Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Hade varit topp tre – blev plötsligt utfryst”

Zlatan Ibrahimovics attack på landslaget • Se hela intervjun
Nikola Zivanovic som 16-åring i Husie IF. Foto: TOMAS LEPRINCE / KVP
Zlatan Ibrahimovic. Foto: USA TODAY NETWORK / KIRBY LEE-USA TODAY SPORTS/SIPA SIPA USA

Han provtränade för Liverpool som 13-åring och var given i pojklandslaget.

Men plötsligt vände allt för Nikola Zivanovic – som ratades av Malmö FF och började ifrågasätta sporten han brukade älska.

– Jag tappade lusten till fotbollen och nästan till livet i sig, säger han.

Mycket hinner hända på tio år. 

När Nikola Zivanovic var 15 år låg fotbollsvärlden utspilld vid hans fötter. Engelska storklubbar ville ha honom, han hade en given plats i det svenska pojklandslaget för årskullen -94 och handplockades till SVT-serien ”I Zlatans fotspår”.

Nu är han 25 år och spelar division 4-fotboll. Han jobbar till vardags som rådgivare och säljare på ett försäkringsbolag – och trivs bra med det.

Men det var inte det han drömde om som 15-åring.

– Det kom till en punkt där jag inte tog fotbollen lika seriöst längre och det straffade sig, säger han.

Valde MFF före Helsingborgs IF

Två mål på tio U17-landskamper och uppmärksamheten i ”I Zlatans fotspår” gjorde att Husie IF-produktens namn stod högt i kurs.

När han var 13 år provtränade han med Liverpool. Några år senare tränade han med Fulham, Leicester och Newcastle. Även i Sverige ryckte klubbarna i honom och bland annat Helsingborgs IF var ute efter hans underskrift.

Men valet föll på Malmö FF.

Han slog sig fram i U21-laget, men före sin 18:e födelsedag fick han veta att MFF inte ville ha honom längre. Det hände ”över en natt”, beskriver han det.

– Från att vara med i juniorlandslaget och träna med MFF:s a-lag till att på kort tid plockas bort från landslaget och sen från MFF. Det var där det började. Jag gick från att vara en av de som prioriterades till att bli utfryst.

Nicola Zivanovic var given i pojklandslaget som 16-åring. Foto: BILDBYRÅN

”Jag blev mentalt förstörd”

I och med flytten från MFF tappade Zivanovic motivationen, berättar han. Han tog en paus på fyra, fem månader då han inte rörde en boll.

– Jag kände att jag inte ville spela längre. Jag blev mentalt förstörd efter det som hände, jag tappade lusten till fotbollen och nästan till livet i sig.

– Fotbollen hade varit hela mitt liv, jag hade levt med att alltid ha fotbollen runtomkring mig, och att bli så bojkottad som jag blev... Att ha varit topp tre i alla klubbar jag spelat i till att plötsligt bli utfryst var jag inte van vid.

Kan du ångra hur det blev?

– Nu i efterhand kan jag tänka att om jag hade valt någon annan allsvensk klubb hade det kanske inte blivit som det blev.

Berättar om tiden i MFF: ”Äta eller ätas”

Zivanovic fortsätter:

– När jag var i MFF växte jag ändå som person, det är en väldigt speciell kultur där. Samtidigt kan jag känna att jag borde ha valt en annan klubb. Jag är från Malmö själv och kanske blev jag lite blind av det i stället för att tänka på mitt eget bästa. Men det är inte helt lätt att veta i den åldern.

Hur märkte du av den speciella kulturen?

– Det är äta eller ätas. Du spelar nästan mer för dig själv än för laget. Det är du själv som ska lyckas och ingen annan. Det är så kulturen är och kommer alltid att vara.

Zivanovic tog plats i P16-landslaget år 2010, med bland andra Simon Tibbling (nu i Bröndby) och Amin Affane (Örgryte). Foto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅN

”Det var inte 'wow' som det är i dag”

Ni var nio talanger som valdes ut till ”I Zlatans fotspår”. Varför tror du att vissa lyckades senare och andra inte?

– Rätt klubb vid rätt tillfälle. Det finns vissa som blir utvalda av en förening när de är 13, 14 år, där de tänker att ”fan, han ska lyckas”. Sen finns det vissa som ändå lyckas gå den långa vägen via andra klubbar.

Han tar upp Saman Ghoddos, en annan av deltagarna i SVT-serien för tio år sedan, som slog igenom sent och nu spelar i franska Ligue 1.

– På den tiden var han en duktig fotbollsspelare, men det var absolut inte ”wow” som det är i dag. Han gick den långa vägen medan jag försökte ta den korta genom MFF direkt.

Zivanovic i Lilla Torgs tröja, klubben han nu spelar för i division 4. Foto: BILDBYRÅN

Satsar på jobbet – tackar fotbollen

Trots att det enligt honom själv fanns intresse från Danmark och superettan valde Zivanovic spel i FC Höllviken i division 3 efter åren i MFF. Därefter gick han tillbaka till Husie. Men det blev också en satsning i IFK Hässleholm i division 2. 

– Det blev för långt att pendla, jag hann inte med mitt jobb samtidigt. Jag har kommit upp i åldern där jag måste välja.

Numera håller Nikola Zivanovic till i Lilla Torgs FF i Malmö där ett kompisgäng från ungdomsåren i Husie spelar.

Fotbollen har påverkat hans liv på många sätt och fortsätter att göra det.

– För mig personligen har det varit positivt. Jag utvecklades jättemycket som människa genom åren i MFF och det är det som har gjort att jag har tagit mig där jag är i jobbkarriären.

– Jag trivs jättebra med jobbet jag har nu, men det finns möjlighet att klättra inom företaget och det är mitt mål, säger Nikola Zivanovic.