Debut på ovan position: ”Spelar där jag måste”

Niklas Moisander byttes in mot Eric Larsson.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Han fick spela ungefär 15 minuter mot HJK Helsingfors.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Niklas Moisander fick debutera mot HJK Helsingfors – på en ovan position.

Hans första minuter i Malmö FF blev som vänsterback.

– Det var längesedan jag spelade på den positionen, säger han.

Den 35-åriga mittbacken lämnade Werder Bremen för spel med Malmö FF och har väntat på att få speltid.

I hemmamatchen mot HJK Helsingsfors, i den andra kvalrundan till Champions League, kom debuten. I den 77:e minuten ersatte han Eric Larsson.

– Det kändes bra. Naturligtvis bra feeling att göra debut och stämning var otroligt fin. Vi vann matchen så jag är nöjd, säger Moisander.

Han är vanligtvis mittback men fick hoppa in som vänsterback. Jonas Knudsen saknades i truppen på grund av skada och bakom honom finns det ingen naturlig ersättare. Larsson spelar mest till höger och även Felix Beijmo trivs bäst på den kanten.

Jon Dahl Tomasson berättade att han innan matchen pratat med Moisander om att det kunde bli aktuellt att använda honom som ytterback.

– Det var längesedan jag spelade på den positionen. Jag är här för att hjälpa laget och om det är vänsterback eller mittback det spelar ingen roll. Jag vill hjälpa laget, spelar där jag måste spela och gör mitt bästa, säger Moisander.

”Det var jätteviktigt för mig”

Han blev spelklar den 15 juli men har fått en vecka på att spela.

– Det behövdes två-tre veckor för mig att träna. Jag hade ingen försäsong, så det var jätteviktigt för mig. Det känns jättebra nu och jag är redo för att spela mer. Vi får se vad som händer nu. Men jag är redo och jag njöt att spela med laget. 

Han fick göra sin debut hemma på Eleda stadion framför supportrarna. Och det var stundtals bra tryck på läktaren mot HJK Helsingfors.

– Det var bra. Jag såg hemmamatchen mot Riga och redan då var stämningen jättebra. Jag kan bara föreställa mig hur det är när det är fullt här. 

– Jätteskönt att spela här, vi har bra fans och det är jätteviktigt för oss spelare. Jag hoppas hela stadion är full snart, det bästa i fotboll är fansen, säger Moisander.

Malmö FF vann matchen med 2-1 efter mål av Antonio Colak och Anders Christiansen. På lördag spelar laget med Mjällby AIF i allsvenskan, sedan väntar returen mot HJK Helsingfors på tisdag i Finland.