Foto: LISELOTTE SABROE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: LISELOTTE SABROE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: LISELOTTE SABROE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Christian Eriksen med regnbågsbindeln i en träningslandskamp mot Tyskland den 6 juni 2017. Foto: TIMGROOTHUIS / WITTERS BILDBYRÅNChristian Eriksen med regnbågsbindeln i en träningslandskamp mot Tyskland den 6 juni 2017. Foto: TIMGROOTHUIS / WITTERS BILDBYRÅN
Christian Eriksen med regnbågsbindeln i en träningslandskamp mot Tyskland den 6 juni 2017. Foto: TIMGROOTHUIS / WITTERS BILDBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hareide vägrade – kritiseras nu hårt

Publicerad

Danmarks lagkapten kommer inte att bära en regnbågsbindel vid landskampen mot Sverige i Abu Dhabi i kväll.

I sitt hemland kritiseras nu Danmarks norske förbundskapten Åge Hareide hårt för beslutet.

– Oacceptabelt, säger Leder Ingvild Endestad talesperson för den norska HBTQ-organisationen Fri.

När Danmark i höstas spelade träningslandskamp mot Tyskland bar Åge Hareides lagkapten Christian Eriksen en regnbågsfärgad kaptensbindel. Detta som ett led i en kampanj mot homofobi.

När det danska landslaget är i Abu Dhabi och 17.45 i kväll spelar mot Sverige så kommer Danmarks lagkapten dock inte att bära regnbågsbindeln.

Det danska landslaget har tidigare fått kritik för valet att åka till Abu Dhabi där homosexuella relationer, precis som i hela Förenade Arabemiraten, är förbjudna enligt lag.

Åge Hareide säger sig ha förståelse för kritiken mot resan till Abu Dhabi.

- Ingen tvekan om att det är viktigt att ta hänsyn till mänskliga rättigheter, men då kan man också börja fundera på var man kan resa? Ska vi delta i VM i Ryssland? Vi spelar mot Sverige här nere och vi bägge åker hit för att kunna träna. Klart att vi ska informera om det här men man ska inte blanda politik och idrott för mycket. Risken är att fotbollen blir språkrör för allt möjligt, säger Hareide till Fotbollskanalen.

Beslutet får hård kritik

Från Hareides hemland Norge kommer dock hård kritik mot beslutet.

– När man som landslag väljer att resa till ett land som systematiskt bryter mot de mänskliga rättigheterna och dessutom väljer att inte utnyttja möjligheten att genomföra en solidarisk handling så är det att tyst acceptera de förhållanden som råder, säger Leder Ingvild Endestad från den norska HBTQ-föreningen Fri och fortsätter.

– Att bära regnbågsbindeln hade varit en signal från landslaget att alla människor, oavsett sexuell läggning, ska ha rätt till frihet och jämlikhet.

Det danska förbundskaptenen har sagt att det blivit en för stark provokation att bära bindeln och för Fotbollskanalen utvecklar Hareide.

- Det blir för mycket. Vi ska inte vara ett ensidigt språkrör för regnbågen och den typen av frågor. Vi har gjort det, vi har ställt upp kring det och det är viktigt men fotboll ska fånga upp alla typer av människor, läggningar, religioner. Det är fint att vi gör det och det ska finnas plats till alla.

Relaterade ämnen
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag