Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikonen drabbad av en stroke: ”Chock”

Foto: Privat
Hasse Mattisson var lagkapten i Malmö FF under två olika perioder i kariären.Foto: BILDBYRÅN
Slitvargen Hasse Mattisson.Foto: DANIEL NILSSON / © BILDBYRÅN
Hasse Mattisson spelade 350 matcher i Malmö FF.Foto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅN
Hasse Mattisson jobbade i Trelleborgs FF:s organisation till strax före han drabbades av en stroke.
Hans Mattisson och Zlatan Ibrahimovic jublar efter mål mot Café Opera i superettan i juli 2000,Foto: BILDBYRÅN

En stroke var på väg att slå ut livet för Hasse Mattisson, 47.

Nu har tidigare Malmö FF-kaptenen återvänt till vardagen.

– Fan, det var en chock. Plötsligt tappade jag kontrollen över kroppen, säger fotbollsprofilen.

En lördag i mitten av september 2019 stannar tid och rum för Hasse Mattisson. Han är ute med hunden Larry på deras vanliga slinga på Käglinge rekreationsområde utanför Malmö när det plötsligt flimrar till.

– Vi gick precis där vi brukar gå. Efter några hundra meter funkar inte kroppen längre. Jag blir helt stillastående.

– Jag tänker ”vad fan är detta”? Jag kan inte gå vidare, för jag vet inte åt vilket håll jag ska gå på.

Efter 350 matcher i MFF är Hasse Mattisson en allsvensk profil långt efter karriären tagit slut. Den lojale lagspelaren som var ett rivjärn över hela planen är en legendar i Malmö. Han var lagkapten i två olika perioder, i sammanlagt fyra år.

Den här lördagen försvinner känseln i högerhanden, talet blir sluddrigt och synen försämras.

– Jag vet inte vad som händer. Allt bara blir sämre och jag har inte en aning om vad fasen som pågår. Men till slut lyckas jag samla ihop mig och säger till Larry ”nu måste vi ta oss hem”. Om det är jag eller hunden (en Goldendoodle) som hittar hem minns jag fortfarande inte, säger Mattisson.

– När jag kom hem tänkte jag ”det här sover jag bort”. Så jag la mig i sängen. Men efter några minuter förstod jag att det inte var rätt.

Hustrun ringde 112 direkt

Hemma i huset i Oxie är dottern Lovisa, 17. 

Det blir räddningen för Hasse.

När han efter flera försök misslyckas att slå in PIN-koden på telefonen spärras den.

– När jag inte kunde öppna telefonen gick jag in till min dotter på hennes rum. Då ringde hon min fru. När Linda hörde hur jag pratade förstod hon att allt inte stod rätt till. Hon ringde 112 direkt.

Tio minuter senare kom ambulansen. Några minuter innan hade sonen Melvin, 19, också kommit hem.

 – När jag yrade runt i huset kastade han ner mig i soffan och sa ”här sitter du till ambulansen kommer”.

Sen gick allt i en blixtrande hastighet. Akuten. Provtagning. Röntgen.

– Man konstaterade att jag fått tre proppar i ena hjärnhalvan, säger Mattisson.

Det är flera år sedan MFF:s ex-kapten satte skorna på hyllan men han är fortfarande vältränad. Fram till veckan före stroken jobbade han i Trelleborgs FF:s organisation och var under hela hösten assisterande tränare i TFF:s U19-lag.

– Det tog en stund för mig att fatta vad som hände på akuten. När personalen sprang med båren, de ville ha in mig på röntgen så snabbt som möjligt samtidigt som jag fick blodförtunnande, förstod jag allvaret. I efterhand har jag förstått att varje sekund var viktig.

– Min första tanke var att detta inte kan drabba mig. Jag tränar inte regelbundet men har en hyfsad grundfysik, säger Hasse.

Personer med högt blodtryck eller dåliga blodkärl tillhör riskgruppen för stroke. Det är även genetiskt betingat.

– Inget stämmer in på mig. Det positiva är att jag fått en ordentlig besiktning av kroppen. Man har konstaterat att jag inte har bekymmer med mina kärl och hjärtat är helt normalt.

Även om läkarna inte hittat källan till stroken är Hasse Mattisson evigt tacksam för den behandling han fått. Han riktar ett stort tack till sjukvårdspersonalen.

– Så jäkla proffsiga och så kunniga. Läkarna har förklarat precis allt. Detta har hänt och detta är risken framöver. När de skrev ut mig sa dom att jag kunde återgå till ett normalt liv.

Tillbaka på jobbet efter en månad

Mattisson lämnade MAS två dagar efter han drabbats av stroken. Efter en månads sjukskrivning återgick han till det nya jobbet med bemanning och rekrytering på Adecco.

Är du helt återställd?

– Ja, vad jag vet nu. Veckan efter var jag på Rehabcentrum i Lund. Där gick jag igenom olika tester, bland annat med språket.

– Jag bytte plats på ord och vokaler. Det hängde kvar några veckor. Sedan kom jag igenom det också. Nu är allt normalt igen.

Är du rädd att det kan hända igen?

– Nej, jag funderar inte så, för jag tror inte att jag är i en större riskzon är andra. Jag har drabbats av en stroke, ja. Men nu tar jag mediciner och jag har en kropp som är i gott skick efter besiktningen. Och min fysik har hjälpt mig att komma igenom det bra.

Hur tacksam är du för livet?

– Jag är jättelycklig över hur jag kommit igenom allt. Jag är oerhört tacksam. Det är många jag vill tacka. Familjen och alla vänner har hjälpt mig genom en svår tid.

– Hela sjukvården har varit fantastisk. Och min fru, min dotter och min son som förstod allvaret i situationen. Melvin hade kontakt med ambulansförarna hela vägen fram till vårt hus.

– Om jag legat kvar och sovit i sängen hade det antagligen slutat på ett helt annat sätt, säger Hasse Mattisson.