Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag har offrat mycket – han säger det varje dag”

Allt du behöver veta om Serie A
Alice Magnusson har fått nummer tio i sin nya klubb Bologna – och herrlagets Mattias Svanberg hade ett finger med i spelet bakom övergången.Foto: Privat

Alice Magnusson, 21, lämnade damallsvenskan för att följa med pojkvännen Mattias Svanberg till Italien.

Nu är även hon klar för Bologna.

Talangen berättar samtidigt om att hon siktar ännu högre – och om förhållandet där fotbollen ofta står i centrum.

– Livet vi lever är inte vanligt för folk i vår ålder, säger hon.

Alice Magnusson var 19 år gammal och mitt i sin andra säsong med Limhamn/Bunkeflo i damallsvenskan när Malmö FF:s Mattias Svanberg värvades av Bologna i Serie A. Ett halvår senare flyttade hon ihop med pojkvännen.

– Jag var rätt trött på Sverige, så det var ganska självklart att flytta, säger hon.

Men beslutet innebar också nya förutsättningar för hennes egen fotbollskarriär. För att kunna spela matcher i en italiensk klubb under sitt första år hade hon behövt skriva på ett kontrakt innan året började, berättar hon. 

Trots att hon började träna med Bolognas damlag gick hon därför ett helt år utan att få spela en tävlingsmatch.

– Jag tränade mer och mer efter sommaren, men det tog en jäkla tid innan det blev klart. Italienare kan vara lite sega med allt.

I slutet av januari 2020 presenterades hon till slut som ett nyförvärv av Bologna. Med tröja nummer tio på ryggen blev hon målskytt direkt i debuten för damlaget i Serie C.

– Jag har verkligen saknat det så mycket. Att gå från att spela varje vecka och varje helg från att man är sex år till att inte få spela alls, det har inte varit så kul.

Alice Magnusson när hon presenterades som Bolognas nyförvärv i slutet av januari.Foto: Bologna FC TV

Vill spela i större klubb

Hon berättar att det från början inte var självklart att hon skulle spela för Bologna – och att sambon hade ett finger med i spelet bakom övergången.

– Jag kollade runt lite i närheten vad det fanns för lag. Jag hade egentligen velat spela på en högre nivå i och med att jag har gjort det innan. Men så pratade Mattias med sin manager, som sa att jag skulle höra av mig till damlaget. Och de ville gärna ha mig. Så det var lite genom Mattias det blev av.

Det senaste året har Alice Magnusson studerat idrottspsykologi på distans samtidigt som hon läser italienska. 

Men hela tiden har hon hållit i gång med träningen för att kunna spela på högsta nivå.

– Jag känner själv att det går okej, men formen har varit bättre. Den kommer att bli mycket bättre av att jag får spela matcher.

Är det någon speciell liga eller klubb du siktar mot?

– Det beror lite på vart Mattias tar vägen, men det finns bättre lag i närheten som spelar i högsta ligan.

Hur är det för er att spela i samma klubb? Det kan inte vara så vanligt.

– Nej, det tänkte man inte skulle hända för ett år sedan. Jag tycker det är jättekul. Jag får väldigt mycket uppmärksamhet genom Mattias för att han är en så duktig spelare. Jag går på hans matcher och han försöker gå på mina så mycket det går.

”Inte så mycket taktik”

Alice Magnusson har trots sin unga ålder hunnit spelat en kort period i FC Rosengård och flera säsonger i Limhamn/Bunkeflo som tonåring. Hon beskriver nivån på spelarna i Bologna som motsvarande ett topplag i division 1.

– Spelarna här är mer tekniska och snabba, men det är inte så mycket taktik. Man kör mer individuellt. Det blir därför väldigt slitiga matcher och man blir väldigt trött, det är lite mer organiserat spel i Sverige.

Tidigare har hon mest spelat antingen yttermittfältare eller ytterback – men nu har hon fått en mer kreativ roll som offensiv innermittfältare.

– Det är en speciell roll som jag inte är van vid alls sedan tidigare. Nu får jag vara den som styr och ställer lite.

Alice Magnusson spelade två säsonger i damallsvenskan för Limhamn/Bunkeflo.Foto: BILDBYRÅN
Mattias Svanberg gjorde mål i a-landslagsdebuten för Sverige i november. Foto: HENRIK ISAKSSON/TT

Om kärleken: ”Han betyder allting”

Efter träningarna är fotbollen ofta det hon pratar om hemma, berättar hon.

– Vi båda är så intresserade. Jag vill veta allt om hans träningar och han vill gärna följa med när jag tränar. Sedan blir det mycket fotboll på tv eftersom vi båda följer MFF ganska intensivt.

De två fotbollsspelarna träffades via gemensamma kompisar som tonåringar. Alice Magnusson säger att fotbollen var ett gemensamt intresse som förde dem samman från början, men att kärleken nu är något mycket större än så.

– Han betyder allting. Det blir nästan som att vi är en person, vi delar allting och det är väldigt speciellt. Livet vi lever är inte vanligt för folk i vår ålder, men vi löser det rätt bra tillsammans och stöttar varandra.

Speciellt på vilket sätt?

– Jag har offrat rätt mycket för honom. Han vet om det och säger det till mig varje dag, att han inte hade klarat det utan mig och hela den biten. Det gör så klart väldigt mycket, vi kan prata om allt.

https://www.instagram.com/p/Buwt6RGnDjo/

Hyllar MFF:s damsatsning

Både Alice Magnusson och Mattias Svanberg har sannolikt många år framför sig som fotbollsspelare utomlands.

Men nu när Malmö FF har startat ett damlag finns möjligheten för båda att avsluta sin karriär i samma klubb på hemmaplan i framtiden.

– Man blir lite sugen. Malmö ligger oss varmt om hjärtat och kommer alltid att vara en stor del av oss två, speciellt för Mattias som har växt upp i MFF. Att de nu har skaffat ett damlag är hur kul som helst, jag hoppas att det går bra för dem, säger hon.

Två svenska spelare i Chelsea

Här spelar några av våra utlandsproffs.