Danmark jublar i EM. Foto: ROALD, BERIT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅNDanmark jublar i EM. Foto: ROALD, BERIT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Danmark jublar i EM. Foto: ROALD, BERIT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Den danska storstjärnan och förre Linköpingsspelaren Pernille Harder. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNDen danska storstjärnan och förre Linköpingsspelaren Pernille Harder. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Den danska storstjärnan och förre Linköpingsspelaren Pernille Harder. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

EM-finalistens utsålda landskamp ställs in

Publicerad

En repris på EM-finalen mellan Danmark och Holland skulle spelats på fredag i Horsens.

Men nu ställs den utsålda matchen i på grund av en djup konflikt mellan spelare och förbund.

– Det är en djupt beklaglig situation, säger Kim Hallberg, elitchef på det danska fotbollsförbundet.

Danmark nådde i somras EM-final.

Man förlorade mot hemmanationen Holland, men charmade en hel nation.

Sedan dess har intresset för landslaget varit glödhett i Danmark och inför fredagens repris som EM-finalen så var samtliga Casa Arenas 10 400 publikplatser utsålda.

Men nu ställs matchen in.

Anledningen: spelare och förbund ligger i ett skyttegravskrig om ett ekonomiskt avtal parterna emellan.

Djup konflikt

Det danska förbundet, DBU, vill ge spelarna en höjning på motsvarande ungefär en miljon svenska kronor att dela på över de kommande två åren.

Men parterna ligger långt, långt ifrån varandra.

Enligt danska tidningen BT kräver spelar föreningen en höjning på motsvarade sju miljoner svenska kronor över det kommande två åren. En höjning av det förra avtalet med 342 procent.

Spelarna har via sin spelarförening meddelat att man inte kommer till träning eller match med landslaget förrän det nya avtalet är undertecknat.

50 000 för ett EM-silver

Konfliktens grundbult handlar om att spelarföreningen vill att DBU ska bli spelarnas primära arbetsgivare, något som DBU absolut inte är intresserade av.

Enligt den danska sajten kvindesport.dk fick de danska spelarna ungefär 50 000 kronor var i när de i somras nådde EM-final.

Det nuvarande avtalet mellan spelare och förbund ger spelarna 2 500 kronor per kvalmatch och och ytterligare 2 500 om man når EM eller VM.

På tisdag är det tänkt att Danmark ska möta Ungern i VM-kval.

Om matchen blir av återstår att se.

Relaterade ämnen
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag