Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Landslagsångesten: ”Fan, känns inte bra”

Kapten Granqvist inför VM-matchen mot Mexiko i Ryssland sommaren 2018. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Andreas Granqvist får rött kort mot Färöarna 2013, Zlatan Ibrahimovic vädrar missnöje. Foto: NILS PETTER NILSSON
”Granen” är nöjd med sin landslagsutveckling. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

I dag samlas det svenska landslaget inför EM-kvalet mot Rumänien och i centrum står ”Landsfadern”, lagkaptenen Andreas Granqvist.

Ett remarkabelt faktum för en mittback som för fem år sedan var tveksam till sin egen landslagskarriär.

– Ofta kände jag: ”Det känns inte bra detta”, säger Granqvist.

När Sverige i somras nådde kvartsfinal i VM var lagkaptenen Andreas Granqvist den stora stjärnan.

Med hårt arbete och uppoffrande spel personifierade mittbacken allt det som Janne Anderssons landslag kommit att stå för.

När Sverige nu tar avstamp mot det som är tänkt att bli Granqvists sista landslagsresa – EM 2020 – så berättar landslagskaptenen att det fanns många stunder då landslagsframtiden var allt annat än självklar.

Granqvist landslagsdebuterade till 2006

Granqvist debuterade mot Jordanien på vinterturnén i januari 2006 och det skulle dröja fyra och ett halvt år, till september 2010, innan tävlingsdebuten skedde med ett inhopp i Malmö mot San Marino efter att Olof Mellberg blivit utvisad.

Men även efter det var landslaget långt ifrån en självklar plats för Andreas Granqvist.

– Min landslagskarriär har verkligen gått upp och ner. Jag var otroligt frustrerad när jag spelade i landslaget till en början. För det jag presterade i klubblaget vecka ut och vecka in fick jag inte alls med mig in i landslaget, säger mittbacken och utvecklar:

– Några gånger var jag jättenöjd. Oftast kände jag: ”fan, det här är inte alls som jag vill spela. Det känns inte bra detta”.

 

 

Granqvist ändrade inställning i landslaget

Granqvist startade samtliga gruppspelsmatcher vid EM 2012 (två som högerback) men föll sedan ur startelvan under kvalet till VM 2014.

– Jag spelade i början av kvalet, sedan fick jag ett rött kort och efter det fick (Mikael) Antonsson och Pelle (Nilsson) spela och gjorde det bra. Sedan kom jag tillbaka efter en match, men då sa Erik (Hamrén) att han ville fortsätta ge dem chansen och efter det satt jag på bänken, säger Granqvist.

Granqvist mot England i EM 2012. Foto: MARTIN MEISSNER / AP

Samtidigt som Andreas Granqvist föll ur landslagets startelva, sensommaren 2013, tog mittbacken ett beslut som skulle förändra hela hans karriär.

Granqvist bytte italienska Genoa mot ryska Krasnodar och från och med EM-kvalet med start hösten 2014 har Granqvist spelat 90 minuter i 33 av 35 svenska tävlingslandskamper.

– Då hade jag också bestämt mig angående landslaget. Det gick inte att kompromissa med vilken fotbollsspelare jag var längre. ”Nu måste jag spela det spel jag gör i klubblaget varje vecka. Jag kan inte rätta mig allt för mycket efter andra.”

 

 

 

Vad var det mer konkret du ville förändra?

– Göra det jag kan offensivt, driva boll, mod i passningsspelet. Och sedan våga vara aggressiv. I klubblaget är jag klivande, vågar gå fram på motståndarens nummer 10, mellan mittfält och anfall. 

– Våga gå fram där och vinna boll. Lämna linjen som man kanske inte så ofta vill i Sverige. Och bli aggressivare och offensivare i försvarsspelet.

VM förändrade allt

Att säga att Granqvists nya landslagssatsning föll väl ut är ett monumentalt understatement.

– Jag kände direkt: ”Det här gav utdelning” och sedan blev jag ordinarie, spelade EM 2016 och sedan hoppade inte bara Zlatan av utan också Kim (Källström) och ”Isak” (Andreas Isaksson) och så kom Janne Andersson in som ny förbundskapten, ringde mig och vi satt och snackade ett antal timmar och han sa att han ville ha mig som ny kapten. 

Granqvist efter sitt straffmål mot Mexiko. Foto: DAMIR SAGOLJ / REUTERS BILDBYRÅN

Med framgången och kaptensbindeln i landslaget har Andreas Granqvists liv förändrats.

Speciellt efter VM-framgången i Ryssland, där mittbacken efter storspel och viktiga avgörande mål fick smeknamnet ”Landsfadern”.

– Jag förstod inte alls hur det skulle tas emot här hemma i Sverige med VM och alltihop. Det har varit jätteroligt, 90 procent positivt. Men mycket folk drar i en och vill ha en på olika saker. Ofta vill jag ställa upp om jag tycker det är bra saker och roliga saker, säger Granqvist som dock anser att han måste bli bättre utanför planen.

 

LÄS MER: Nobbar landslaget - Guidetti-petningen ”en faktor” 

 

– Jag behöver bli lite bättre på att säga nej ibland, för det tar på en att familjen där hemma inte ser en så mycket. Min fru säger att hon ser mig mindre nu än när vi bodde utomlands och det var ju inte tanken.

Hon kallar dig inte Landsfadern?

– Nej. Inte direkt. Tyvärr. Haha! Men vi trivs jättebra med att ha flyttat hem till Sverige, med familj och vänner nära omkring oss. men jag måste bli lite bättre på att sålla, säger Andreas Granqvist.

 

Läs mer: Granens nya projekt med Henke: ”Roligt att testa”