Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hareide vägrade – kritiseras nu hårt

Foto: LISELOTTE SABROE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Christian Eriksen med regnbågsbindeln i en träningslandskamp mot Tyskland den 6 juni 2017. Foto: TIMGROOTHUIS / WITTERS BILDBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Danmarks lagkapten kommer inte att bära en regnbågsbindel vid landskampen mot Sverige i Abu Dhabi i kväll.

I sitt hemland kritiseras nu Danmarks norske förbundskapten Åge Hareide hårt för beslutet.

– Oacceptabelt, säger Leder Ingvild Endestad talesperson för den norska HBTQ-organisationen Fri.

När Danmark i höstas spelade träningslandskamp mot Tyskland bar Åge Hareides lagkapten Christian Eriksen en regnbågsfärgad kaptensbindel. Detta som ett led i en kampanj mot homofobi.

När det danska landslaget är i Abu Dhabi och 17.45 i kväll spelar mot Sverige så kommer Danmarks lagkapten dock inte att bära regnbågsbindeln.

Det danska landslaget har tidigare fått kritik för valet att åka till Abu Dhabi där homosexuella relationer, precis som i hela Förenade Arabemiraten, är förbjudna enligt lag.

Åge Hareide säger sig ha förståelse för kritiken mot resan till Abu Dhabi.

- Ingen tvekan om att det är viktigt att ta hänsyn till mänskliga rättigheter, men då kan man också börja fundera på var man kan resa? Ska vi delta i VM i Ryssland? Vi spelar mot Sverige här nere och vi bägge åker hit för att kunna träna. Klart att vi ska informera om det här men man ska inte blanda politik och idrott för mycket. Risken är att fotbollen blir språkrör för allt möjligt, säger Hareide till Fotbollskanalen.

Beslutet får hård kritik

Från Hareides hemland Norge kommer dock hård kritik mot beslutet.

– När man som landslag väljer att resa till ett land som systematiskt bryter mot de mänskliga rättigheterna och dessutom väljer att inte utnyttja möjligheten att genomföra en solidarisk handling så är det att tyst acceptera de förhållanden som råder, säger Leder Ingvild Endestad från den norska HBTQ-föreningen Fri och fortsätter.

– Att bära regnbågsbindeln hade varit en signal från landslaget att alla människor, oavsett sexuell läggning, ska ha rätt till frihet och jämlikhet.

Det danska förbundskaptenen har sagt att det blivit en för stark provokation att bära bindeln och för Fotbollskanalen utvecklar Hareide.

- Det blir för mycket. Vi ska inte vara ett ensidigt språkrör för regnbågen och den typen av frågor. Vi har gjort det, vi har ställt upp kring det och det är viktigt men fotboll ska fånga upp alla typer av människor, läggningar, religioner. Det är fint att vi gör det och det ska finnas plats till alla.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!