Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaos i storklubben: ”Är det onda mot det goda”

Dagens toppnyheter – sport
Bröndby i en match mot rivalen FC Köpenhamn.Foto: Bildbyrån

Fans har varit oroade och kritiken mot Bröndbys ledning har varit stor den senaste veckan.

Uppgifterna om att Red Bull vill utöka sitt fotbollsimperium har rört upp så mycket i supporterled att ägaren Jan Bech Andersen tvingats gå ut med ett löfte. 

Frågorna kring vad en ägare får göra med en klubb har ställts på sin spets – och hur mycket makt har egentligen supportrarna? 

Red Bull Salzburg, Leipzig, New York, Brasil. 

Det vore ju inte första gången som energidrycksföretaget spanat in en fotbollsförening med målsättning att köpa in sig. 

Inte heller är det första gången det lyfts kritik mot grundaren Dietrich Mateschitz och hans miljarder i fotbollens världs. Rapporteringen av Leipzigs resa från femtedivisionen till Bundesliga har mest handlat Tysklands avsky mot klubben.

Bröndby-aktien rusade

Fyra klubbar ingår i dag i Red Bulls fotbollsimperium. Därför var det både en bomb och en icke-överraskning när BusinesInside avslöjade att företaget hade för avsikt att investera i Bröndby. 

Bomb på så sätt att det handlade om en av de klassiska klubbarna i Danmark.

Tvärtom för att det inte är ologiskt att Dietrich Mateschitz vill styra ytterligare en förening. 

När den ekonomiskt ansträngda klubben dessutom skrev på sin hemsida att man löpande mottar erbjudande från intresserade investerare fick uppgifterna ytterligare spridning.

”Om detta resulterar i konkreta förhandlingar kommer Bröndby omedelbart att informera marknaden om detta” skrev klubben i ett pressmeddelande.

Dietrich Mateschitz, grundare av Red Bull.Foto: Bildbyrån

Bröndby-aktien rusade tvåsiffrigt i procent. 

På ett annat plan, för supportrarna, har det rusat åt motsatt håll. Fansen har visat sitt missnöje, de har varit oroliga och det har funnits en rädsla att klubben i deras hjärtan ska försvinna in i energidryckssfären. 

I ett meddelande på supporteravdelningens hemsida konstaterade man: 

”Som fans lever vi och drömmer om den stora framgången för Bröndby IF, men det finns något viktigare. Bröndby IF är vår fotbollsförening, den är värdefull och den binder oss samman. Om vi vinner är det fotbollsföreningen som vinner, och om vi förlorar är det fotbollsföreningen som förlorar”. 

I samma meddelade bjöd Bröndby-fansen in representanter för klubben till ett möte, för att föra en dialog. 

51-procentsregeln

Styrandet av danska klubbar skiljer sig markant mot hur en svensk klubb styrs. I Sverige utgår makten från klubbens medlemmar - och ingen får äga mer än 49 procent av en förening. 

Föreningsdemokratin i Sverige har vid flera tillfällen visat sig stark. Malmö FF är det senaste i raden av exempel när ledningen för klubben presenterade ett förslag om att gå samman med LB07, och därmed ta genvägen i seriesystemet för den nya damsatsningen. 

Medlemmarna använde sin makt och MFF Dam spelar nu i Sveriges lägsta division.

– Om det skulle komma här, nu kan det ju inte göra det, men om det kommer hit har vi en möjlighet att kämpa emot. De har inte samma möjligheter i Danmark, eftersom de inte har den bromsen, konstaterar Thelma Ernst, ordförande i MFF-support. 

– För vad ska de göra? 

– Slutsatsen man på något sätt kan dra av det är: Vi får vara glada för det vi har här och kämpa ännu mer för att behålla det.

Thelma Ernst nyttjar sin rätt som MFF-medlem, här för att rösta nej till sammangående med LB07.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Bjöd in till möte

För supportrar kan vara högljudda, skriva öppna brev och hänga upp banderoller. På Bröndby Arena hängde i veckan två budskap:

”Fuck Red Bull” och ”Hellre konkurs än RB”. 

Supportrar kan också bjuda in Jan Bech, som gjort sig känd för att gärna diskutera med fansen, till ett möte. 

Men klubbens ägare kan också tacka ja till ett möte – och inte dyka upp. 

På en annan plattform meddelade Bech senare hur han såg på det påstådda intresset från Red Bull.

I Ekstrabladet lät det så här:

– Jag är verkligen ledsen över stöket som varit under den här veckan - speciellt med tanke på att det är på premisser som är helt irrelevanta. Jag sa redan tidigare i veckan att jag kategoriskt kan förneka att jag haft kontakt med Red Bull. 

Till 3point.dk säger han:

– Jag kan lova att jag aldrig komma att inleda någon dialog med möjliga strategiska investerare om de inte köper klubbens värderingar och vad Bröndby och klubbens fans står för.

Red Bull i namnet

Red Bull har tidigare visat att de på sina egna premisser styr klubbar de investerar i. I Red Bulls färger, med Red Bull-logga. Till och med Red Bull i namnet. 

Bröndby-fansens rädsla har varit att den klassisk gula färgen och emblemet ska försvinna. 

– Red Bull är på något sätt den onda mot det goda. Den starkaste markören för vad man kallar den moderna fotbollen i dag. Där är Red Bull den starkaste parten, som är ansiktet utåt för den rörelsen. Det blir mer tydligt när de kommer in i bilden, säger Thelma Ernst.  

Men efter Jan Bechs uttalande har supportrarna dragit en lättnadens suck. Och den stundtals hätska stämningen på forum, på sociala medier och vid arenan nått sitt slut.

På sin hemsida – samma plattform som det öppna brevet publicerades – konstaterar man: 

– Vi vill gärna återge den precisa meningen från Jan Bech. Den stänger debatten om Red Bull. Det var ett sådant som vi sökte. Uttalandet ger oss en enorm ro i processen med att hitta externa investerare. Jan Bechs krav om investerare och Bröndbys värderingar är den väg vi ska gå för ett Bröndby vi kan vara stolta över i dag och i framtiden.