Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förre stortalangen: ”Velat skita i allt”

”Fick skära bort ansiktet och göra om tills han blev nöjd”
Erik Pärsson spelar numera i topplaget Mjällby i superettan.Foto: BILDBYRÅN
Erik Pärsson i SVT:s ”i Zlatans fotspår”Foto: SVT

Erik Pärsson, 25, var tonåringen med vita blänkande skor som lyckades uppnå det han och alla andra drömde om.

Det blev med andra ord inte som många trodde.

– Det är inte alltid man behöver vara bäst när man är 15, 16 år, säger han.

Spola tillbaka bandet tio år och föreställ dig en tunnare och mer skägglös Erik Pärsson på en fotbollsplan.

Men redan när han som 15-åring valdes ut till SVT-serien ”I Zlatans fotspår” hade han det där självförtroendet som gör honom speciell.

Ungdomstränaren Johnny Gyllensjö, som var med och valde ut de nio talangerna till programmet, kan fortfarande se det framför sig, ett decennium senare.

– Jag minns Erik Pärsson. När han äntrade planen var det, ”oj, här kommer en fotbollsspelare”. En lirare. Han hade vita dojor och allt. Det stack ut. Naturligtvis hade han fotbollskvaliteter också men just känslan var något jag också gick på, säger han.

”Inte alla som tog gymnasiet på allvar”

Nuförtiden hittas han allt som oftast i en startelva i Mjällby i superettan.

Men även om åren har gått har han inte glömt bort hur det var att för första gången synas i rutan som fotbollsspelare.

– När folk började prata om det tänkte man att det var fett, men jag trodde aldrig jag skulle komma med. Så när jag väl gjorde det blev jag mest stolt. Jag tänkte ”fan vad häftigt, gud vad coolt”. Det var den känslan, säger Erik Pärsson.

Minns du hur du tänkte kring fotbollen överlag då?

– Det är klart att jag ville bli proffs. Det ville alla. Men annars hade jag inte så mycket tankar, man måste hela tiden tänka att det finns ett liv utanför också. Jag är tacksam för att jag valde skolan också, det har varit viktigt. Det var inte alla som tog gymnasiet på allvar, men jag är glad att jag gjorde det.

Anfallaren har chansen att skjuta Mjällby tillbaka till allsvenskan i höst.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Slog igenom som 21-åring – i division 2

Som ung spelade Pärsson i Husie IF, men kort tid efter att programmet hade sänts på SVT gick han till Malmö FF.

Pärsson tillbringade de sena tonåren i MFF:s U17- och U19-lag innan han som seniorspelare lånades ut till Lunds BK och FC Höllviken.

Men han platsade aldrig i MFF. Som 21-åring lämnade han i stället och valde att spela vidare i Höllviken – i division 2.

Där kom hans stora genombrott. 

– Jag gjorde direkt tolv mål på tolv matcher. Det var där min kurva helt plötsligt gick från nedåtgående till jättehet. Det förändrade hela min karriär. Det är såna steg man behöver ta ibland, ett steg tillbaka, två steg framåt. Jag ångrar inte det, jag är sjukt tacksam.

– Det är klart att man många gånger har velat lägga sig ner på marken och skita i allt. Så är det inom arbetslivet också. Men det som hela tiden har fått mig att fortsätta är mitt driv. Man upplever motgångar men när man väl når framgångar smakar det så satans gott. Det är den känslan som man hela tiden suktar efter.

Pärsson i Höllviken-tröjan i en match mot MFF 2015. På bilden syns även Erdal Rakip och Magnus Wolff Eikrem.Foto: BILDBYRÅN

Två av nio blev proffs: ”Trodde nog inte många”

Den krassa sanningen är dock att han tillhör en minoritet. Av de där nio 15-åringarna som valdes ut från Malmö med omnejd är det bara två som har blivit fotbollsspelare på heltid.

Erik Pärsson och Ligue 1-proffset Saman Ghoddos.

– Det hade varit sjukt om alla lyckades. Men att det skulle bli som det blev trodde nog inte många, säger Pärsson.

– Alla utvecklas olika. Jag utvecklades egentligen mest när jag var i 20-årsåldern. Det är inte alltid man behöver vara bäst när man är 15, 16 år. Det är samma sak med Saman. De senaste åren har det gått riktigt bra för honom, men det har varit en lång process och det handlar om att vara villig att lägga ner jobbet som krävs.

Är det någon du trodde det skulle gå annorlunda för?

– Det är nog Tibor (Cica). Han åkte över till Italien och efter det trodde jag att det bara skulle fortsätta.

– Samtidigt har jag mött Saman hur många gånger som helst och alltid vetat att det funnits den där spelaren inom honom. Men att han skulle lyckas så här bra trodde nog ingen. Jag unnar den spelaren allt. Det är ändå så pass få som lyckas.

Pärsson tillbringade en kort tid i grekiska högstaligan.Foto: INTIME SPORTS

Nosar på allsvenskan: ”Jag njuter”

Nog med tillbakablickarna. Erik Pärsson står inför en viktig höst nu när han har vänt hem till Sverige efter en tid i OFI Kreta i grekiska högstaligan.

Som anfallare i Mjällby har han goda möjligheter att skjuta upp klubben i allsvenskan till nästa år.

– Jag njuter. Det är såna här situationer man längtar efter, att ha varit i Grekland och sen vara med om en toppstrid i Sverige. Jag har alltid sagt att jag vill spela i allsvenskan, säger han och fortsätter:

– Jag är på god väg mot där jag vill vara, men jag är inte nöjd. Jag siktar på att bli ännu bättre.

Men att gå i Zlatans fotspår kanske blir svårt?

– Haha, ja. Möjligtvis att Alexander Isak kan närma sig, men att bli nästa Zlatan är helt omöjligt. Precis som att det aldrig kommer att komma en ny Ronaldo eller en ny Messi. Det är fysiskt omöjligt. 

– Man kan försöka gå i Zlatans skugga, men att gå i hans fotspår går inte.