Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Klubben har reseförbud – måste stanna i landet”

Intervju från november: Pontus Jansson lämnade England för att kunna se Malmö FF mot FC Köpenhamn i Europa League. Under en landslagssamling berättade han om sin blixtresa.
Foto: PAUL DENNIS/TGS PHOTO/SHUTTERSTOCK / PAUL DENNIS/TGS PHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: BILDBYRÅN
Pontus Jansson är bofast i landslagstruppen.
Foto: BILDBYRÅN

Han skulle just nu vara på väg att ta miljardsteget upp i Premier League.

Istället är Pontus Jansson en av miljontals människor som försöker koppla bort en oroande omvärld med att fantisera om den dag fotbollen kan starta igen.

– När spelet väl börjar med fulla arenor, läktarsånger och allt som är fotboll så kommer vi känna hur lyckligt lottade vi är som har den här sporten, säger Jansson.

Förra året var Pontus Jansson en av Leeds Uniteds och Championships bästa spelare.

Inför årets säsong bytte mittbacken klubb till Londonklubben Brentford som i skrivande stund ligger fyra och på kvalplats till Premier League.

Hur, när eller ens om det kommer att förändras är det i dag ingen som vet.

I ett nedstängt Storbritannien tillbringar den svenske landslagsmannen nu dagarna med hustrun Åsa och dottern Bella i det engelska radhuset.

– Man får vara ute på en aktivitet om dagen, sedan får man handla och sedan är det inte mycket mer. Men det går ganska bra ändå tycker jag, säger Pontus Jansson.

Jansson jagar Premier League

Fotbollsmässigt har Jansson under våren dragits med en ihärdig skadad och efter att ha varit lagkapten för Brentford sedan säsongsstart missade den förre MFF:aren tio ligamatcher i rad.

Inför mötet med Fulham andra veckan i mars ringde Janssons telefon halv elva på kvällen.

Det var klubben som undrade om mittbacken var redo för spel.

Klubben hade på känn att all fotboll skulle kunna komma att ställas in.

– De var lite oroliga för om de blåser av ligan så blir det de tre lagen som ligger överst som går upp, säger Pontus Jansson.

Med Fulham just före Brentford i tabellen och med avancemang till Premier League som värderas till flera miljarder ville klubben ha Jansson i spel.

– Sedan blev det ingen match och nu får vi se hur allt blir. Men fysiskt är jag redo, säger Jansson som inte spelat match sedan 11 januari.

– Jag var småskadad under hösten och spelade ändå vidare. Jag kom från flera säsonger i rad utan något stopp egentligen och utan någon egentlig försäsong. Det har varit mästerskap och det har varit försäsonger och det har nästan inte varit något stopp på tre år egentligen.

– Det tog ut sin rätt i vintras. Det var nog mer att kroppen sa ifrån till slut.

Stoppas från att åka hem till Sverige

Nu bygger Jansson vidare för att vara i så bra form som möjligt den dagen fotbollen kan starta igen.

– Det är så klart en del av något mycket större och hemskare. Men jag är här i London för att spela fotboll och just nu kan jag inte göra det, så det är onekligen speciellt.

Hur tränar du?

– Träningsanläggningen är nedstängd. Jag är där ändå tre gånger i veckan men det är inte en själ där. Det blir att jag går ut på planen, sedan in i bilen och kör hem igen.

– Jag har ordnat det på egen hand. Jag är känslig för att springa på asfalt och behöver springa på gräs så jag har fått möjlighet att träna där inne. 

Du har aldrig funderat på att åka hem till Sverige under tiden?

– Klubben har reseförbud, vi spelare måste stanna inom landet. Mest för att om det drar i gång så vill de ha alla på plats med tanke på eventuella karantäner där det kan bli att man sitter i två veckor. Av de anledningarna vill de ha alla på plats i landet och det har jag full förståelse för.

Vad gör du och familjen om dagarna?

– Vad gör man? Jag tränar två pass om dagen. Vi går ut med vår dotter, vi har grönområden nära där vi bor där hon kan få springa av sig. Det går. Dagarna går ändå snabbt. Det är 14 dagar nu. Det rullar ändå på.

Hur känns det mentalt med all ovisshet både generellt och kring fotbollen?

– Det är extra speciellt för mig som inte spelat på nästan tre-fyra månader på grund av skadan precis innan. Det känns som att jag har mycket känslor inombords som vill ut.

– Det känns som att jag som person normalt tar ut väldigt mycket på fotbollsplanen och nu har jag inte fått göra det på över tre månader. Det är mycket inombords nu som bara vill ut. Men med åldern har jag blivit bättre på att hantera det. Jag börjar bli gammal, jag är inte samma Pontus som för fem år sedan. Någon mognad har det ändå blivit.

Det skulle varit allsvensk premiär helgen som gick...

– Jag följer allsvenskan så slaviskt man kan göra. Jag har kontakt med många spelare. Det är samma som med all fotboll, det är bara att acceptera situationen och hoppas att allting kan komma i gång så snart som möjligt.

– Men det är klart att det känns när man blir påmind att det skulle ha börjat.

Jansson hyllad av Bielsa

Pontus Jansson skrev på ett fyraårskontrakt med Brentford och kommer att vara 31 år när det går ut sommaren 2022.

Du har sagt du ska hem och lira allsvenskan. Är det där någonstans det är dags?

– Det är det där med åldern. Man ser saker på ett annat sätt. Nu är det svårare att planera. När jag var yngre och flyttade till Italien var jag tydlig med att jag ville tillbaka och det vill jag fortfarande. Men nu känner jag mer att jag tar en säsong i taget. Den säsongen jag haft hittills är nog den bästa jag haft.

– Jag fick mycket beröm förra året. Bielsa sa att jag var den bästa spelaren i ligan, den bästa i hans lag och mitt namn syntes mycket. Detta året har jag mognat dels som kapten men också hur jag styrt laget.

– För att se hur bra jag varit måste du sätta dig ner och analysera matcherna i sin helhet mer än att bara titta exakt på vad jag gjort. Det har blivit mer lagfokus för mig. Jag har försökt leda på bästa möjliga sätt, vara där när det blåser och jag känner själv att jag har lyft hela mitt spel. Vi får se hur allting blir, säger Pontus Jansson.

Nobbar Markus Rosenberg

Tidigare i karriären har Pontus Jansson pratat om att återvända till Malmö FF likt Markus Rosenberg gjort, vinna titlar och spela i Europa.

Att Markus Rosenberg nu satsar på en agentkarriär har Pontus Jansson känt till ett tag.

– Jag är helt övertygad om att det kommer gå bra för honom. Jag och Mackan har pratat mycket under mina år utomlands och har gjort det ännu mer nu. Det känns som att han har mer tid att prata nu. Jag är insatt i det han gör och det blir spännande att se honom.

Är du kvar hos Martin Dahlin eller har du bytt agent till Rosenberg?

– Mackan försöker nu allt vad han kan nu. Martin får vara på tårna. Ha, ha! Nej. Jag har varit med Martin sedan jag var 18 år och kommer inte att lämna honom. Det vet Mackan också om. Men hade jag inte haft Martin hade jag valt Mackan, säger Pontus Jansson som utrustad med tålamod ser fram emot den dagen han kan spela fotboll igen.

 – Jag tror att man kommer att uppskatta livet enorm efter det här. Att vi kommer att se på mycket på ett annorlunda vis. När spelet väl börjar igen med fulla arenor, läktarsånger och allt som är fotboll så kommer vi känna hur lyckligt lottade vi är som har fotbollen.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.