Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Domaren Erna, 20, vill se respekt på planen

Erna Huskic är 20 år och arbetar som fotbollsdomare.
Foto: Privat
Hon har visat sig vara en talang inom yrket.
Foto: Privat

Fotbollsdomaren Erna Huskic, 20, har visat sig vara en riktig talang inom yrket – men vägen har inte varit spikrak. 

Erna ifrågasätts av män. För att hon är kvinna.

– Det verkade vara en chock för herrsidan att se en damdomare, jag var ung och jag var tjej, säger hon.

Som liten spelade Växjöbon Erna Huskic, 20, knattefotboll. Fotbollsutövandet byttes senare ut mot elva år av basketspelande, men fotbollsintresset fanns kvar i Ernas bakhuvud. För två år sedan la hennes pappa fram ett oväntat förslag – som kom att förändra hela Ernas liv.

– Min pappa har varit fotbollsdomare i många år. När jag slutade med basketen frågade han om jag också ville bli fotbollsdomare. Först trodde jag att han skämtade.

Erna, som hade ångrat att hon inte fortsatte med fotbollen som liten, nappade på förslaget. Tack vare kämpaglöd, bra ledarskap och vilja har hon klättrat fort. Erna dömer nu division ett i damfotboll och hon är assisterande domare i division fyra och fem i herrfotboll.

”Det är jag som bestämmer”

Men Erna Huskics resa har inte varit spikrak. Att vara kvinna i en mansdominerad bransch visade sig vara tufft.

– Det verkade vara en chock för herrsidan att se en damdomare, jag var ung och jag var tjej. Männen har ibland ifrågasatt min förmåga, baserat på mitt kön.

Under sin tid som fotbollsdomare har Erna varit med om obehagliga och näst intill våldsamma situationer.

– Jag har vissa gånger känt mig kränkt på grund av hur männen har behandlat mig, säger hon.

”Det verkade vara en chock för herrsidan att se en damdomare, jag var ung och jag var tjej”, säger Erna.
Foto: Privat

Erna Huskic har lärt sig att skaka av sig olustiga situationer – något som hon beskriver mer eller mindre som ett måste, för att klara av branschen. 

– Till en början var det riktigt tufft, det var ingenting som jag var van vid. Men efter ett tag lärde jag mig att deras osäkerhet inte ligger på mig – det är de som inte klarar av att se att en tjej lyckas. Det viktigaste är att stå fast vid att det är jag som bestämmer, det får de acceptera.

Har vunnit två priser

Trots att Erna själv inte har spelat särskilt mycket fotboll har hon visat sig vara mycket bra på sitt jobb. Hon har jobbat som fotbollsdomare två år – och hittills har hon tilldelats pris för sin prestation båda åren.

2017 vann hon ”Årets nykomling” och förra året kammade hon hem titeln ”Årets fotbollsdomare”, båda gavs ut av Växjö Fotbolldomarklubb.

– Det är helt sjukt, alla de år som jag har dömt har jag fått utmärkelser. Jag har fortfarande inte insett att jag blev årets domare, det är ett stort pris att få.


LÄS MER: Jenny rasar mot vuxna som skriker på domare