Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Harbuzis okända tid – blev fansens hjälte

Labinot Harbuzi var väldigt populär bland supportrarna i det som blev hans sista klubb, malaysiska Melaka United. Foto: Melaka United
Foto: Melaka United

Labinot Harbuzi kallades "bad boy" för hur han dribblade bort sina motståndare och var älskad av supportrarna i sin sista klubb, malaysiska Melaka United.

Nu sörjer klubben sin forne mittfältare som kan hedras med en tyst minut i samband med Malaysias kommande landskamp.

– Han var speciell för oss. Vi älskar honom, säger klubbens presschef Darren Teow till Kvällsposten.

Labinot Harbuzis hastiga bortgång har sänt chockvågor genom fler länder än Sverige.

Den förre Malmö FF-mittfältaren spelade totalt tio år utomlands i bland annat Nederländerna (Feyenoord och Excelsior), Turkiet (Genclerbirligi och Manisaspor) innan det som blev hans sista klubb i karriären, Melaka United i Malaysia.

Under det enda året i den malaysiska klubben blev Labinot Harbuzi omåttligt populär och Melaka är i dag en av många klubbar som sörjer 32-åringens bortgång.

– Det är väldigt chockerande nyheter, säger Darren Teow, Melaka Uniteds presschef.

– Vi fick beskedet i går vid elva-tiden när jag slog på internet.

Labinot Harbuzi i Melaka Uniteds tröja 2016. Foto: Melaka United.

 

”Vi var nära vänner”

Darren Teow jobbade i klubben även 2016 när Labinot Harbuzi var i klubben och berättar att han blev nära vän med den svenske mittfältaren.

– Vi var nära vänner. Vi pratade mycket med varandra under hans tid här.

Hur minns du honom?

– Han var skämtaren, jokern, i laget. Han försökte alltid skämta och han kunde dra en del "dumma" skämt också men på ett bra sätt.

– Han var även väldigt generös. Ibland hjälpte han vår materialare, bland annat genom att ge bort skor och han gav även skor till supportrar.

Var han populär i laget?

– Ja, han var fansens stora favorit.

Så pass att Melakas supportrar gav honom smeknamnet "bad boy".

– De sjöng hans namn och fansen kallade honom "bad boy" för hur han gillade att göra bort motståndarna, minns Darren Teow som säger att Labinot Harbuzi alltid tog sig tid med fansen.

– Han sa aldrig nej till några supportrar som ville ta bilder med honom. Han gick alltid till dem och behandlade dem bra.

Foto: Melaka United

 

”Han var som Xabi Alonso”

När Labinot Harbuzi kom till Melaka United 2016 hade han inte spelat med något lag sedan tiden i Prespa Birlik hemma i Malmö.

Melaka United var då nykomlingar i den näst högsta divisionen och Labinot Harbuzi var en av endast fyra importspelare i ligan då, berättar Darren Teow.

Med Harbuzi i laget skulle dock Melaka United göra en succésäsong, vinna sin serie och gå upp i högsta ligan. Mycket tack vare den svenske mittfältsmotorn som snabbt blev navet i laget med sin teknik och sitt fina passningsspel.

– Under de första fem omgångarna var han skadad och då kunde inte vår anfallare göra några mål. Men efter fem matcher kom han tillbaka och hjälpte vår anfallare att bli skyttekung i ligan. Han gjorde totalt nio assist.

I Malaysias näst högsta division hade Labinot Harbuzi en bra allsvensk lön och stod ut som en stor stjärna. Han står noterad för elva matcher och två mål utöver sina nio assist.

– Han var väldigt viktig för laget. Han var som Xabi Alonso med sina avgörande passningar. Hans djupledsbollar var fantastiska. Medspelarna behövde bara springa så fick de bollen, säger Darren Teow.

– Hans bidrag till laget var mycket uppskattat av fansen. Och han var något av presidentens favorit.

Höll kontakten med Melaka United

Ändå blev det bara ett år i Melaka United för Labinot Harbuzi som lämnade laget efter uppflyttningen. Tanken var att han skulle hittat en ny klubb i Malaysia, men det blev inget och Harbuzi var klubblös efter att han lämnat Melaka United.

– Anledningen var att klubbledningen var orolig att han inte skulle klara spelet i Super League (högsta divisionen i Malaysia) med tanke på hans skadebild, berättar Darren Teow.

Trots det höll Labinot Harbuzi kontakt med sin gamla klubb över sociala medier.

– Han brukade vara inne och kommentera våra inlägg på Facebook.

Foto: Melaka United

Kan hedras innan landskamp: ”Var speciell”

På tisdag spelar Malaysias A-landslag en träningsmatch mot Kirgizistan på Melaka Uniteds hemmaarena Hang Jebat Stadium. Det som blev Labinot Harbuzis sista stopp i fotbollskarriären.

Från klubbens sida vill man få till en tyst minut innan avspark för att hedra Labinot Harbuzi.

– Det kan bli en tyst minut innan landslaget spelar den 16:e på vår hemmaarena, säger Darren Teow.

Är det vanligt att man gör så inför landskamper med utländska spelare?

– Nej, men han var speciell för oss. Vi älskar honom.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!