finbesök på Olympiafältet under fredagen, där Färöarnas förbundskapten Håkan Ericson var på plats.

Det i sig är kanske mindre förvånande – HIF har trots allt färöiska Brandur Hendriksson i sin spelartrupp.  

– Han åker runt och besöker sina spelare. Jag har känt Håkan i 20 år så vi ska käka lite lunch och prata lite. Sedan ska han prata med Brandur efteråt. Vi har en bra dialog om Brandur och hans landslagsspel, säger Jörgen Lennartsson.

Helsingborg parkerar på en femteplats i tabellen, fem poäng bakom Värnamo på den allsvenska kvalplatsen. Till skillnad från merparten av superettan har HIF däremot ”bara” spelat tolv matcher.

Derbyt mellan Trelleborgs FF och Helsingborgs IF har avspark klockan 17.00 på Vångavallen.

TV: SE FLER NYHETER