Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Julle, 9, utslängd från laget – hade ”fel kön”

Julle, 9 år, blev utesluten från att spela fotboll med sitt förra lag på grund av sitt juridiska kön. Nu har han hittat ett lag att spela fotboll med igen. Foto: Privat
Julle älskar fotboll och följer Malmö FF. Foto: Privat

Nioåriga Julle älskar att spela fotboll, men för två år sedan uteslöts han plötsligt ur pojklaget för att han juridiskt sett föddes som en flicka.

För Julle kändes det som att livet tog slut.

Nu har han erbjudits en plats i en annan förening.

– Jag fick gråta en stund av lycka för han var så himla glad, säger Julles mamma Petra.

För många ungdomar kan idrottande kännas som en självklarhet.

För Julle, 9, har de senaste åren däremot varit en lång kamp för att få spela fotboll på sina villkor.

Han bor med sin mamma och sina tre syskon i ett mindre samhälle i södra Skåne. Som femåring började han spela i hemortens pojklag. Han har längtat till varje träning för att spela och träffa kompisarna, men för två år sedan vändes allt upp och ner.

Inför en årlig cupturnering kom plötsligt beskedet från klubben att han inte längre var välkommen i laget, eftersom Julle föddes som flicka.

– Vi hade varit på träningarna den veckan och det skulle komma en kallelse om man spelade i gult eller rött lag och när kallelsen kom stod han inte med någonstans, berättar Julles mamma Petra.

Hon mejlade klubben och frågade varför. En administratör svarade att föreningens styrelse tagit beslutet att Julle skulle spela med flickor och att tränaren för flicklaget skulle ta kontakt.

– De skrev att Julle skulle vara en bra tillgång för flicklaget och önskade "henne" lycka till.

”Han var helt förkrossad”

Hur tog Julle det?

– Han var helt förkrossad. Livet tog slut lite. Han var så övertygad att de tyckte att han var dålig eller hade gjort något fel. Som tur var kände han inte att det var för att han inte är "som alla andra", säger Petra.

Vet du vad som låg bakom att man tog ett styrelsebeslut om Julle?

– Jag kan bara spekulera eftersom jag bara fått svar på ett mejl från ordföranden i styrelsen. Men väldigt många människor är fega helt enkelt. Jag tror att många tycker att det här var fruktansvärt och helt felaktigt.

Petra berättar att Julle redan i en tidig ålder visste vem han var.

– Det kom väldigt tidigt. Han var inte så gammal när han kunde sätta ord på att han ville heta Simon, att han inte ville vara en mamma utan en pappa när han blev stor. I förskoleåldern frågade han hur man kunde göra för att ta bort sina bröst. Han var väldigt tidig och tydlig med vad han tyckte om, säger Petra som genom åren har fått ta många kamper. 

 

Julles mamma Petra har är lycklig över att sonen nu får spela fotboll i ett pojklag igen. Foto: Privat

Bytt sitt juridiska namn

I november förra året tog Julle dock ett efterlängtat steg när han fick ändra sitt juridiska namn från Julia till Julle.

Petra har vid flera tillfällen berättat om sin och Julles kamp i olika medier. Uteslutningen har också anmälts och just nu driver antidiskrimineringsbyrån Malmö mot diskriminering en rättslig process mot Julles förra fotbollsförening.

– För Julle skull hade det varit någon form av upprättelse, säger Petra som hoppas att familjens kamp kan hjälpa andra i liknande situation i framtiden.

– Idrott ska vara något för alla oavsett. Det finns så många ställen som transpersoner blir diskriminerade på, inte blir bemötta på rätt sätt och där det förväntas att man ska förklara sig och det är nästan så att vi måste hålla i någon slags utbildning i hur Julle känner det. Att det förväntas av skola, socialförvaltning, vårdcentral, tandläkare, allt att vi ska behöva stå och förklara varför Julle har en jämn siffra i sitt personnummer men ser ut som en kille. 

 

Julle på Stadion i Malmö för att spe Malmö FF spela allsvensk fotboll. Foto: Privat

Lyckan: Får spela i annat pojklag

Men sedan slutet av sommaren får Julle återigen göra det han tycker bäst om, att spela fotboll.

En annan fotbollsförening tog kontakt med Petra och erbjöd en plats i deras pojklag till Julles stora lycka. Något som Lokaltidningen var först att skriva om.

– Det var en förälder vars son spelade i den föreningen som blev jätteupprörd när hon såg det här och som pratade med ordföranden och tränaren och sen hörde tränaren av sig.

– Julle tycker det känns jättebra och alla var supertrevliga och behandlade honom som den han är.

Hur kändes det för er båda att han fick det mottagandet?

– Julle har nog fortfarande inte smält det. Det händer inte så ofta att något bara går av sig självt utan en kamp om det. Känslan när vi kom dit går inte att beskriva överhuvudtaget. Jag fick gråta en stund av lycka för han var så himla glad. Han ville bara spela. Han fick bekräftelse på att han inte är dålig. 

– Han är sjukt nöjd. Det har gjort och gör mycket för honom.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!