Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Det går inte att beskriva känslan"

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

PÅARP. Andreas Granqvists glädjetårar efter den säkrade VM-platsen på San Siro är redan klassiska.

Hemma i Påarp satt föräldrarna Rose-Marie och Tommy Granqvist och grät med sonen som nu hyllas överallt.

– Det går inte att beskriva känslan. Man är så glad att man tror att man ska spricka och så rinner tårarna av glädje, säger Rose-Marie Granqvist.

Det regnar utanför villan i Påarp där Andreas Granqvist växte upp. Några få utsparkar bort ligger fotbollsplanen där landslagskaptenens karriär tog fart.

På köksbordet ligger lokaltidningen och kvällstidningarna. Alla berättar samma historia, om den svenska bragden på San Siro. På bilderna syns framför allt en person. Lagkaptenen och mittbacken Andreas Granqvist, 32, som gråter de redan klassiska svenska fotbollstårarna efter att Sverige säkrat VM-platsen i Ryssland nästa sommar efter ett gastkramande drama mot storfavoriten Italien.

– Det är samma vanliga Andreas, men när jag ser allt detta förstår man hur stort allt detta är, säger mamma Rose-Marie Granqvist som fick sitt sista grattis-sms klockan fyra på morgonkvisten.

– Ja, det var trevligt. Jag somnade nog inte förrän tre. Man hade svårt för att varva ner kan jag säga, säger pappa Tommy som själv varit både ungdoms och A-lagstränare i Andreas Granqvists moderklubb Påarps GIF.

Föräldrarna såg det första playoff-mötet på plats i Stockholm, men det andra på tv:n hemma med barnbarnet.

Så mycket de vågade se.

Grät hemma vid tv:n

Vad kände ni när slutsignalen gick och Andreas redan klassiska tårar kom?

– Det kom tårar här också. Det går inte att beskriva känslan. Man är så glad att man tror att man ska spricka och så rinner tårarna av glädje, säger Rose-Marie och man ser att känslan återvänder även vid köksbordet.

– Men det är för hela laget. Och för de äldre som Andreas, Berg, Toivonen är det ju sista chansen för ett VM. Det var ju speciellt för dem och de har vi följt genom alla år, fyller Tommy i.

Vad tror ni låg bakom tårarna?

– Han har inte haft det lätt hela tiden. Det har inte varit en spikrak väg, han har haft väldigt mycket motgångar också och det har varit mycket negativt från media. Ibland räckte det att han gjorde ett felpass så fick han bottenskrap nästa dag. Det bygger ju klart på. Det har funnits år när han varit orolig inför match på grund av det. Inte för att spela utan ska de nu såga mig igen, säger Rose-Marie med en mammas omtanke.

– Men även att de går till VM, inflikar Tommy.

– Ja, givetvis det också.

En drygt tioårig Andreas Granqvist i Påarps GIF:s matchtröja. Foto: Privat

Blivit folkkär

Om Andreas Granqvist har haft det tuffare innan så hyllas den 32-årige mittbacken från Påarp unisont nu. Man pratar om Hysén-klass på hans insats mot Italien. Och att han blivit folkkär på riktigt nu.

– Jag hörde det också. Det är roligt, fantastiskt, enormt känner jag som förälder, säger Tommy.

– Ja, det är jätteroligt att folk uppskattar honom, för det är som jag säger att allt är inte guld och gröna skogar. Genom åren har det varit mycket försakande av andra grejer. Kämpa och slita. Ibland känns det som att han aldrig är ledig från fotbollen, säger Rose-Marie.

– Det är knappt vi träffar honom när vi är i Ryssland och hälsar på. Det är ett hårt liv, jag trodde inte det var så hårt att vara proffsspelare. Många tror att det är ett glassigt liv, säger Tommy.

– Ja, vill du bli bra så får du jobba för det. Väldigt få får något gratis, säger Rose-Marie.

Andreas Granqvists föräldrar ser samtidigt hur sonen har vuxit allt mer i landslagströjan. Att han numera är den Andreas som de har sett i klubblag som Helsingborgs IF, Groningen, Genoa och numera i ryska Krasnodar genom åren.

Samtidigt påpekar de att han alltid varit väldigt jordnära och aldrig låtit framgångarna förändra honom.

– Det hör man när man träffar folk på byn, att "han är som vanligt, som alla andra". Det tycker vi är skönt att höra, säger Tommy.

Kan få guldbollen

VM-platsen är säkrad.

Men det kan bli mer att fira i höst.

Med Zlatan Ibrahimovic skadad merparten av 2017 har Andreas Granqvist och Emil Forsberg klivit fram som två favoriter till Sveriges finaste individuella fotbollspris, guldbollen.

Hur stor skulle det vara om han vinner det efter det här?

– Det skulle naturligtvis vara enormt. Det finaste priset man kan få, säger Tommy.

– Ja, det finns inget större, säger Rose-Marie.

Hur stor är chansen tror ni?

– Jag vill inte spekulera i det. Det är vår egen påg, men visst hade det varit roligt. Men det är som du säger, Forsberg eller Andreas. Och sedan vet man ju aldrig med Zlatan…, säger Tommy och ler.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!