Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

94-hjälten opererad – fick besök av Brolin

Tommy Svensson fick besök på sjukhuset av Tomas Brolin.
Foto: Facebook
Tommy Svensson och Tomas Brolin, år 1992.
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Svensson och Brolin tillsammans med Martin Dahlin under VM 1994 i USA.
Foto: / © BILDBYRÅN
Foto: NILS PETTER NILSSON

Tommy Svensson har stelopererats i ländryggen.

Inlagd på Löwenströmska i Upplands Väsby fick han besök av en av sina bronshjältar från VM 1994; Tomas Brolin.

– Vi är som en familj, säger Tommy Svensson.

Han var den som ledde det svenska guldgrävandet i USA 1994. Tommy Svenssons blågula landslag slutade efter en dramatisk straffläggning i kvartsfinalen mot Rumänien så småningom trea i VM efter att ha slagit Bulgarien i bronsmatchen.

Det var en bragd och Sveriges största fotbollsframgång sedan silvret på hemmaplan 1958.

"Har varit en ganska stor operation"

Nu har Tommy Svensson hunnit bli 72 år. Under en tid har haft stora ryggsmärtor och i onsdags stelopererade tre kotor i hans ländrygg.

– Jag har haft stora besvär under 7-8 år och har fått göra en operation nu. Det kallas för spinal stenos och man har skapat mer utrymme för att lindra smärtan, det har varit en ganska stor operation, säger Tommy Svensson och tillägger:

– Jag får ganska mycket medicin, annars gör det ganska ont just nu.

Fakta: Spinal Stenos

Spinal stenos betyder förträngning i ryggradskanalen. Detta uppkommer som ett led i degenerativa förändringar (åldersförändringar) och leder till att nerverna i spinalkanalen (ryggradskanalen – där ryggmärg och nervrötter finns) får mindre plats och utsätts för visst tryck (nervkompression). Orsaken till detta är att diskarna (mellankotskivorna) sjunker ihop och att det blir ben-nybildning runt diskarna och mellankotlederna. De typiska besvären av spinal stenos är tilltagande besvär från benen vid gång, både i form av smärta, tilltagande svaghet och dålig styrsel i benen. Normalt har man inga eller små besvär i liggande eller sittande ställning, men däremot har man svårt att stå och gå. Typiskt för stenos är också att det inte räcker med att stanna och stå och vila, utan man måste även sätta sig ner. Detta beror på att nerverna får mer plats när ryggen är böjd framåt. Det innebär också att det ofta går att cykla utan problem. Besvären behöver dock inte alls vara typiska enligt ovan. Vid all smärtutstrålning i benen, vare sig i ett eller båda benen, bör man tänka på spinal stenos som möjlig diagnos hos äldre.


Källa: Göteborg Spinecenter

Besök av Brolin: "Familj"

På fredagen kom en av bronshjältarna från 1994 för att stötta Svensson. Tomas Brolin dök upp på Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby.

"Trevligt besök på Löwenströmska i Upplands Väsby där jag blev stelopererad (3 kotor i ländryggen bl.a.) i onsdags! Tack Tomas", skriver Tommy i ett inlägg på Facebook som han avslutar med en fotboll och den svenska flaggan.

Han utvecklar sedan för Kvällsposten:

– Det var jättetrevligt att Tomas kom hit. Han bor i Sigtuna och har inte så långt hit, säger den före detta förbundskaptenen och berättar sedan om den unika gemenskapen man lyckades bygga i det svenska VM-laget från 1994.

– Det är en unik gemenskap som hållit i sig. Vi är som en stor familj.

Hur lyckades ni få till det där?

– Det gäller att var och en får utrymme för sina kvaliteter och att alla känner sig trygga och fria i det man gör, att man trivs tillsammans helt enkelt.


LÄS MER: "Vi hade tagit minst brons igen" 


Tommy Svenssons operation beskrivs som "lyckad" och man hoppas att han ska bli kvitt smärtorna som plågat honom de senaste åren.

– Styrka får jag bygga upp så småningom, men det kommer ju att ta lite tid. Rörligheten kommer att bli lite sämre eftersom jag stelopererats och kotorna inte kommer att röra sig i förhållande till varandra.