Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Danmarks förbund anmäler dödshoten

Nicolai Jörgensen har fått ta emot dödshot efter sin straffmiss i VM. Foto: REUTERS / BILDBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL

Nicolai Jörgensen missade sin straff när Danmark åkte ur VM efter en gastkramande straffläggning mot Kroatien.

Nu polisanmäler det danska fotbollsförbundet dödshot som riktats mot spelaren efter turneringen.

– Det här är långt över gränsen. Det är fullständigt oacceptabelt. Det är oanständigt, säger förbundets kommunikationschef Jakob Höyer till danska BT.

Det danska VM-äventyret tog slut i åttondelsfinalen mot Kroatien.

Redan efter fem minuter stod det 1–1 och den händelserika matchen utvecklades till ett gastkramande drama där Kasper Schmeichel, med sin straffräddning i förlängningen, tog matchen till straffar.

Där missade tre danska spelare sina straffar, bland andra Nicolai Jörgensen som sköt den femte straffen, när Danmark fick lämna VM.

Efter turneringen har Jörgensen fått bära rollen som syndabock och han har fått ta emot flera grövre hot på sociala medier. Enligt BT har man bland annat skrivit "död åt Jörgensen" och "du ödelade allt for Danmark ditt svin".

Nu väljer det danska fotbollsförbundet, DBU, att polisanmäla hoten som man tar kraftigt avstånd ifrån.

På Twitter skriver DBU: ”Vårt samhälle kan aldrig acceptera dödshot – varken mot VM-stjärnor, politiker eller andra. Det är helt oacceptabelt och oanständigt. Vi anmäler det här till polisen för att få ett stopp på detta vanvett.”

https://twitter.com/DBUfodbold/status/1014056873744588800

DBU: ”Hot kan vi aldrig acceptera”

DBU:s kommunikationschef Jakob Höyer säger till danska BT att man accepterar kritik och debatt, men att hot aldrig kan accepteras.

– Det kan vi aldrig acceptera som fotbollsförbund eller som samhälle. Varken för VM-spelare, politiker eller andra.

Förbundet har inte pratat särskilt med Nicolai Jörgensen om hoten.

– Vi har hållit det för oss själva hittills. Vi hoppas att både Nicolai och de andra spelarna är lediga med sina närmaste, fruar och familjer. Jag känner inte till om andra spelare har drabbats av samma sak. Men det kan dyka upp, säger Jakob Höyer.

Ekwall reagerar starkt: 

En som reagerar starkt över hoten på sociala medier är tv-profilen och SportExpressens krönikör Patrick Ekwall. Han skriver på Twitter angående hoten mot Jörgensen: ”Folk är dumma i huvudet. Överallt.”

https://twitter.com/Ekwall/status/1013898171754348546

För SportExpressen utvecklar Patrick Ekwall vad han menar.

– Det finns så sjukt mycket gott som har kommit med sociala medier, men tyvärr har det också blivit ett klotterplank för idiotin som är lättillgängligt och som når väldigt många, väldigt lätt och väldigt snabbt. Det är det vi har här på något vis. Om det var någon som blev förbannad 1974 så kunde man möjligtvis skicka in en insändare till en tidning som hade blivit recenserad eller kanske skriva det på en toalett med en tuschpenna, inte vet jag, och få ut sina aggressioner och hat, säger Patrick Ekwall. 

– Jag tror inte det är nytt att folk får för sig att säga olika vidriga saker till människor utan att de alldeles för lätt kan förmedla det så det blir synligt och hörbart. Det är baksidan av sociala medier. Folk tror inte de menar så illa, men det blir en miljö som inte är speciellt lustig att leva i.

– Det är lite för lätt att göra sitt hat synligt. Det hade varit tacknämligt om det var svårare. Men nu lever vi i en sån värld så det är inte mycket att göra åt. Vi kan inte förbjuda sociala medier för att det finns idioter.

Ekwall: ”Viktigt att det polisanmäls”

Patrick Ekwall tycker det är viktigt att hoten polisanmäls. Precis som det svenska fotbollförbundet gjorde efter hoten mot Jimmy Durmaz efter gruppspelsförlusten mot Tyskland.

– Det är väldigt viktigt. Problemet är att de här människorna tror att finns det på sociala medier så finns det inte, men det är det det gör. Det är trakasserier och någon form av förföljelse. Jag kan inte den exakta benämningen på det, men jag kan känna att det ändå är brottsligt att på det här sättet uttrycka sig om människor som har spelat en fotbollsmatch eller vad det nu är. 

– Det är viktigt att det polisanmäls och att det prövas också. Man ska inte komma undan så enkelt, tycker jag, att man skriver något som är vidrigt och som är fruktansvärt eller exempelvis rasistiskt och komma undan med det för att det bara var på sociala medier. Då är vi ute på en farlig vandring om vi tror att vi kan bete oss hur som helst på sociala medier bara för att det inte är på riktigt, men det är ju det det är. Jag hoppas man kan få den här typen av människor som beter sig så här att ställas till svars och kanske till och med straffas för det.

 

LÄS MER: Sverige i kvartsfinal – allt du behöver veta

LÄS MER: Kvartsfinaler i VM 2018 – alla matcher 

LÄS MER: Resultat, dagens matcher och laguppställningar

FÖLJ VM: Liverapporter från alla VM-matcher 

MISSA INGA VM-NYHETER: Få största VM-nyheterna direkt i Messenger! 

LÄS MER: Slutspelet i VM 2018 – allt du behöver veta

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher 

LÄS MER: Fotbolls-VM – spelschema och tv-tider