Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hareides mardröm: Lottas mot Sverige

Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

I playoff till VM kan Sverige ställas mot Schweiz, Kroatien, Italien eller Danmark.

Och för Danmarks förbundskapten Åge Hareide är det ingen tvekan om vilket lag han helst slipper möta.

– Sverige är det bästa laget av de fyra vi kan få möta, säger Hareide.

Efter att VM-kvalet avslutats i går kväll stod det helt klart vilka lag som kommer att få spela playoff om Europas fyra sista platser till VM i Ryssland nästa sommar.

När Sverige tog sig till EM i Frankrike var det via en playoff-seger mot Danmark.

Och Danmark är återigen ett av länderna som Sverige kan ställas mot.

Dansk förbundskapten är norrmannen Åge Hareide som vunnit SM-guld med Helsingborg IF och tagit Malmö FF till så väl SM-guld som två gruppspel i Champions League.

Och han är imponerad av det svenska landslaget efter Zlatan Ibrahimovic.

– Jag är både överraskad och inte överraskad. Sverige har behövt spela på lite andra hästar nu när Zlatan inte är med och det tycker jag att de har gjort väldigt, väldigt bra. Jag tycker Janne (Andersson) har tacklat det hela vägen från i fjol på ett väldig bra sätt.

I playoff kan ditt Danmark ställas mot Irland, Nordirland, Sverige och Grekland. Vilket är mardrömsmotståndet och vilket vill du helst ha?

– Det är inget som är en direkt mardröm. Men jag tycker att Sverige är ett väldigt bra lag när man är som bäst. Man har utvecklat ett kollektiv under Janne Andersson. Det har gjort laget lite annorlunda samtidigt som man har toppspelare i många länder. Emil (Forsberg) har varit fantastiskt duktig tycker jag, Marcus Berg är en bra anfallare, (Andreas) Granqvist är riktigt duktig och ni har en stark keeper i Robin (Olsen), säger Hareide och pekar ut det som fundamentet i det svenska landslagets spel.

Åge Hareide och Emil Forsberg under deras tid i Malmö FF. Foto: TOMAS LEPRINCE

"Sverige bästa laget vi kan möta"

– Sverige har en stark centrallinje och man arbetar bra tillsammans som lag. Det är det inget tvivel om. Sverige är svårslagna och riktigt bra defensivt genom sin organisation. Samtidigt har de visat att de kan vara väldigt farliga framåt i banan.

– Så jag tycker att Sverige är det bästa laget av de fyra vi kan få möta.

Säger du nu det för att vara artig eller är du ärlig?

– Hahaha. Nej, det säger jag utifrån en helhetsvärdering av lagen. Jag tror att de andra lagen är mer ojämna. Irland och Nordirland har en jäkla fysik i sitt spel och det är svårt att möta och det är två svårslagna lag. Men de saknar några dimensioner i sitt spel, medan Sverige har en helhet som jag inte tycker att de kommer upp till.

– Sedan kan jag än så länge Grekland för lite. De har visat sig vara starka hemma och när jag studerat EM i Frankrike så ser man att den defensiva organisationen har varit ett primärområde för de flesta landslagen som inte har den där riktigt höga individuella spetskompetensen, som inte har en Christian Eriksen eller en Emil Forsberg som på egen hand kan göra den stora skillnaden.

LÄS ÄVEN: Allt du behöver veta om playoff till VM 

Gillar Janne Andersson

Under Åge Hareides tid i Malmö FF syntes norrmannen under de elittränarkonferenser som anordnades ofta i nära samspråk med Janne Andersson som då tränade Norrköping och duon går långt tillbaka i tiden.

– Som människa är Janne en riktigt rolig person. Han har varit i fotbollsvärlden i många, många år och jag känner Janne sedan långt tillbaka. Jag log brett för mig själv när jag såg att Tom Prahl satt bakom honom på bänken. När jag tränade Helsingborg hade ju Tom Prahl Halmstad och tog in Janne som assisterande sedan.

– Jag tycker att det svenska landslaget påminner mycket om Halmstad 1998.

Vad tänker du på då?

– Svårslagna, väldigt bra organiserade, klassiskt 4–4–2, raka och arbetar väldigt bra för varandra. Det gjorde Halmstad under de åren, jag kommer inte helt ihåg, blev de mästare 97?

Ja, och 2000 då Janne var assisterande.

– Ja. Och vi mötte dem med Helsingborg 1998 och 1999. Det var riktigt tuffa matcher. Det var Tom och Janne som byggde Halmstad där under många år. Och dagens Sverige liknar på många sätt det Halmstad när de var som bäst.

Du är norrman och dansk förbundskapten med ett framgångsrikt förflutet i Sverige. Vad tänker du om ett playoff-möte mellan Sverige och Danmark?

– Det skulle vara fantastiskt! Jag är väldigt förtjust i Sverige. Jag har haft många fina stunder där. 

– Men det är sådan fotbollen är. Det kan bli lättare för oss. Att möta Sverige skulle bli en ordentlig batalj. Då möter vi ett lag som är skickligt och disciplinerat och då får vi bara se vem som är bäst av oss. Svårare än så är det faktiskt inte, säger Hareide.

Senast Sverige mötte Danmark i playoff slutade det med svensk seger efter Zlatan Ibrahimovics show. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

LÄS ÄVEN: Så bra är Sveriges eventuella motståndare i playoff

Danmark formstarkt inför playoff

Det danska landslaget har vuxit genom hela kvalet och förlorade ingen av sina sju sista kvalmatcher med storsegern – 4–0 – mot gruppsegraren Polen som höjdpunkt.

– Vi har utvecklats som lag. Vi har fått som en lite annan dimension i vårt spel, vi har fått en mer fysisk dimension som vi haft nytta av.

– Dansk fotboll är väldigt inriktad på bollinnehav, vi har utvecklat den biten till att bli lite mer direkt. Det var väldigt likt när jag kom till Malmö faktiskt. Då var Malmö också ett lag med stort bollinnehav och duktiga med bollen och det kan vara bra i vissa lägen men också mindre bra i andra. Att kombinera det är jätteviktigt i internationell fotboll och där har vi fått en lite annan dimension.

– Sedan har vi ett väldigt bra lag. Duktiga spelare, duktiga individualister och otroligt bra spelare att arbeta med. Så det har varit väldigt trevligt, det har det varit,  säger Åge Hareide som inte sticker under stol med att han präglats av sina år i allsvenskan.

– Kulturmässigt är jag extremt förtjust i Sverige, så det skulle bli spännande och intressant att ställas mot Sverige. Spelmässigt är det lite skillnader och då är det bara att se vem som bäst kan utnyttja de två matcherna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!