Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Har gjort det enkelt genom att tacka nej”

Patrik Andersson och Maria Andersson Grimaldi på Idrottsgalan i januari 2018.
Foto: Erik Simander / Bildbyrån
Patrik Andersson som Uefa-ambassadör inför finalen i Europa League 2017.
Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån
Patrik Andersson.
Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån
Foto: REPORTERS/INSIGHT MEDIA 1 / INSIGHT MEDIA STELLA PICTURES

En av svensk fotbolls största profiler, Patrik "Bjärred" Andersson, 46, packar snart väskan för att åka på hedersuppdrag till VM i Ryssland.

Samtidigt ger den tidigare mittbacksstjärnan sin syn på landslaget utan Zlatan, nya familjelivet i Stockholm och engagemanget i stora byggprojekt.

Sedan sätter han fingret på krisen i Malmö FF och lillebror Daniels inhopp som tränare.

– Jag tror att han är ytterst kompetent att ta beslut om han ska fortsätta, säger "Bjärred".

Svensk mästare, tysk mästare, Champions League-mästare, Guldbollenvinnare och VM-bronsmedaljör.

Patrik "Bjärred" Andersson ser tillbaka på en karriär kantad av segrar och framgångar. När VM-närmar sig känner han pulsen.

– Jag har olika förtroendeuppdrag i Uefa och Fifa. Jag åker till VM i Ryssland som hedersgäst, säger "Bjärred".

Sedan tre år tillbaka bor den förre MFF-stjärnan i Stockholm. Flytten från Skåne till huvudstaden har inte förändrat något – han har stenkoll på allt som händer i Malmö.

– Klart att jag följer det väldigt nära. Man är mån om att det ska gå bra för klubben, säger han.


Daniel Andersson, Patriks bror, tränar Malmö FF i dag.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL IBL BILDBYRÅ

Även om den tidigare mittbacken helst duckar på frågor som handlar om Malmö FF  – "jag väljer att inte kommentera MFF överhuvudtaget" - har han åsikter om klubben där allt tog fart.

Känslan när det går dåligt för MFF?

– Klubben engagerar mig otroligt mycket. De har haft några fantastiska år efter 2010. Men, med framgångar sätts hela tiden nya mål. När det inte efterlevs är det klart att det skapar diskussioner. Det är inte onormalt.

Varför har försvarsspelet inte funkat?

– Jag har inte lust att göra en djupare analys. Det landar inte rätt. Det är bättre att ställa de skarpa frågorna till de som ansvarar på respektive områden. 

"Bjärred" fortsätter – och riktar sig till mediekåren:

– Ställ frågorna så det inte bara blir klichésvar. Ställ tydliga formuleringar – vad vill MFF ha ut och vad eftersträvar man i alla moment? Ett tydligt sätt där man beskriver i fotbollstermer vad man vill ha ut i stället för att måla upp klyschor.


MISSA INGET!  Få de senaste nyheterna om VM-lagen – direkt i Messenger. 


Från Barcelona till MFF

Efter en framgångsrik utlandskarriär – Blackburn, Borussia Mönchengladbach, Bayern München och Barcelona – kryddades hemkomsten till Malmö med SM-guld 2004.

Året efter var det färdigspelat. Ett söndertrasat knä (främre korsband, sidoledband och menisk) i Champions League-kvalet mot FC Thun satte stopp för en fortsättning på planen.

I ett uttalande, på MFF:s hemsida den 13 augusti 2005, förklarade Patrik Andersson bland annat det här:

"Tiden i Malmö FF var en bonus för mig. Jag kom inte hem för att bevisa något utan för att det är så roligt med fotboll. Jag ville känna mig delaktig i vad som händer i klubben och stan och ge tillbaka lite av det Malmö FF och supportrarna gett mig".

Efter guldet 2004 följde fyra raka misslyckade säsonger, vilket fick till följd att Hasse Borg lämnade rollen som sportchef.

Patrik "Bjärred" Andersson pekades ut som ersättare.

– Jag säger bara som jag tidigare sagt, att vid rätt tillfälle och med rätt uppgifter vill jag gärna engagera mig i Malmö FF, sa ex-landslagsmannen till Sydsvenskan när hans namn bekräftats av dåvarande ordföranden Bengt Madsen.


En knäskada mot FC Thun satte stopp för Andersson spelarkarriär.
Foto: ULF RYD / KVP

Var på väg in i Djurgården

I dag säger "Bjärred" så här:

– Jag hade ett otroligt driv efter att jag slutat spela 2005. Det landade inte som jag hade hoppats och nu känns det som att tiden är förbi. Nu får nya yngre krafter ta vid och föra svensk fotboll framåt.

Har MFF hört av sig efter den senaste tidens turbulens?

– Det finns ingen anledning. Allt sköts på ett alldeles ypperligt sätt med Niclas Carlnén som gör ett väldigt bra jobb som VD och med min bror som sportchef. Där finns inget behov.

Ska Danne fortsätta som tränare?

– Jag tror att han är ytterst kompetent att ta beslut om han ska fortsätta, säger Bjärred som var på väg in i Djurgården i 2010.

Hur låg det till?

– Jag investerade i en sfär där det fanns folk från Djurgården. I samband med det fick jag en fråga om jag kunde ta över manager-rollen i Djurgården. Det blev inte så, konstaterar "Bjärred".

