Christian Eriksens Danmark vill till VM. Foto: ANDERS KJAERBYE / IBLChristian Eriksens Danmark vill till VM. Foto: ANDERS KJAERBYE / IBL
Christian Eriksens Danmark vill till VM. Foto: ANDERS KJAERBYE / IBL
Danmarks förbundskapten Åge Hareide. Foto: ©ANDERS KJAERBYE / IBLDanmarks förbundskapten Åge Hareide. Foto: ©ANDERS KJAERBYE / IBL
Danmarks förbundskapten Åge Hareide. Foto: ©ANDERS KJAERBYE / IBL

Öl-bråk inför VM-kvalet: "Vi funderar på straff"

Publicerad

Få varumärken är så starkt förknippade med Danmark som Carlsberg.

De danske fotbollsfansen satte därför förmodligen öl i halsen när de landade i Dublin inför kvalrysaren mot Irland och såg företagets reklamaffischer.

– Vi funderar på vad vi ska dela ut för straff till våra irländska kolleger, säger Carlsbergs informationschef Kasper Elbjørn till tidningen BT. 

"Kom igen Irland. (Berätta inget för chefen i Köpenhamn)", går att läsa på Carlsbergs reklamaffischer i Dublin inför tisdagskvällens playoff-match mellan Irland och Danmark.

Att företag uttrycker sitt stöd för diverse idrottslag är inget ovanligt.

Men att den danska öl-jätten väljer att ställa sig på Irlands sida är kontroversiellt.

Så pass kontroversiellt att det danska fotbollförbundet, DBU, valt att ge sig in i debatten.

"Hej, Carlsberg. Borde ni ta ett snack med er irländska avdelning?", skriver DBU på Twitter och föreslår att företaget borde bjuda de 2400 tillresta danska supportrarna på försonings-öl.

https://twitter.com/DBUfodbold/status/930368331042967552

Carlsberg: "Funderar på straff"

Enligt Carlsbergs informationschef Kasper Elbjørn är det företagets irländska avdelning som ligger bakom reklamen. På huvudkontoret i Köpenhamn upptäcktes den först på tisdagsmorgonen.

– Vi funderar på vad vi ska dela ut för straff till våra irländska kolleger, säger Elbjørn till BT och försäkrar samtidigt att Carlsberg givetvis håller på Danmark i tisdagskvällens match.

– Carlsberg har bryggt öl i Danmark, ute i Valby, sedan 1847 - i 170 år, så vi håller självklart på Danmark. Jag kan försäkra er om att vi älskar landslaget. Vi håller på Danmark och har tagit fram klapphattarna för vi vill gärna med till VM.

Danmark och Irland spelade 0-0 i Köpenhamn i lördags. Vilket lag som går till VM avgörs på tisdagskvällen.

Relaterade ämnen
Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag