Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Som ett avskedsbrev – det kändes hopplöst”

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Ett år har gått sedan Tommy Svensson tvingades steloperera ryggen efter år av tuffa smärtor. 

I en lång intervju hemma i Växjö berättar fotbollslegendaren om livet som pensionär, den långa kärleken till sin fru Ann-Catrin, avskedsbrevet från Klas Ingesson och uppoffringen efter tragedin där hans mamma dog i en trafikolycka. 

– Jag kände mig tvungen att flytta hem för farsans skull och det har jag aldrig ångrat.

Tommy Svensson slår sig ner vid köksbordet där hembakade lussekatter och pepparkakor står uppdukade tillsammans med kaffeservisen. 

Den förra förbundskaptenen ser ut att må oförskämt bra. 

– Jag är pensionär nu och har inga uppdrag eller åtagande. Jag gör det som passar mig, konstaterar 73-åringen med ett leende. 

– Jag tränar mycket och sedan är jag väldigt intresserad av att läsa böcker. Gärna romaner med historiska perspektiv. 

Tommy Svensson i sin läsfåtölj. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Förskjutna kotor och nerv i kläm

På förmiddagen har han varit på gymmet. Han tränar varje dag, 1,5 timme cykling, snabb promenad eller gymmet. 

Efter år av tuff smärta på grund av förskjutna kotor och en nerv i kläm tvingades han till en stor ryggoperation för precis ett år sedan. 

– Innan den stora operationen kunde jag knappt gå. Varje steg jag tog gjorde ont och när jag vände mig i sängen högg det till, berättar han. 

– De två första månaderna efter operationen var också ett helsike. Det var mycket smärta. Men nu är jag nästan helt bra.  

**

Ännu, 24 år efter fotbolls-VM i USA 1994, kommer det fram folk och tackar Tommy Svensson för bragden. 

Själv hyllar han gärna Janne Andersson efter sommarens fotbollsfest. 

– Han gjorde det jättebra. Jag känner igen mig i en hel del med honom, gruppdynamiken och sättet att vara. 

Tommy Svensson visar upp VM-bronset.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Har inte det nya landslaget hyllats lite för mycket - ni tog ju medalj? 

– Vi var lite bättre..., svarar han med ett leende. 

– Nej, men det har gått ända sedan -94 utan någon liknande framgång. Folk törstar efter det. Det var otroligt spännande och jättebra. En fantastisk upplevelse. 

När tror du nästa stora framgång kommer? 

– Den kan komma när som helst. De gjorde det bra med lagsammanhållningen men om man ska nå en riktigt stor framgång måste de få lite bättre anfallsfotboll. Det behövs fler riktigt vassa forwardar. Spetskompetensen. 

Efter VM har landslagsspelare bojkottat medierna vid något tillfälle. Är dagens spelare mer bortskämda tycker du? 

– Ja, det tror jag, sedan finns det en massa undantag förstås. Det har kommit in ofantligt mycket pengar, vilket gör det lättare till hands att bli mer egoistisk. Tyvärr, tycker jag. 

– Vi fick faktiskt beröm från Fifa som det mest tillgängliga landslaget under VM 94. Varje morgon hade vi en presskonferens där alla spelarna var tillgängliga. Det har inte varit så sedan dess men det är kanske svårare i dag. Internet fanns knappt på den tiden. Annars tycker jag det är jätteviktigt att man har en bra relation till pressen för man är beroende av varandra. 

"Nöjd med livet"

Sven-Göran Eriksson och de före detta svenska förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Erik Hamrén har på senare år tagit andra mindre nationer eller lag – hade du kunnat göra det? 

– Nej. Man är olika som personer och har olika drivkrafter men jag skulle aldrig göra det. Det skulle inte passa mig.

Apropå att det kommit in ofantligt mycket pengar i sporten – blev man rik som förbundskapten på din tid? 

– Nej, det blev man inte. Det är mycket bättre i dag naturligtvis. Det har följt med den allmänna trenden inom idrotten. Men jag är nöjd med livet som det är, man behöver inte alltid sträva efter mer och mer. 

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

**

Den 29 oktober 2014 gick VM-hjälten Klas Ingesson bort i blodcancer. Dagen innan skickade han ett sms till Tommy Svensson, ett långt sms som förra förbundskaptenen fortfarande har kvar i sin telefon. 

– Det var som ett avskedsbrev. Han tackade för att han hade fått ha mig som tränare och skrev att han lärt sig så mycket av mig. 

Hur kände du när du läste det? 

– Det kändes väl lite hopplöst. Meningslöst. Orättvist. Så är det med alla som drabbas, det är ju orättvis. Livet är inte rättvist och det gäller ta vara på tiden.   

– Klas var den stora vikingen. Stark. Ingenting skulle kunna fälla honom och så kom det här. 

Tommy Svensson och Klas Ingesson stod varandra väldigt nära. När Klas blev tränare för Elfsborg ringde han Tommy i bilen på väg till den första träningen från Ödeshög till Borås. Legendaren ville ha råd från en annan legendar.  

