Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Galna minuter bakom Malmö FF:s kvalseger

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Tre minuter i den andra halvleken, sedan var det tack och gott för Rangers FC.

Stor matchhjälte blev Veljko Birmancevic som var inblandad i båda målen.

– Vi gör en fantastisk insats och killarna fullföljde matchplanen perfekt, säger Jon Dahl Tomasson.

Veljko Birmancevic har visat fin form den senaste tiden med fyra mål de senaste fyra allsvenska matcherna. I bortamatchen mot HJK Helsingfors blev han inbytt i den 72:a minuten och målskytt fyra minuter senare.

Mot Rangers FC i den tredje kvalrundan till Champions League fick han chansen från start. Och som han tackade för förtroendet.

”Birmas” målform håller i sig

Malmö FF startade den andra halvleken ursinnigt och i 47:e minuten hittade Birmancevic fram till Sören Rieks som gav hemmalaget ledningen.

– Jag får en bra träff på bollen, så det var skönt att se att den gick in, säger Rieks.

Gästerna hann knappt förstå vad som hänt innan det var dags igen.

Anders Christiansen hittade fram med en passning till Birmancevic som stod fri till vänster i straffområdet. Han tittade upp och med hjälp av den högra stolpen prickade han in 2-0 till Malmö FF. 

– Jag är väldigt lycklig att få göra mål. Allting gick så snabbt. Jag sökte bortre hörnet som jag har tränat på och det gick vägen, säger Birmancevic.

Hemmalaget formerade sig med en trebackslinje i matchen och Birmancevic tog plats bredvid Antonio Colak i anfallet. Det var inte bara målen han bidrog med. Han var ständigt involverad i spelet och hittade ett fint samspel med övriga lagkamrater. 

– Det var första gången jag spelade anfallare på det här viset och första gången jag spelade med Antonio (Colak), men det funkade bra och vi får se hur det går framöver.

Kan du tänka dig att spela där mer?

– I dag föll det väl ut. Vi får se hur det blir framöver, det får bli i samråd med tränaren. Men jag gärna spelar gärna anfallare och gärna ytter, så det får tiden utvisa.

Rangers reducerade i slutminuten

I den 74:e minuten klev han sedan av med kramp.

I slutminuterna tryckte gästerna på för en kvittering. Och den kom. Med matchens sista spark fick Steven Davis till ett distinkt avslut som hittade in bakom Johan Dahlin och han fastställde slutresultatet till 2-1.

– Vi gick för en trea men fick i stället ett i baken. Det är klart att det är något vi tycker är väldigt tråkigt, men samtidigt får man också ha perspektivet att det är Rangers vi möter och det är ett bra resultat, säger Birmancevic.

Ett mål som grämer huvudtränare Jon Dahl Tomasson efter matchen.

– Kan vi komma överens om att vi glömmer det skitmålet?, säger han.

Om Malmö FF gasade i inledningen av den andra halvleken, så var det tvärtom i den första.

”Stolt och frustrerad på samma gång”

Inledningsvis var det Rangers FC som flög ur startblocken. Under de två första minuterna fixade de både en hörna och en farlig frispark snett utanför hemmalagets straffområde. Dock utan resultat.

När de himmelsblåa hämtat sig från chocken kom även de in i matchen och Rieks, Christiansen och Birmancevic bjöd på några fina kombinationer i passningsspelet.

Malmös farligaste läge kom i den 20:e minuten. Jo Inge Berget vände bort sin back, klev in i planen och avslutade längst med marken. Men den första halvleken förblev mållös med ett bollinnehav på 48-52 %.

Malmö FF tar med sig en 2-1-ledning till returen i Skottland som spelas nästa tisdag.

– Jag är stolt och frustrerad på samma gång. Den är en fantastisk insats av killarna, men sen får vi en liten kalldusch i slutet, säger Tomasson.