Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
 Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

"Det går inte att beskriva känslan"

Publicerad

PÅARP. Andreas Granqvists glädjetårar efter den säkrade VM-platsen på San Siro är redan klassiska.

Hemma i Påarp satt föräldrarna Rose-Marie och Tommy Granqvist och grät med sonen som nu hyllas överallt.

– Det går inte att beskriva känslan. Man är så glad att man tror att man ska spricka och så rinner tårarna av glädje, säger Rose-Marie Granqvist.

Det regnar utanför villan i Påarp där Andreas Granqvist växte upp. Några få utsparkar bort ligger fotbollsplanen där landslagskaptenens karriär tog fart.

På köksbordet ligger lokaltidningen och kvällstidningarna. Alla berättar samma historia, om den svenska bragden på San Siro. På bilderna syns framför allt en person. Lagkaptenen och mittbacken Andreas Granqvist, 32, som gråter de redan klassiska svenska fotbollstårarna efter att Sverige säkrat VM-platsen i Ryssland nästa sommar efter ett gastkramande drama mot storfavoriten Italien.

– Det är samma vanliga Andreas, men när jag ser allt detta förstår man hur stort allt detta är, säger mamma Rose-Marie Granqvist som fick sitt sista grattis-sms klockan fyra på morgonkvisten.

– Ja, det var trevligt. Jag somnade nog inte förrän tre. Man hade svårt för att varva ner kan jag säga, säger pappa Tommy som själv varit både ungdoms och A-lagstränare i Andreas Granqvists moderklubb Påarps GIF.

Föräldrarna såg det första playoff-mötet på plats i Stockholm, men det andra på tv:n hemma med barnbarnet.

Så mycket de vågade se.

Grät hemma vid tv:n

Vad kände ni när slutsignalen gick och Andreas redan klassiska tårar kom?

– Det kom tårar här också. Det går inte att beskriva känslan. Man är så glad att man tror att man ska spricka och så rinner tårarna av glädje, säger Rose-Marie och man ser att känslan återvänder även vid köksbordet.

– Men det är för hela laget. Och för de äldre som Andreas, Berg, Toivonen är det ju sista chansen för ett VM. Det var ju speciellt för dem och de har vi följt genom alla år, fyller Tommy i.

Vad tror ni låg bakom tårarna?

– Han har inte haft det lätt hela tiden. Det har inte varit en spikrak väg, han har haft väldigt mycket motgångar också och det har varit mycket negativt från media. Ibland räckte det att han gjorde ett felpass så fick han bottenskrap nästa dag. Det bygger ju klart på. Det har funnits år när han varit orolig inför match på grund av det. Inte för att spela utan ska de nu såga mig igen, säger Rose-Marie med en mammas omtanke.

– Men även att de går till VM, inflikar Tommy.

– Ja, givetvis det också.

En drygt tioårig Andreas Granqvist i Påarps GIF:s matchtröja. Foto: Privat

Blivit folkkär

Om Andreas Granqvist har haft det tuffare innan så hyllas den 32-årige mittbacken från Påarp unisont nu. Man pratar om Hysén-klass på hans insats mot Italien. Och att han blivit folkkär på riktigt nu.

– Jag hörde det också. Det är roligt, fantastiskt, enormt känner jag som förälder, säger Tommy.

– Ja, det är jätteroligt att folk uppskattar honom, för det är som jag säger att allt är inte guld och gröna skogar. Genom åren har det varit mycket försakande av andra grejer. Kämpa och slita. Ibland känns det som att han aldrig är ledig från fotbollen, säger Rose-Marie.

– Det är knappt vi träffar honom när vi är i Ryssland och hälsar på. Det är ett hårt liv, jag trodde inte det var så hårt att vara proffsspelare. Många tror att det är ett glassigt liv, säger Tommy.

– Ja, vill du bli bra så får du jobba för det. Väldigt få får något gratis, säger Rose-Marie.

Andreas Granqvists föräldrar ser samtidigt hur sonen har vuxit allt mer i landslagströjan. Att han numera är den Andreas som de har sett i klubblag som Helsingborgs IF, Groningen, Genoa och numera i ryska Krasnodar genom åren.

Samtidigt påpekar de att han alltid varit väldigt jordnära och aldrig låtit framgångarna förändra honom.

– Det hör man när man träffar folk på byn, att "han är som vanligt, som alla andra". Det tycker vi är skönt att höra, säger Tommy.

Kan få guldbollen

VM-platsen är säkrad.

Men det kan bli mer att fira i höst.

Med Zlatan Ibrahimovic skadad merparten av 2017 har Andreas Granqvist och Emil Forsberg klivit fram som två favoriter till Sveriges finaste individuella fotbollspris, guldbollen.

Hur stor skulle det vara om han vinner det efter det här?

– Det skulle naturligtvis vara enormt. Det finaste priset man kan få, säger Tommy.

– Ja, det finns inget större, säger Rose-Marie.

Hur stor är chansen tror ni?

– Jag vill inte spekulera i det. Det är vår egen påg, men visst hade det varit roligt. Men det är som du säger, Forsberg eller Andreas. Och sedan vet man ju aldrig med Zlatan…, säger Tommy och ler.

Relaterade ämnen
Fredrik Jonsson
Fredrik Jonsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag