Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Ett större tryck på sig som värvning utifrån”

Mattias Asper. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Alexander Isak gjorde mål mot Malta. Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Real Sociedad uppges betala 80 miljoner kronor för Alexander Isak. 

Enligt före detta Real Sociedad-spelaren Mattias Asper kommer han till en klubb lokalt engagemang – men också en klubb som förväntar sig kvalitet från utländska spelare.

– I den aspekten kanske han har ett större tryck på sig som värvning utifrån än vad de inhemska har, säger Mattias Asper, som tidigare spelat i Real Sociedad.

Att Alexander Isak skulle skriva på Real Sociedad har snarare varit en fråga om när än om. 

Och på torsdagen blev övergången officiell.  

Alexander Isak är klar för Real Sociedad. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Fjärde svensk

Alexander Isak blir klubbens fjärde svensk genom tiderna efter Håkan Mild, Mattias Asper och Agne Simonsson. 

Den före detta Mjällby-målvakten Mattias Asper tror att klubben kommer passa honom bra.

– Det är en klubb med engagemang från stad och omgivning, men med en familjär stämpel för att vara en storklubb. De brukar ta hand om sina spelare, det passar nog Isak väl, säger han.

– Sen ska han lyckas också. Det gäller att ha marginalerna på sin sida när han kommer dit. Han hade det tufft i Dortmund och var jätteduktig i Wilhelm ll. Hur det går får framtiden utvisa, men han har alla möjligheter att göra bra i från sig.  

Före detta Mjällby-keepern Mattias Asper har spelat i Real Sociedad. Foto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅN
Mattias Asper tror att Alexander Isak kan lyckas i Real Sociedad. Foto: JESUS DIGES / PRESSENS BILD , EPA

Press

Enligt uppgifter till SportExpressen ligger övergången på drygt 80 miljoner kronor, med möjlighet för Dortmund att köpa tillbaka honom.

Den förhållandevis höga övergångssumman, i kombination med att Isak kommer utifrån, sätter en extra stor press på Alexander Isak, anser Mattias Asper.

– Det är alltid så att det är lättare att ta in utländska spelare än att hitta lokala spelare. Så i den aspekten kanske han har ett större tryck på sig som värvning utifrån än vad de inhemska har. Men det tror jag han är väl medveten om när han går in i den här leken, säger han.

– Jag tror ändå att det är en lagom miljö för honom. De kommer att göra allt i sin makt för att utveckla honom. De ser nog en möjlighet att investera de här pengarna, förädla och få framgång på köpet. 

”Så i den aspekten kanske han har ett större tryck på sig som värvning utifrån än vad de inhemska har” Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

”Behöver ju forwards i landslaget”

Med att Real Sociedad tror på Alexander Isak råder det inga tvivel om.

– De tror på honom och har spenderat mycket pengar. Han kommer få stora chanser och möjligheter – men det gäller för honom att ta den också. Det är upp till honom nu.

– Jag håller tummarna för honom och hoppas på det bästa. Jag hoppas också för Sveriges skull att han utvecklas till en jättebra spelare. Vi behöver ju forwardar i landslaget.