Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Samma beteende som skapar krig i världen”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Foto: USA TODAY NETWORK / AARON DOSTER-USA TODAY SPORTS/SI SIPA USA

Zlatanstatyns skulptör Peter Linde är uppgiven efter den nya vandalismen.

Han tror inte att människor förstår hur mycket tid han lagt ner på att göra statyn.

– Gör något vettigt själv i stället för att förstöra det som andra har gjort, säger Peter Linde.

Under natten till torsdagen vandaliserades Zlatans staty utanför Malmö Stadion ännu en gång. Ett rep hade hängts om halsen på ”Zlatan” och dessutom hade det sågats i båda benen, varav det bakre benet nästan var helt genomsågat.

Statyns skapare Peter Linde är ledsen när han pratar med SportExpressen.

– Vad ska man säga? Det är bara ytterst sorgligt att man beter sig så här. Han är en fri människa, jag är en fri människa och jag har gjort en skulptur. Jag förstår inte resonemanget om varför man ska förstöra den, säger Linde.

Han fortsätter:

– Zlatan har gjort en enorm insats för Malmö. Han har ansträngt sig och fört upp dem på kartan. Sedan ska han straffas för att han gör andra saker också? Man kan ju inte vara tvungen att bo i Malmö hela sitt liv? Det här är samma beteende som skapar krig och elände världen över.

”Det är ett jäkla jobb”

Peter Linde har svårt att gissa varför statyn har vandaliserats igen.

– Jag vet inte, jag tror att det har höjts upp till någon betydelsefull insats för en viss åsikt. Men egentligen tror jag bara att det är sådana som gillar att märkas och synas och få uppmärksamhet.

Har du någon uppmaning till dem?

– Ja, gör något vettigt själv i stället för att förstöra det som andra har gjort. 

Hur jobbigt är det som konstnär att någon vandaliserar ens verk?

– Jag har hållit på i en massa herrans år med den här skulpturen och det är väldigt lätt att förstöra allt som människor gör. Det går på ett nafs och är ingen ansträngning men det är ett jäkla jobb att göra den. Och jag tycker det är sorgligt att man inte förstår och respekterar det. Det är jobbigt.

– Jag tror att folk kanske inte vet att det tar flera år att göra en sån här skulptur. Det är inte något man slänger ihop på en eftermiddag bara för skojs skull. Det har lagts ner stort tankearbete och möda på att få det så bra det någonsin går. Precis som Zlatan i sin fotboll anstränger har jag ansträngt mig för att göra en så bra skulptur som möjligt.

Svårt att laga senaste sabotaget

Skulptören vet inte om det kommer gå att laga den senaste vandalismen mot statyn.

– Vi hoppas att det ska gå. Det är rätt svårt men det kommer nog gå bra. Jag tänker i alla fall inte falla till föga för det beteendet utan vi lagar det och gör så gott vi kan för att det ska bli bra igen. 

Borde man ha någon plan för framtiden och hur statyn ska stå?

– Jag vet inte men jag tror det är som Löfven brukar säga, ”vi tittar på saken”. Men det handlar om att lösa det här så att inte fler saker kan hända. 

Har du fått några garantier om att den ska skyddas bättre?

– De kommer lägga ner mer arbete på det, det är jag övertygad om. Det finns planer på allt möjligt men vad det är får de komma fram till nere i Malmö.

Markus Rosenberg har sin syn på Zlatans Hammarby-investering