Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag måste vara redo om de vill låna ut mig”

Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN

HELSINGBORG. Han blev blågul målskytt och sänkte Montenegro i EM-kvalet.

Men hemma i Manchester United har det inte gått fullt lika bra för supertalangen Anthony Elanga. 

– Allt är möjligt och jag måste vara redo om klubben vill låna ut mig eller vill att jag ska stanna, säger han.

Sverige ledde med 2-0 inför drygt 800 åskådare på ett kylslaget Olympia när Manchester Uniteds svenska supertalang Anthony Elanga klev fram och dödade den sista lilla kvalspänningen mot Montenegro.

Hans mål i den 69:e matchminuten betydde 3-0 till Sverige. 

– Det var en bra match detta, säger Elanga efteråt.

– Vi visste hur Montenegro skulle spela. De skulle vara tuffa och de gillar att kontra. Men jag tycker vi gjorde en bra första halvlek. 

Matchen slutade till sist 3-1 sedan Montenegro tryckt in ett betydelselöst reduceringsmål med drygt åtta minuter kvar på matchuret.

”Jag tog risken”

Anthony Elanga och resten av Blågult har nu vunnit tre av fyra EM-kvalmatcher under hösten. För egen del har Elanga redan tryckt in fem mål på lika många matcher för det svenska U21-landslaget.

– Andra halvlek blev vi ännu bättre, tror jag och vi hade mer kontroll. Nu ska vi bara fokusera på nästa match, säger Elanga.

Poya lyfte fram matchminut 46 till 70 som era bästa under hela EM-kvalet?

– Ja, vi hade mer kontroll. Montenegro började kliva ner så mittbackarna och mittfältarna fick mer tid. Det var bra för oss.

När du gör ditt mål, hur snabbt går det när du uppfattar att motståndaren får en dålig touch på bollen?

– Jag visste att han hade en dålig touch så jag tog risken och sedan var det en mot en. Det är det som jag tror är en av mina specialiteter. Jag visste att det skulle vara mål.

EM-kvalet fortsätter den 12 oktober, när Sverige ställs mot Italien på bortaplan i Monza.

Vad tror du om matchen mot Italien?

– Det kommer vara en tuff match, säger Elanga, utan några som helst tvivel. 

– Jag vet redan det. Jag har kollat hur de spelar, de har (Sandro) Tonali som spelar för AC Milan, han är en bra spelare. Det kommer vara en bra match för alla och jag tror man kan lära sig riktigt mycket när man spelar mot ett lag som Italien.

Utanför landslagsbubblan kommer Anthony Elanga allra närmast från en vårsäsong där han debuterade för gigantklubben Manchester United och gjorde sin första Premier League-match den 11 maj mot Leicester City.

Kort senare blev Elanga målskytt för första gången när han sänkte Wolverhampton Wanderers på bortaplan.

”Det är en svår fråga”

Men sedan säsongen 2021/22 tog vid har det däremot inte blivit några fler minuter i Premier League. Anthony har snarare fått nöja sig med tre matcher för Manchester Uniteds reservlag.

– Alltså ... Det är en svår fråga, skrattar Elanga på en fråga om det är moderklubben Elfsborg eller hans pappas tidigare klubb Malmö FF som gäller om han någonsin vänder hem till allsvenskan. 

– Jag vet inte om jag kan svara på den frågan för det blir faktiskt svårt. Jag älskar Elfsborg och jag älskar Malmö. Så det är en väldigt svår fråga. Jag följer fortfarande Malmö och Elfsborg, men mest Malmö.

Tror du det hade kunnat vara aktuellt med en utlåning, till Sverige eller någon annanstans?

– Allt är möjligt men just nu är jag i United så jag fokuserar på dem. Men allt är möjligt och jag måste vara redo om klubben vill låna ut mig eller vill att jag ska stanna.

TV: SE FLER SPORTNYHETER