Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag förstår hur han känner sig"

Marcus Antonsson. Foto: CRAIG BROUGH / REUTERS BILDBYRÅN
Pawel Cibicki. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Marcus Antonsson lämnade Leeds frysbox och flyttade till Manchester.

Nu har anfallaren fått en personlig revansch i forna Premier League-mästarna Blackburn – men vill inte tänka på om han kan bli ett alternativ inför sommarens VM.

– På något sätt börjar man göra sig ett namn nu som man inte lyckades med förra året, säger Marcus Antonsson.

Sex starter i ligan, tio inhopp, totalt 577 minuter på planen och ett mål.

Marcus Antonssons första säsong i Leeds i näst högsta ligan, The Championship, började lovande men slutade i frysboxen på Elland Road.

Ett tränarbyte där Garry Monk ersattes av dansken Thomas Christiansen under sommaren förändrade ingenting trots att Antonsson gjorde mål under försäsongen.

I stället gick flyttlasset från Leeds i dubbel bemärkelse.

På lån till Blackburn i tredjedivisionen League one.

Och samtidigt en flytt till det Manchester (34 kilometer från Blackburn) där redan Zlatan Ibrahimovic och Victor Nilsson Lindelöf huserar.

– Leeds är en ganska stor stad och vi vande oss vid det. Tjejen är med också så det är roligare för henne, det händer saker hela tiden. Det blev naturligt, säger Marcus Antonsson som inte hunnit se något av vare sig United eller City.

Har hittat rätt i Blackburn

I Blackburn, Premier League-mästare 1995 med ikonen Alan Shearer som skyttekung, har Antonsson redan spelat dubbelt så mycket som förra säsongen, fått förtroende – och i högsta grad bidragit till lagets tredjeplats (bakom Wigan och Shrewsbury) med sina mål.

I november utsågs den forne Halmstad- och Kalmar-anfallaren till november månads spelare i League One efter fem mål på fem matcher.

– Det är ändå stort och ett kvitto på att man har gjort det bra och kommit i gång. Samtidigt känner jag att jag har mer att ge, säger Antonsson.

– Här har jag hittat rätt och fått stort förtroende från tränaren (Tony Mowbray). Det var det som hände i Kalmar. Jag känner att jag har nivån i mig. Det kände jag i Championship också. Förtroendet att få spela varje vecka är så viktigt.

Har kontrakt med Leeds

Marcus Antonssons form har även uppmärksammats av de gamla fansen i Leeds.

– Det går inte riktigt att undgå när man har Twitter. Det har varit väldigt mycket positivt från Leeds- och Blackburnfansen. Man hade en tung tid i Leeds och då är det ändå roligt att fansen står bakom en.

Marcus Antonsson säger att han inte tycker att han fick en ärlig chans att visa vad han går för i Leeds.

Känns det som en personlig revansch nu?

– Absolut. Jag gick ner en liga, men nivån är fortfarande bra. Med målen så på något sätt börjar man göra sig ett namn nu som man inte lyckades med förra året. Det är skitkul, men jag vill givetvis utvecklas och ta mig upp i ligasystemen också, men fokus just nu är verkligen att hjälpa Blackburn att komma tillbaka till Championship i första hand. Jag tycker vi är på god väg.

Men vad som händer till sommaren när lånet går ut vill han inte tänka på i nuläget.

Ser du en framtid i Leeds fortfarande?

– Det är kanske ett tråkigt svar. Jag har kontrakt med Leeds och tillhör dem, men är professionell och nu är jag på lån här och trivs jättebra. Man kan inte springa och fundera på var man kan hamna.

Cibicki i samma sits

I Leeds återfinns fortfarande två svenskar, Pontus Jansson och Pawel Cibicki. Den sistnämnde fick göra ligadebut i helgen och spelade fram till ett mål, men har annars precis som Antonsson haft svårt att få speltid i Leeds.

– Jag är väl inte rätt man att kommentera det. Det är klart att det är tufft, man vill alltid spela matcher och jag förstår hur han känner sig.

Antonsson säger att det är extra svårt att slå sig in i laget i Championship och League one. Det täta matchandet gör att startspelarna mer sällan tränar med reserverna.

– Det är när man spelar som man utvecklas. Sen är jag övertygad om att han jobbar på bra på träningarna där. Det gäller bara att borra ner huvudet och köra på för till slut kommer chansen och då gäller det att ta den.

”VM? Får se vad som händer” 

Marcus Antonsson har siktet inställt på att nå Championship igen. Till att börja med med Blackburn.

Tänker du något på landslaget och att kunna bli ett alternativ till VM nu när det går bra?

– Jag är realist och förstår att jag hamnade längre ifrån när jag var i min tuffa sits. Jag känner att jag fokuserar här och nu och att leverera i klubblaget. Fortsätter jag göra mål och visar bra form så vet jag att jag har en spelform som många i landslaget, hårt jobbande och målfarlig. Man får se vad som händer.