Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det största ögonblicket i hela min fotbollskarriär”

Patrik Andersson blev tysk ligamästare med Bayern München 2001. Hör honom berätta om avgörandet och frisparken i slutsekunderna som säkrade guldet.
Patrik ”Bjärred” Andersson.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Efter spel i Bayern representerade Patrik Andersson även FC Barcelona.Foto: BILDBYRÅN HB

Bundesliga är tillbaka efter coronauppehållet som lamslagit fotbolls–Europa. 

I Nents Bundesligastudio berättar förra landslagsstjärnan och Bayern München-spelaren Patrik Andersson om en frispark som avgjorde hela mästerskapet.

– Det största ögonblicket i min karriär, säger mittbacksikonen i Viaplay.

Det är den sista omgången i Bundesliga 2001. Bayern München, med Patrik Andersson i laget, ställs mot Hamburg på bortaplan. Hemma i Gelsenkirchen spelar Schalke mot bottenlaget Unterhaching. Båda matcherna spelas samtidigt  – när domaren blåser av Schalkes match har hemmalaget vunnit med 5-3 och inväntar resultatet från Hamburg där Bayern ligger under med 1–0. 

– Just detta ögonblick, betydelsen, allt spel runtomkring, vad som hände och pågick i Schalke samtidigt… Allt detta gör det till det största ögonblicket i min karriär. Inget annat kommer i närheten, säger Patrik Andersson i Viaplay.

Det är långt inne på tilläggstiden när Bayern München tilldelas en indirekt frispark i Hamburgs straffområde.

– I samband med avblåsningen så är mitt minne att jag och (Stefan) Effenberg söker varandras blickar. Då kändes det klart att det var läge för mig. Och sedan möter vi upp varandra. 'Effe' säger till mig att: 'Du tar den, Patrik'. Då är det direkt tusen tankar. Framförallt är ju detta sista chansen att förändra matchbilden. Sen börjar blicken flacka lite. jag upplever att det är väldigt mycket trafik framför bollen. Det är oroligt. Jag märker att Oliver Kahn har kommit upp också och börjar söka lite kontakt och konflikt. Det blir en irritation, säger Andersson och fortsätter: 

– Det sista är att 'Effe' kommer fram till mig efter att jag lagt upp bollen och säger att: 'Tänk på att ta en kort ansats för att det kommer bli en kort pet”. Jag tänker också att jag inte kommer ha så mycket tid. Så det gäller att snabbt ta sig till bollen och försöka få till en bra bollträff. Gärna så hårt som möjligt. Sedan ser jag att det ställs upp en mur och det är ett antal spelare. Då börjar man titta efter var man ska hitta den där luckan. Det var en känsla av 'det är nu eller aldrig' - det är nu vi har chansen att ta hem mästerskapet.

Vann ligan med matchens sista spark

Skottet sitter och Bayern vinner titeln med minsta möjliga marginal. Varför förlusten svider extra mycket för Schalke-supportrarna bottnar i ett speakermisstag – det ropades nämligen ut felaktigt att Hamburg hade gjort mål, varpå segerrusiga supportrar stormade innerplanen. När misstaget sedan uppdagades beskriver Schalke-supportrar det än i dag som att ”världen bokstavligen hade gått under”.

Bundesligastudion är tillbaka i Viaplay och Viasat Sport Premium från och med klockan 15 i dag lördag. Ligan drar i gång med stormötet Borussia Dortmund – Schalke 04.