Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det har nog förstört dubbelt så mycket”

Bovar Karim var en av MFF:s största talanger i ungdomslandslagets tröja 1999. Foto: Bildbyrån
Bovar Karim i La Manga 2003. Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN
Bovar Karim i Prespa Birlik 2015. Foto: BILDBYRÅN
La Manga 2003. Bovar Karim (tvåa från vänster) med fem andra Malmö FF-talanger; Joakim Nilsson, Markus Rosenberg, Billy Berntsson, Daniel Pode och Jon Jönsson. Foto: © Bildbyrån
Foto: BILDBYRÅN
Zlatan Ibrahimovic. Foto: NILS PETTER NILSSON
1 / 7

Uppvuxen i Rosengård, fostrad i Malmö FF, såld till Holland.

Supertalangen Bovar Karim var den förste "nye Zlatan" – men fick en helt annan fotbollsresa.

Nu anser han att många talanger gått förlorade i Zlatans fotspår.

– Även om Zlatan gjort så att många svenska spelare har velat börja spela fotboll, har det nog tyvärr förstört dubbelt så mycket, säger Bovar Karim.

”Du skulle spelat i Real Madrid. Du var den största talangen som MFF hade”.

Bovar Karim rycker lite på axlarna. Han har blivit van vid att folk han träffar på stan tycker så.

– Men det är inte så lätt bara för att man är en talang. Det är mycket som det hänger på, som skador, att ha tur i oturen, ha rätt tränare, komma till rätt klubb, pengar, vänner. Det är många saker som ska klaffa för att man verkligen ska lyckas nå den absolut högsta nivån och då menar jag A-landslaget och stora klubbar ute i Europa, säger Bovar Karim.

– Den enda som verkligen lyckats hela vägen är vår gode vän Zlatan och han har också haft tur. Redan från när vi spelade ihop i MFF till där han är i dag. Det har varit mycket tur, hårt arbete, rätt tränare. Jag har fått se det från väldigt nära håll. Många säger att om man tränar tillräckligt hårt och har tillräckligt stor talang så lyckas man. Ja jo, till stor del men du ska också ha en väldigt stor tur. Det kan jag lova dig.

Såldes till Holland som 15-åring

I dag är Bovar Karim 34 år gammal och bor i Malmö igen sedan några år tillbaka. Han har en son på 3,5 år och har bland annat jobbat med sin brors telekomföretag.

Fotbollen?

Den har han mer eller mindre lagt på hyllan efter spel i IFK Malmö i fjol. På en brokig meritlista står, efter ungdomsåren i Feyenoord 2000-2002, Malmö FF, Malmö Anadolu, holländska Cambuur, norska Tromsö, irakiska Zakho samt mindre lokala klubbar som IFK Klagshamn, Limhamn Bunkeflo, BW90, Prespa Birlik och IFK Malmö.

Men det var inte riktigt så många spådde den tekniske mittfältarens karriär runt millenniumskiftet.

Bovar Karim har kurdiskt påbrå och är drygt tre år yngre än Zlatan Ibrahimovic, men har en liknande bakgrund.

Uppvuxen i Rosengård, fostrad i Malmö FF och tidigt en haussad supertalang som bland annat var lagkapten i några av de svenska U-landslagen.

Bovar Karim i Sveriges P15-landslag. Foto: BJÖRN LARSSON / BILDBYRÅN HB

När Malmö FF åkte ur allsvenskan 1999 hade en då 17-årig Zlatan Ibrahimovic debuterat i allsvenskan, men när den holländska storklubben Feyenoord kontaktade MFF den vintern var det inte för att köpa den blivande landslagskaptenen – utan för att köpa 15-årige Bovar Karim i en mångmiljonaffär.

– MFF hade väldigt stora ekonomiska problem och behövde akut få in pengar. Som jag har fått höra det från Hasse Borg (dåvarande sportchefen i MFF) fanns det inte så många spelare att sälja från A-laget då och Feyenoord kom med ett väldigt bra bud, minns Bovar Karim som tidigt i karriären fick epitet ”den nye Zlatan”.

Hamnade i bråk med MFF-supportrar

Fotbollsmässigt stortrivdes också den unge Bovar Karim i Holland där han något år senare fick sällskap av just Zlatan.

– Vi umgicks varje dag. Jag tog tåget till Amsterdam eller han till Rotterdam, säger Karim.

Men där Zlatan slog igenom i Ajax valde Bovar Karim att återvända hem till Malmö FF för att få spela mer.

– Jag kände att jag var tillräckligt bra för deras B-lag och i juniorlaget var jag överlägsen, men enligt klubbledningen och tränarna i Feyenoord var jag inte tillräckligt bra för att spela i A-laget. På den tiden vann de Uefacupen och hade många duktiga spelare.

Billy Berntsson, Joakim Nilsson, Bovar Karim, Markus Rosenberg, Jon Jönsson och Daniel Pode under ett tränaingsläger med MFF 2003. Foto: Bildbyrån

Men återkomsten i MFF blev ingen succé. Karim kände att han inte passade in i dåvarande MFF-tränaren Tom Prahls spelfilosofi och hamnade även i ett uppmärksammat bråk med MFF-supportrar 2004 där han fick ta emot hot efter att ha uttalat sig positivt om Hammarbys intresse i medierna.

– Det är inget jag klandrar MFF-supportrar för. Jag var ung och dum och gjorde ett riktigt dumt uttalande. De var väldigt intresserade av mig och jag sa fel ord då som jag ångrar, säger Bovar Karim i dag.

Bråket var en del i att Bovar Karim återigen lämnade MFF för Holland.

– Jag kände att om supportrarna började tycka lite illa om mig och att jag bäddat för det lite själv så kanske det var bättre att röra på sig. Då kom Cambuur med ett riktigt bra kontrakt, det bästa jag skrivit i mitt liv, så jag tog chansen och sa att det får räcka. Tom Prahl var kvar så det var lika bra att gå vidare.

 

LÄS MER: I SKUGGAN AV ZLATAN, DEL 1: Valentino Lai: ”Jag föll för livets goda” 

LÄS MER: I SKUGGAN AV ZLATAN, DEL 2: Zia Sakirovski: ”Det var tufft att vara ensam” 

LÄS MER: I SKUGGAN AV ZLATAN, DEL 3: Mattias Svanberg: ”Priset visar kanske att de tror på mig”

 

”Jag borde spelat på toppnivå i Europa”

Tiden i Cambuur var bra, kanske den bästa i karriären, och Bovar Karim spelade även några Champions League-matcher i Asiens motsvarighet när han ett antal år senare var i irakiska Zakho. Men medan Zlatan Ibrahimovic blev ett hushållsnamn över hela fotbollsvärlden stannade det där för Karim – som enligt Östersunds förre VM-spelare Saman Ghoddos var den som lärde honom att skjuta frisparkar en gång i tiden i Limhamn Bunkeflo.

Saman Ghoddos skruvade in en frispark mot Malmö FF på Stadion. Efteråt berättade VM-spelaren att det var Bovar Karim som lärde honom skjuta frisparkar under tiden i Limhamn Bunkeflo. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Känner du att du kunde uppnått mycket mer med din karriär?

– Ja, absolut. Med den potential jag hade borde jag ha spelat på toppnivå i Europa, men du måste mixa talang med mycket träning. På min tid räckte det att du var extremt talangfull, då kom du väldigt långt, men kollar du dagens fotboll är det nästan de som tränar hårdast dagligen, och sköter allt med sömn och allt, som lyckas.

Hur ser du tillbaka på din karriär?

– Jag är tillräckligt vuxen för att kunna acceptera och förstå vissa grejer. Hade jag kunnat vrida tillbaka tiden 15-20 år hade jag kanske gjort vissa saker annorlunda och sagt vissa saker annorlunda i intervjuer och till tränare och agenter. Samtidigt känner jag i dag att jag fått uppleva mer än många andra får uppleva. Jag har ändå varit i stora, fina klubbar och spelat med allt från superstjärnor till duktiga europeiska spelare.

– Det var kanske guds plan att det skulle gå som det har gått – och det är jag glad för.

Om du hade kunnat göra något annorlunda, vad hade du gjort då?

– Jag ångrar inte det, men hade jag spelat fotboll i dag och varit 15 år hade jag absolut inte flyttat utomlands utan stannat i Malmö FF, säger han och pekar på hur mycket starkare MFF är i dag än när han själv lämnade som ungdomsproffs.

Även återkomsten till MFF hade han skött annorlunda.

– För Hasse Borg var det en dröm att jag skulle komma tillbaka och lyckas i Malmö FF. Problemet var att jag aldrig pratade med tränaren (Tom Prahl) och då kom jag till en tränare som hellre ville ha spelare som sprang 50 kilometer än en väldigt kreativ och spelskicklig fotbollsspelare. Det har jag respekt för i dag, men det hade jag inte då och då kunde jag gå in till tränaren och säga ”vad fan sysslar du med?”.

 

LÄS MER: Så gick det för talangerna som följde i Zlatans fotspår

 

”Förstört för många – men inte Zlatans fel”

I dag tycker inte Bovar Karim att det är okomplicerat att talanger, likt han själv, pekas ut som "den nye Zlatan".

Han menar att det inte är så enkelt som att bara försöka kopiera Zlatan Ibrahimovics väg för att själv bli framgångsrik.

– Då kanske man var lite kaxig och uppkäftig och skulle säga och tycka vad man ville, men det är en spelare som har lyckats med det. Tyvärr har den spelare som lyckats med det också gjort så att många, många hundratals talanger har misslyckats på vägen på grund av… ”Okej, jag går hans väg, jag går på hans sätt att spela, hans sätt att vara som person så kommer jag kanske någonstans”, men nej, det går inte. Det är många talanger som misslyckats – även medierna har målat upp att ”detta är den nye Zlatan”. Jag var också den nye Zlatan. Många talanger vill vara som honom i sättet, men då ska du också ha turen att kunna leverera det fullt ut. 

Bovar Karim säger att han själv inte försökte ta efter Zlatan, men att det är viktigt att ha rätt omgivning runt sig som kan sätta gränser.

– På den tiden hade jag tyvärr ingen som kunde göra det.

Bovar Karim i MFF:s P16-lag. Foto: Bildbyrån

Upplever du att många talanger fastnat i Zlatans skugga så att säga?

– Nej, inte kanske helt i skuggan, men jag kan nämna 10-15 spelare som varit i Malmö FF som målats upp i medierna. Jag vet att medierna vill ha en ny Zlatan för det blir 15-20 år till med roliga grejer att skriva om och roliga intervjuer, men det blir inte bra för spelarna för de får en press på sig och ett sätt att vara.

Bovar Karim poängterar att det inte är något Zlatan kan rå för.

– Även om han gjort så att många svenska spelare har velat börja spela fotboll och kanske lyckats halvt har det nog tyvärr förstört dubbelt så mycket. Och det är absolut inte Zlatans fel för han har alltid varit sig själv. Men det har nog förstört fler talanger än det tagit fram. Jag är kanske en av få som vågar erkänna det. Många har trott att de är den nya Zlatan och att allt bara ska rulla på, men det är inte så lätt.

 

 

Ladda ner Kvällspostens app och få nyheter dygnet runt 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!