Klart: Hareide tar över Rosenborg

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Efter att ha lämnat det danska landslaget i förtid har nu den förre MFF–tränaren Åge Hareide ett nytt jobb.

Norrmannen blir ny huvudtränare i  Rosenborg, vilket offentliggjordes under tisdagen. 

– Ja, svarar Hareide på VG:s fråga om han kommer att ta över Trondheimsklubben.

Det danska fotbollsförbundet meddelade i juli förra året att norrmannens sista insats vid landslagsrodret skulle bli EM 2020. Ersättaren var redan vald – Kasper Hjulmand skulle leda danskarna i det efterföljande VM–kvalet. 

Det blev inget EM för Hareide – mästerskapet ställdes in och sedan dess har den förre MFF– och HIF–tränaren njutit av lugnet hemma i Molde.

Redan tidigare i somras sattes mannen som tog Malmö FF till dubbla Champions League-gruppspel (2014 och 2015) och förändrade MFF:s framtid i samband med jobbet som huvudtränare i norska giganten Rosenborg.

Då förklarade Hareide att han inte var redo att jobba efter att han genomgått en omfattande knäoperation.

Nu är det nya jobbet klart; Åge Hareide tar över jobbet som huvudtränare för Rosenborg, där den förre djurgårdsspelaren och svenske landslagsmannen Mikael Dorsin är sportchef. Det har inte offentliggjorts av klubben i skrivande stund, men när norska VG får tag i Hareide och ställer frågan om han är på väg till Trondheim för att skriva på för Rosenborg svarar 66–åringen ja.

Åge Hariede kom till Malmö FF inför säsongen 2014 och vann SM-guld samma år. Efter Champions League-gruppspelet 2015 lämnade norrmannen Malmö och dagen efter 0–8-förlusten på Santiago Bernabeu mot Real Madrid presenterades han som dansk förbundskapten. Hareides arv i Malmö FF är i högsta grad levande även 2020. Jon Dahl Tomasson som är MFF:s nuvarande huvudtränare handplockades av Hareide som assisterande dansk förbundskapten. 

Rosenborg ligger efter 14 spelade omgångar fyra i den norska ligan, hela 14 poäng bakom serieledande Bodö/Glimt.