Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag hoppas att vi kan gå hela vägen”

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att leda kommer naturligt för Caroline Seger.

Nu vill hon föra Sverige till VM-guld – men som lagkapten vägrar hon ta på sig allt ansvar.

– Det går inte att alltid förlita sig på att en människa ska lösa alla problem för alla andra hela tiden.

Caroline Seger har bara 20-talet matcher kvar innan hon överträffar Therese Sjögrans 214 landskamper och därmed blir Blågults mesta spelare genom tiderna.

34-åringen är inne på sin 19:e säsong som elitspelare och är en av de mest rutinerade i det svenska landslag som drömmer om guld.

Seger har bindeln kring armen – men tycker inte att rutinen och det stora antalet landskamper tillhör det viktigaste som en lagkapten behöver i sitt bagage.

– Det viktigaste är att man är lyhörd, att man ser alla för dem de är, att man kan leda på många olika sätt som med sitt spel eller genom att vara verbal, säger Seger.

När insåg du att du är en ledare?

– Jag har nog alltid varit en människa som tagit hand om andra och satt mig själv i andra hand, både på gott och ont. Det har varit naturligt för mig som människa, det har inte handlat om någon roll som jag känt att jag behövt axla.

På ont?

– I bland kan det bli en överdrift i det, att man glömmer bort sig själv. Jag behöver ju också stöd, peppning och att någon plockar upp mig när det är jobbigt liksom, eller att jag har tillräckligt med energi för att orka på egen hand. Man kan inte lägga all sin energi på allt annat och alla andra alltid.

Var hittar du det stödet?

– Man behöver inte hämta den kraften enbart hos sina lagkamrater. Man har ju sina närmsta vänner och sin familj också. Där vet man att man kan slappna av, hämta kraft och energi.

Har man olika stor makt som kapten i landslaget och i klubblaget?

– Oavsett om en tränare ger mig makt eller inte så tar jag på mig rollen. Det handlar inte om makt för mig, det handlar om att säga vad man tycker och tänker, om att göra det så bra som möjligt för sina lagkamrater. Man har ett ansvar, tycker jag. Sen om tränaren tycker att man är jobbig eller så, ja då har de ju valt fel lagkapten.

Hur stor del av ditt uppdrag är att leda vid sidan av planen?

– Det är inte så att jag tänker att jag behöver ta tag i saker för att det är mitt ansvar som lagkapten. Om jag känner att jag orkar och vill så tar jag rollen. Men jag har ju också dåliga dagar och då kan jag ta ett steg tillbaka och hoppas att någon annan fixar det.

Känner du att det finns för mycket du förväntas lösa för att du är lagkapten?

– Jag har varit i lag där det har varit smågrejer som att kläderna inte tvättats ordentligt och då har lagkamrater sagt: ”Seger, du måste säga till”. I ett sånt läge kan jag känna ”Varför säger du inte själv till? Du är en vuxen människa och behöver inte mig som mellanhand”. Är det en obekväm situation, exempelvis en schism mellan två spelare eller mellan en spelare och en tränare, så är det klart att man kan ta ett större ansvar. Men är det smågrejer så kan jag bli förbannad om man inte tar det ansvaret själv.

Hur känns ansvarsfördelningen i landslaget?

– Jag tycker att vi är en bra grupp som funkar tillsammans. Vi är många som drar det lasset tillsammans. Man är aldrig ensam och det är väldigt skönt.

Hur långt kommer du leda Sverige i VM?

– Jag hoppas att vi kan gå hela vägen. Det kommer bli skittufft men det hade varit superhäftigt att göra en sådan grej i vad som förmodligen är ens sista VM. 

CAROLINE SEGER

Position: Mittfältare.

Ålder: 34 år.

Född: Gantofta.

Klubbar i karriären: Gantofta IF (–1998), Rydebäcks IF (1998-2000), Stattena IF (2001-2004), Linköpings FC (2005-2009), Philadelphia Independence (2010-2011), Western New York Flash (2011), LDB FC (2011), Tyresö FF (2012), PSG (2014-2016), Lyon (2016-2017), FC Rosengård (2017-)