Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget: Flytta Zlatans staty upp till Stockholm

Natten mot söndag sågades statyn ned vid fötterna och kraschade över staketet som skulle skydda den.
Zlatan-statyn sågades sönder natten mot måndag och har flyttats bort från Stadionområdet i Malmö.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samuel Laulajinen är vd för Södra Teatern och föreslår att Zlatan flyttas upp till Stockholm.Foto: Karin Bernhardsson / Södra Teatern Pressbild
Innan Zlatan-statyn sågades sönder blev näsan avkapad – och statyn färgad i silver.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Zlatanstatyn har attackerats med bengaler, blivit nedklottrad, näsan har sågats av – och till sist kapades benen så statyn kraschade mot marken.

Nu föreslår Södra Teaterns vd Samuel Laulajainen att konstverket flyttas upp till huvudstaden.

– Det hade varit en stor ära, säger han i ett pressmeddelande

Så sent som i början på oktober var tusentals personer på plats utanför Stadion i Malmö för att vara med under invigningen av Zlatan Ibrahimovićs staty i Malmö. 

Bara lite drygt tre månader senare kvarstår nästan ingenting alls av statyn.

Sedan Zlatan Ibrahimović meddelade att han går in som investerare i Stockholmsklubben Hammarby har hans staty utsatts för skadegörelse – flera gånger om. Natten mot måndag gick det så långt att benen sågades av helt, och statyn föll mot marken. 

– Det är beklämmande, jag kan absolut inte begripa hur man kan göra så här, sa konstnären Peter Linde efter helgens skadegörelse

Parallellt med skadegörelsen har röster höjts - bland annat via ett lokalt medborgarinitiativ - för att statyn ska flyttas. 

Och om rösterna får sin vilja igenom finns det andra som är villiga att ta emot konstverket. I ett pressmeddelande föreslår nämligen Södra Teaterns vd Samuel Laulajainen att Zlatan-statyn flyttas till Södermalm och Mosebacketerrassen.

– Vi erbjuder ett nytt hem till Zlatan-statyn på anrika Mosebacketerrassen där han kan stå och blicka ut över Stockholm tillsammans med August Strindberg, säger Samuel Laulajainen.

”En stor ära” 

Mosebacketerrassen tillhör Södra Teatern och på platsen finns sedan tidigare även en byst av August Strindberg, en av Sveriges största författare genom alla tider.

Terrassen är alltid öppen för allmänheten, och inte minst på sommaren arrangeras såväl konserter som andra festligheter på platsen. 

– Det hade varit en stor ära att ge statyn av en av Sveriges största fotbollsspelare ett nytt hem. Vi tror att han hade passat perfekt i vår miljö, säger Samuel Laulajainen, och fortsätter: 

– Med Mosebacketerrassen har vi en unik plats och möjlighet som inte många andra aktörer kan erbjuda. Vi hoppas nu att politikerna i Malmö tycker likadant, så ser vi till att Zlatan-statyn får ett nytt hem.

Zlatanstatyn i Malmö har blivit vandaliserad flera gånger om. Foto: JOHAN NILSSON / BILDBYRÅN & PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Kommer inte lämna Malmö

Efter helgens skadegörelse är Zlatan-statyn flyttad till en hemlig plats för att repareras. När den eventuellt kan ställas ut offentligt igen är oklart.

Var den ska stå är lika oklart.

Frida Trollmyr (S) kommunalråd med ansvar för kultur och fritid, säger att en flytt till en annan stad är uteslutet. Men statyn kan komma att få en ny hemvist inom Malmös gränser.

– Den är donerad till staden, den är vår egendom. Men jag har inte sagt att den aldrig kan flyttas inom staden om det finns argument, säger hon. 


SE MER: ”Spelar inte för pengarna”

Zlatan Ibrahimovic hade fler bud som 38-åring än som 28-åring, sa han på presskonferensen. Men att välja Milan var enkelt.