Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Zlatan rörd: ”Det här känns så overkligt”

Se SportExpressen TV direkt.
Zlatan Ibrahimovic.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Statyn avtäcktes på tisdagen.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Zlatan Ibrahimovics pappa, Sefik Ibrahimovic, på plats i Malmö vid avtäckningen
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

MALMÖ/STOCKHOLM. Zlatan Ibrahimovics staty är avtäckt.

38-åringen var märkbart rörd under ceremonin där han hyllades stort av sin hemstad.

– Det känns overkligt. Det var här jag snodde mina cyklar, säger han.

I söndags kväll gjorde Zlatan Ibrahimovic sin sista match i grundserien med Los Angeles Galaxy.

I går reste hem till Sverige och Malmö, för att medverka när hans staty, efter många turer, avtäcks på Stadiontorget precis intill Malmö FF:s hemmaarena.

Zlatan Ibrahimovic har i en exklusiv intervju med SportExpressen berättat om vad statyn betyder för honom

– Kommer man till Sverige och vill se något som betyder väldigt mycket över hela världen, då kommer man till statyn. Inte till kungens staty. Det här är den riktiga statyn, säger Zlatan.

Zlatan: ”En ära att få den i Malmö”

Skulpturen, som är av skapad av konstnären Peter Linde, var tänkt att resas vid Friends arena i Solna men har skänkts till Malmö stad av Svenska fotbollförbundet.

– Det är en ära att få den i Malmö. Vart jag än kommer representerar jag Sverige. Sverige är mitt hem. Vad jag än gör gör jag det för Sverige, för att blickarna ska gå tillbaka mot Sverige. Borta bra, hemma bäst, säger Zlatan i intervjun.

Med under presentationen av statyn fanns bland annat fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand, skulptören Peter Linde och Katrin Stjernfeldt Jammeh, Malmö kommunstyrelses ordförande. 

Håkan Sjöstrand under presentationen:

– Det känns verkligen som att Zlatan kommer hem. Han har visat att allt är möjligt. Han har visat vägen för många andra med annan bakgrund, säger svenska fotbollsförbundets Håkan Sjöstrand.

– Det finns ingen fotbollsspelare som har betytt så mycket och haft en så enastående karriär som Zlatan. Det var odiskutabelt att hedra honom med en staty. Hans dominans på planen vet vi om, men hans betydelse vid sidan av är lika stor. Han är Sveriges bästa genom alla tider och en av de bästa i hela världen. Tack för allt du har gjort för svensk fotboll.

Zlatan: ”Känns som att det slutar här”

Zlatan Ibrahimovic var märkbart rörd när han talade på scenen under ceremonin.

– Efter 20 år som professionell spelare, det känns som att det är här allt slutar. Det är en stor ära. Jag har alltid sagt att hårt arbete lönar sig, säger han.

– Jag har haft en lång karriär, när den slutar vet jag inte. Jag spelar så länge jag kan. Det här är väldigt känslosamt. Jag vill att hela världen ska se den här statyn.

Under sommaren fick både Nilla Fischer och Caroline Seger uppleva sina respektive statyer vandaliseras.

Zlatan Ibrahimovic är inte ett dugg orolig.

– Nej, absolut inte. Jag vet att folk kommer skydda den. Vi har hela Rosengård som skyddar den, säger han och skrattar.

– Det känns väldigt speciellt, det var här allt började. Det var här jag snodde mina cyklar. Vilket man inte får göra. Det känns overkligt. Det var inte många som trodde att jag skulle lyckas och det var inte många som stöttade en på den tiden.

Historiska ögonblicket - här avtäcks Zlatans staty.