”Det gör lite ondare än ungdomsfotboll”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Under tisdagskvällen slog Malmö FF ut HJK Helsingfors och tog sig vidare till nästa kvalrunda i Europaspelet. 

Dagen därpå vad det dags igen då IFK Malmö stod för motståndet i en träningsmatch. 

Då föll MFF med 2-1. 

– Det är väldigt bra för killarna att spela en match dagen efter, säger Jon Dahl Tomasson. 

Malmö FF spelade 2-2 mot HJK Helsingfors och är därmed ett steg närmre en plats i Champions League. 

Vid halvtvå-tiden natten till onsdag var laget tillbaka i Malmö och bara timmar senare var det dags för ytterligare en match då ett förstärkt U21-lag mötte IFK Malmö på Hybriden bakom Eleda stadion.

Och MFF fick en drömstart på matchen då Peter Gwargis skickade in bollen i matchens inledande minuter. 

Efter ledningsmålet jobbade sig IFK Malmö in i matchen och kvitteringen kom på straff genom Jesper Rindmo i den femtonde minuten och en stund senare hade det gulklädda Ettanlaget vänt på steken då Jakob Andersson skickade in ledningsmålet.

 Ett mål som blev matchens sista. 

Trots förlusten var Jon Dahl Tomasson nöjd med utfallet av matchen där flera spelare fick chansen att visa upp sig för honom. 

– Vi började med vår återhämtning i morse. Det är väldigt bra för killarna att spela en match dagen efter, man kommer ut ur sin bekvämlighetszon det är kul att se spelarna som får sina minuter nu, säger han. 

Birmancevic spelade 30 minuter

I Malmö startade Veljko Birmancevic - målskytt mot Helsingfors - och spelade den första halvtimmen. Enligt Tomasson så har det att göra med att han vill att spelaren ska få fler löpmeter i benen. 

– Vi kollar hur mycket de sprungit och hur många accelerationer de har gjort, säger han. 

Tanken var även att Felix Beijmo skulle få minuter men han kastade in handuken före matchen.

– Felix kände lite i musklerna efter resan och då sa vi att han skulle ta det lugnt i stället, förklarar Tomasson.

I stället fick 16-årige Josef Al-Imam kliva in och spela på Beijmos position. 

– Det är superbra för de här unga spelarna att få de här chanserna mot män. Det är jättebra för utvecklingen och det är därför jag schemalägger de här matcherna. Det är som jag sagt många gånger, det handlar om resultat men också att utveckla spelare. 

– De blir vuxna av det här det gör lite ondare än ungdomsfotboll. 

Känning på Lasse Nielsen 

Inte heller Lasse Nielsen fanns med i MFF:s trupp mot IFK Malmö. Tomasson berättar att Nielsen var tänkt att starta mot Helsingfors men att en känning höll honom tillbaka. 

– Lasse skulle ha startat i går men han hade lite problem med en stel muskel, jag hade kunnat använda honom om jag behövt honom men då hade risken varit större för en skada, berättar Tomasson. 

MFF tränar under torsdagen och sedan två dagars ledighet för laget innan de börjar förberedelserna inför mötet med Rangers på tisdag. 

– Nu kan vi träna i morgon och sedan kan vi vara lediga i två-tre dagar så de får tid med familjen. Det är väldigt bra för spelarna att få ladda batterierna, säger Tomasson. 

Så här spelade MFF

Marko Johansson - Hugo Andersson, Noah Eile, Emil Lindman, Veljko Birmancevic, Josef Al-Imam - Markus Björkqvist, Aleksander Damnjanovic, Sebastian Nanasi - Peter Gwargis, Malik Abubakari,