Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Självklart vill jag spela utomlands”

Gerhardsson: "Hon gör saker som håller högsta kvalitet"
Hanna Bennison i sin landslagsdebut.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Supertalangen Hanna Bennison landslagsdebuterade under 2019.
Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN
Rosengårds supertalang Hanna Bennison fick ett genombrott under 2019, när hennes Rosengård blev svenska mästare.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

SM-guld och landslagsdebut.

Fjolåret blev en lyckad historia för supertalangen Hanna Bennison - som blickar mot framtiden med fötterna på jorden och med ödmjukheten i behåll. 

– Jag behöver utvecklas mer. Men självklart vill jag utomlands, säger hon. 

Som 15-åring hade Hanna Bennison gjort tre inhopp för sitt FC Rosengård i damallsvenskan. Hon hade även hunnit med att göra sin första match i Champions League, mot Kazan-VDV på Malmö IP. 

17 år gammal har hon blivit svensk mästare - och gjort den riktiga landslagsdebuten. 

– Nej, men det var ett bra fjolår så klart. Men nu lägger jag det där bakom mig och satsar på att göra saker ännu bättre, säger Bennison.

Vad krävs för att du ska kunna göra saker ännu bättre?

– Det handlar om att hela tiden sätta nya mål. Dessutom är jag i en bra miljö där vi har höga krav på varandra och vi vill hela tiden bli bättre allihopa. Det kommer lite av sig själv, bara man jobbar hårt och gör sitt bästa.

”OS är den stora drömmen”

Allt som allt bjöd fjolåret på 18 damallsvenska matcher för Hanna Bennison, som stod för tre mål och två assist. I början på november blev det även debut i A-landslaget när hon byttes in under en träningslandskamp i USA. 

En av flera belöningar för sin fina säsong fick Bennison i samband med Fotbollsgalan, där hon utsågs till årets genombrott. 

– Ett stort mål jag har nu är att komma med i A-landslaget fler gånger och sedan är ju OS till sommaren den stora drömmen. Sedan är så klart ett mål att bara få spela mycket under säsongen, vi satsar ju på att vinna SM-guld igen, säger Bennison. 

”Självklart vill jag ut”

Hanna Bennisons tidiga genombrott och fina säsong har givetvis gett ett eko ute i Europa, där flera stora miljardklubbar bygger upp allt större och starkare damverksamheter.

17-åringen gör ingen hemlighet av att hon en dag vill prova lyckan även utanför de svenska gränserna - men hon har ingen brådska. 

– Jag har kontrakt till 2022 så tanken är att stanna här. Jag tror jag behöver några år här för att nå min absoluta topp och för att jag sedan också ska vara förberedd för att ta mig ut, säger hon. 

– Men jag känner att jag behöver och jag vill utvecklas lite till innan det är dags. Jag trivs väldigt bra i den här miljön. Men självklart vill jag ut i framtiden. 

Just det du säger ”jag trivs i den här miljön”, är något jag tycker mig höra väldigt ofta från spelare i Rosengård!?

– Ja, det är en väldigt bra miljö, ett skönt gäng och vi har en väldigt bra träningsmiljö här. Alla är duktiga spelare så det blir en grym miljö.