Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

21-åringen slåss om plats på VM

Nathalie Björn. Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Nathalie Björn. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nathalie Björn. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Hennes konkurrenter har tillhört Europas största klubbar - och vunnit OS-silver med landslaget. 

Nu är det upp till bevis för Nathalie Björn som i veckan är med i Peter Gerhardssons landslagstrupp. 

Och målsättningen är given: En biljett till sommarens VM. 

– Att komma med nu hade varit en dröm som går i uppfyllelse, säger Björn.

Damlandslaget har samlats i Stockholm för dubbla träningslandskamper. I truppen finns gamla profiler, men även en del nya namn och yngre talanger. 

En av dem, Nathalie Björn, fick en av de sista platserna i Peter Gerhardssons nuvarande landslagstrupp. 

Samtidigt nobbades mittbackarna Emma Berglund och Jessica Samuelsson.

Slåss om VM-plats

Nathalie Björn var med även i Algarve Cup, där hon spelade innermittfältare. Och menar att hennes mångsidighet gynnar henne i kampen om platserna i VM-truppen.

– Jag spelar på många olika positioner här i landslaget, som innermittfält, back och wingback. Jag ser det som en möjlighet för mig att bli uttagen och bli användbar på flera positioner, säger Nathalie Björn.

Om en dryg månad presenterar Peter Gerhardsson sina 23 namn. Då hoppas 21-åringen från FC Rosengård på en plats i VM-truppen. 

– Jag har en bra känsla. Men jag står i valet och kvalet om jag blir uttagen eller inte. Men jag måste fokusera på vad som kommer härnäst – det är först Tyskland och sedan hemma i Rosengård. Jag ska göra mitt bästa, mer kan jag inte göra, säger Nathalie Björn.

”Van att ha spelet framför mig”

I U19-EM 2015 vann Sverige guld med Björn som lagkapten.

I Rosengård spelar hon i försvaret, vilket har varit en förändring spelmässigt när hon kom till landslaget.

– Jag är van att ha spelet framför mig och sedan är det spel till höger och vänster. Men jag har spelat defensiv mittfältare när jag var yngre. Det är klart att det är en ovan roll men jag får mycket hjälp av tränarna och tjejerna runtom kring mig. Det uppskattar jag då det gör det lättare för mig.

Hård konkurrens om VM-platserna

Peter Gerhardsson tog ut Nathalie Björn som mittback i den nuvarande landslagstruppen. Och här konkurrerar 21-åringen bland annat med PSG:s Emma Berglund och Jessica Samuelsson som nyligen lämnade Arsenal för spel i Rosengård.

Nathalie Björn är medveten om den tuffa konkurrensen:

– Det finns en oroskänsla där helt klart. Det gäller att försöka fokusera och jag är fortfarande ung så chanserna kommer att komma flera gånger. Men att komma med nu hade varit en dröm som går i uppfyllelse och jag kommer att göra allt jag kan för att komma med.

Slår publikrekord

Matchen mot Tyskland spelas på Friends arena på lördag där 30 000 biljetter är sålda. Nytt publikrekord för en damlandskamp. 

– Det är kul att folk engagerar sig. Att få gå ut i Stockholm och spela en sådan här toppmatch – det kommer visa att vi är bra och värda att titta på, säger Nathalie Björn.

Tidigare har damrekord slagits i både Spanien och Italien. Även om biljetter har givits ut gratis på dammatcher ser inte Peter Gerhardsson det som ett problem.

– Det viktiga är att få folk att gå. Jag har bakgrund i BK Häcken där man fick lov att gå att köpa pizza för att kunna se dem spela. Man gör allt för att få dit folk, säger han.