Nu fokuserar han mot VM. Andersson är insatt i mycket som händer kring svenska landslaget.

– Jag följer utvecklingen och kan säga att definitivt har jag bra koll på Sverige. Jag försöker se de flesta landskamperna live.


LÄS MER: Fotbolls-VM i tv – tider och kanaler. 


Vad tycker du om blågults nya modell?

– Som lag gjorde vi ett imponerande kval. Framför allt är jag imponerad av ledarskapet som Janne (Andersson) har infört. Jag gillar att han är väldigt medial och att han har ett ledarskap där han är tydlig med vad han vill ha ut av laget offensivt och defensivt.

– Han lyckas lyfta spelarna när de kommer hem, trots att många i sin vardag har sparsamt med speltid.

Är det ett annat ledarskap än Hamrén?

– Vi behöver inte jämföra med Hamrén. Jag har varit tydlig med hur jag ser på Erik Hamrén. Nu fokuserar vi på Janne.

Hur är landslaget utan den store stjärnan?

– Det handlar om att få ihop en helhet. Zlatans kvaliteter vet vi. Men vi lyckades inte få ihop en helhet. Vi kunde inte sy ihop laget. Zlatan fungerade men övriga måste också hitta sina roller.

– Det är en kombination av ett ledarskap och individuell skicklighet att hitta sin roll. Man kan inte lägga allt på Zlatan, alla måste ta sitt ansvar i ett lag och utnyttja den plats som ges. Och framför allt ska man ha kompetensen att hitta sin plats.

Bra eller dåligt att Zlatan inte är med?

– Vi har inte facit. Han har gjort det enkelt genom att tacka nej.

Hur ska Sverige spela utan Zlatan?

– Janne har tydliga idéer. Han förmedlar det han förväntar sig. Spelarna har fått en trygghet i det. För att laget ska ha framgång måste alla fungera.


LÄS MER: Fotbolls-VM 2018 – allt du behöver veta.


Sveriges lagkapten Andreas Granqvist.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Tror på Granqvist i VM

Den tidigare försvarsklippan säger att Janne Anderssons mittbackar "på det stora hela har vi stått bra".

– Vi har kontinuitet och det är viktigt. Framförallt på mittbackarna. Spelet har passat oss. Både (Andreas) Granqvist och (Victor) Lindelöf mår bra i ett lågt försvar där man kan attackera bollen och ligga rätt i positionerna.

Vem tar ledarrollen i Ryssland?

– Det handlar om alla. Men "Granen" är kapten, det är han som styr. Jag förutsätter att han kommer att göra det även i Ryssland. 

Vad betyder det att vara kapten i landslaget?

– Att vara kapten är ett hedersuppdrag, man är tränarens förlängda arm. Det är viktigt att ta egna initiativ och identifiera eventuella störningar och kunna hantera det. Man ska gå i bräschen, visa vägen och finnas där för dom andra.

Är det färre grupperingar utan Zlatan?

– Ett fotbollslag är ett selekterat manskap, alla tycker inte om alla. Så är det. Och så ser det ut i livet. Man umgås med de som man trivs bäst med. Den är en sak sidan om planen, men på planen har man en uppgift tillsammans. Det är inget onormalt.

Sveriges möjligheter i VM?

– Om man ser på gruppen har alla en tro på att kunna ta sig vidare. Tyskland är favoriter, ett homogent och erfaret lag som har erfarenhet av att vinna matcher i ett slutspel. Det betyder oerhört mycket.

– Svårt att säga var Sydkorea och Mexiko står. Men vi ska kunna göra resultat om alla sköter sin uppgift. Jag tror att vi går vidare som tvåa, då får vi eventuellt Brasilien. Det blir lite tuffare, ett lag som måste rädda sitt anseende efter hemma-VM.


LÄS MER: Sveriges grupp och spelschema i fotbolls-VM.


Vem vinner VM?

– Frankrike, säger "Bjärred" utan att fundera.

Om vi lämnar fotbollen – hur ser ditt liv ut nu?

– Sedan 2000 sysslar jag med personliga investeringar i Nordiska tillväxtbolag. Jag äger tre idrottsskolor i Stockholm, bland annat Stockholms idrottsgymnasium.

– Jag arbetar med FC Barcelona sedan fem år tillbaka med ungdoms-camper, både i Sverige och i Barcelona.

– Och dagligen arbetar jag för byggbolaget Serneke Group. Där ansvarar jag för alla idrottsskolprojekt i Sverige.


Patrik Andersson i Barcelonas tröja.
Foto: ANDREAS HILLERGREN / BILDBYRÅN HB

Framtiden?

– Jag lever i en stimulerande vardag. Då mår man bra.

Privat, då?

– Jag är gift med Maria. Vi har inga barn tillsammans men vi har fem barn ihop. Tre har flyttat ut och har egna boende i Stockholm, två bor kvar hemma.

Slutligen, hur är det med vinintresset?

– Tyvärr kunde jag inte ta med vinkällaren från Falsterbo, nu har jag hittat en annorlunda lösning i lägenheten för att det ska bli bra, säger Patrik "Bjärred Andersson.


LÄS MER: Sveriges trupp till fotbolls-VM 2018.