Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slår tillbaka: ”Det där stämmer inte”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: NILS PETTER NILSSON

Oscar Lewicki uppges ha blivit utsatt för Zlatan Ibrahimovics ilska under EM-premiären mot Irland 2016.

Själv dementerar han händelsen helt.

– Han har aldrig sagt till mig hur dålig jag har varit, så det stämmer inte. Enda gången han skällde var efter Italienmatchen.

EM i Frankrike 2016 var Oscar Lewickis mästerskapsdebut. Både i paus och efter slutsignalen ska Zlatan Ibrahimovic ha skällt ut det centrala mittfältet med Kim Källström och Oscar Lewicki. Det skriver journalisten Olof Lundh i sin nya bok ”Landslaget enligt Lundh”. 

Tuffast ska det ha varit för Lewicki.

I boken citeras en anonym person som var med i omklädningsrummet i samband med 1-1-matchen.

”Det var bland det värsta jag varit med om och ingen vågade riktigt gå emellan heller, varken ledare eller spelare. Och det pågick länge. En av de äldre ledarna gick till och med ut och stängde dörren efter sig. Jag ångrar mig fortfarande, men jag vågade inte säga något”.

Enligt Oscar Lewicki själv stämmer det inte.

– I Irlandsmatchen fick jag ingen skit i alla fall. Jag vet att han var på Kim lite där men inte något extremt, vad jag kommer ihåg, säger Lewicki.

”Han skrek: Du skulle ha dödat honom”

Efter förlusten mot Italien i den efterföljande matchen, blev Lewicki däremot utskäll av Ibrahimovic. Den svenska kaptenen tyckte att mittfältaren borde ha kapat Éder som tog sig fram och satte matchens enda mål i slutminuterna.

– Han kom in i omklädningsrummet efter matchen och sa ”Du ska döda honom Oscar”. Alltså att jag skulle ha kapat spelaren som sprang. Jag sa liksom ingenting. Jag bara satt där. Jag tänkte för mig själv att jag kunde ha fällt honom och tagit en frispark men det kändes som att det hade blivit en frispark i farligt läge. Vi hade ju Granqvist kvar, men han snubblade. Men det var inte någon extrem utskällning, det var mer bara att han skrek ”Du skulle ha dödat honom”.

Hur upplevde du det?

– Det var lugnt för mig. Jag har varit med om värre. Det enda han skrek var ”Du skulle ha dödat honom, dödat honom”. Jag fattar att jag hade kunnat ta spelaren och ta en frispark. Jag tittade bara till mig själv och tänkte att ”Visst, jag hade kanske kunnat göra det men då hade jag kanske blivit ännu mer syndabock för att jag ger bort en frispark i det farliga läget”.

”Snackade ofta med honom – han var schysst”

Finns det en rädsla för Zlatan, vågar andra inte säga emot honom?

– Det är klart att det finns hierarkier i ett lag. Jag som ändå var ny i landslaget... Det är givet att man inte säger emot när man dessutom nyss nästan åkt ut ur EM, för det var ju inte så stora chanser att ta sig vidare efter det. Jag är väl inte den som skriker och låter mest heller.

Hur var Zlatan? Kunde han vara för hård och tuff?

– Min bild var inte att han var stenhård och körde över folk. Jag snackade ofta med honom och han var schysst. Man märkte att han ville mycket, och att han ville avsluta landslagskarriären på ett fint sätt, tror jag. Jag upplevde det aldrig som att han blev odräglig eller så. Han vill alltid vinna och få ut det mesta av både sig själv och sina medspelare men min bild har aldrig varit att han trycker ner folk eller så. 

Vad tycker du om att Lundh skriver så här, om det inte stämmer? Du blir ju ändå beskriven som en... 

– Hackkyckling? Nej, jag vet inte. Jag bryr mig faktiskt inte. Jag kommer inte kräva någon dementi eller så. Det är lugnt för mig.

SportExpressen har utan framgång sökt Zlatan för en kommentar.