– Jag kommer ihåg det så väl. Jag tyckte det var ganska kul. Han fick några råd men jag vet inte om de var så bra. 

Tommy Svensson på Klas Ingessons begravning.Foto: MIKAEL FRITZON / TT / TT NYHETSBYRÅN

"Mor är död"

Fotbollsikonen har också själv drabbats av en tragedi inom familjen när han var proffs i Belgien. Pappa Stig brukade ofta ringa efter matcherna för att höra hur det gått men den här januarikvällen hade familjen lagt sig tillsammans med den då 1,5 åriga dottern när telefonen ringde kvart över elva. 

– Varför ringer du nu, tänkte jag. Sedan hörde jag ingenting i luren och då frågade jag vad det var och så snyftade han och sa - mor är död. 

– Det hade varit en bilolycka på kvällen. Hon var bara 55 år. Det drabbade helt plötsligt och var en chock naturligtvis. 

Ett halvår senare flyttade Tommy Svensson hem till Sverige. Det trots att han egentligen trivdes väldigt bra i Belgien och att klubben ville skriva nytt kontrakt. Dessutom hade han förslag från Frankrike i samma veva. 

– Jag kände mig tvungen att flytta hem för farsans skull och det har jag aldrig ångrat. Det kändes som rätt beslut då. 

Bara någon timme innan vi träffas har det i samband med landslagets presskonferens om truppen till januariturnén offentliggjorts att Tommy Svenssons pappa blivit invald till svensk fotbolls Hall of Fame. Stig Svensson var en legendarisk fotbollsledare i Öster. 

– Jasså? Det visste jag faktiskt inte. Då är vi där båda två. Vad kul. 

– Det var ett bra tag sedan han gick bort. 15 år sedan, tror jag. Men det hade han blivit glad om han hade fått veta. Vi har fått kungens medalj också båda två. 

Hade ni en bra relation? 

– Ja, vi hade en nära relation även om vi var oense många gånger. Vi var lika envisa båda två. I allting. 

**

Efter tiden som förbundskapten arbetade Tommy Svensson som expertkommentator på Canalplus (numera C More). I nio år var han parhäst med Arne Hegerfors.  

– Det var jätteroligt. Jag fick chansen att vara med överallt och se det från den andra sidan också. 

– Sedan var Arne och det gänget fantastiska att jobba med. Jag skickar fortfarande sms till honom då och då. Han är ju inte så bra just nu men han blir glad när man skickar sms. 

Gillar att dansa

Jag har läst att du tycker om att dansa och att du träffade din fru Ann-Catrin på dans i folkparken – när får vi se dig i Let's Dance? 

– Nej, nej, nej. Jag gillar att dansa men jag är för dålig i knä och rygg. 

– Däremot var jag på plats på finalen förra året när Jesper Blomqvist vann. Det var rätt häftigt och de var otroligt skickliga så jag tänkte ännu mer att det var bra jag inte var med.

Ann-Catrin och Tommy. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Berätta hur det gick till när du träffade Ann-Catrin då ...

– Jag var knäskadad och skulle inte spela match på söndagen utan hade möjlighet att gå ut och festa med kompisarna på lördagskvällen i folkparken. 

– Jag bjöd upp henne och sedan dess har vi varit ihop. Det är 53 år sedan. Vi trivs ihop och har haft en bra familj med barn och barnbarn. 

Dansar ni fortfarande? 

– Om det är fest, så gör vi det. 

Blir ni inbjudna till galej som Fotbollsgalan och Idrottsgalan? 

– Jodå, vi blir inbjudna men det har ändrat sig lite senaste åren. Man får betala själv, det känns lite konstigt faktiskt, säger han. 

– Men få det inte att låta som att jag är snål. Det handlar inte om det utan principen. Och vi är passé nu, det är nya tider nu.

**

Tommy Svensson reser sig från köksbordet för att bli fotograferad - och på förfrågan visa upp den omtalade bronsmedaljen så klart.

Samtidigt kommer Ann-Catrin hem till lägenheten i Växjö där de bor när de inte är i sommarhuset i Mellbystrand. 

Eller på någon resa.  

Ett av deras största intressen är nämligen resor. 

– Jag har besökt 70 länder genom åren. Nu är det mer semesterresor men tidigare var vi även på äventyrsresor som safari i Kenya, djungeln i Borneo och en månad i Sydafrika.  

– I vinter ska vi till Thailand. Det är skönt med avkoppling också och jag gillar maten, kulturen och vädret där. 

Om du ser tillbaka på alla dina år inom fotbollen – är det någonting du ångrar i dag? 

– Sett till omständigheterna där och då ångrar jag ingenting men jag var nära Benfica, Celtic och Rangers och Athletic Bilbao var och hälsade på. I efterhand kan jag tycka att det varit intressant att se om jag passat för det.

Tommy Svensson bjöd på hembakade lussekatter och pepparkakor.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Vill du ha mer sport i ditt flöde? Följ SportExpressen på Instagram! 

FÖLJ DITT LAG I ALLSVENSKAN: Få nyheter skickade i Messenger direkt till telefonen

LÄS MER: Nations League enkelt förklarat: Så tar sig Sverige till EM