Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi kvinnor måste sluta tycka synd om oss själva”

FC Rosengård, svenska mästare 2019.
FC Rosengårds målvakt spelar även i landslaget. Här med Amanda Ilestedt.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Zecira Musovic är inte rädd för att säga vad hon tycker.Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Hon ger sig ofta in i Twitter-diskussioner, vill få bort offermentaliteten och har en kandidatexamen i ekonomi med inriktning mot marknadsföring.

Till vardags är hon målvakt i FC Rosengård och landslaget. 

Zecira Musovic har tröttnat.

Nu berättar hon på vad.

I samband med att Malmö FF presenterade sitt nystartade damlag publicerade Zecira Musovic ett antal tweets riktade mot kritiken om att majoriteten av spelarna kom från ett och samma lag – Dösjöbro IF. Musovic ansåg det inte var något konstigt i det, utan att det snarare handlade om att skapa ”det bästa möjliga laget”. 

https://twitter.com/ZeciraMusovic/status/1207033172061495297

Hon utvecklar. 

– Först och främst är det bra att diskussionen finns, oavsett vad man tycker i frågan. Ska jag vara helt ärlig blev jag förvånad över engagemanget. Det är väl klart att Malmö FF vill värva in de bästa spelarna i samband med att de uppenbart satsar så hårt som de gör? I alla sporter handlar det om att vara bäst, att nå resultat. Varför skulle det vara annorlunda här?

– Samtidigt borde MFF kanske varit lite smidigare i sin formulering – nu är det lätt för kritikerna att peka finger och säga ”ni dränerar ett helt lag”. Men ser man det i stället på lång sikt så blir det här en möjlighet för ännu fler tjejer att kunna spela i en professionell, seriös, satsande klubb. Vi i FC Rosengård har byggt upp något väldigt bra trots att vi har jobbat i motvind – nu kommer MFF med pengar, satsar stort och tvingar på det sättet även oss att bli ännu bättre. Ju fler klubbar desto bättre. Alla ska få möjligheten, säger Zecira Musovic. 

”Mycket handlar om ekonomi”

Att herrklubbar satsar pengar på att antingen etablera eller utveckla sin befintliga damförgrening av verksamheten är inget nytt fenomen. PSG och Lyon har gått i bräschen sedan ett antal år tillbaka, men det är först på senare år som exempelvis Premier League–lagen har börjat lägga större vikt vid vid sina damlag. 

Zecira Musovic menar att ovanstående tillvägagångssätt, det vill säga att använda ett redan befintligt varumärke är en väg att gå, men att det även finns andra sätt att locka till sig stöd. 

– Huvudproblemet bottnar i ekonomin på ett eller annat sätt. Stora herrklubbar har ofta en väldigt bra ekonomi som de kan ta en del av och lägga i ett damlag – det tillsammans med ett starkt varumärke är ett tillvägagångssätt. Sedan finns det andra vägar att ta. Ett exempel kan vara att näringslivet och större företag kan gå in och satsa i ett damlag. Helt plötsligt har det laget lika stora möjligheter att slå igenom och bli riktigt bra, som om de skulle vara en del av en stor herrklubb. Vi ser att allt fler satsar i det, både stora herrklubbar och företag.

”Vi måste ta av oss offerkoftan!”

När Zecira Musovic inte tränar eller spelar matcher pluggar hon. Tidigare har det varit ekonomi, en utbildning som nu är avklarad, och nu ligger fokus på strökurser och andra engagemang. Att lära sig saker och att använda fritiden effektivt är viktigt, berättar hon. 

Det tänder dock till ordentligt när Zecira Musovic får frågan om vad hon vill lämna bakom sig från 2019.

– Offermentaliteten och -koftan som folk har i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Och att slippa diskussionen om jämställdhet till varje pris. Vi kvinnor måste sluta tycka synd om oss själva och jämföra oss med män hela tiden. Stå upp för dig själv! Visa att vi är starka kvinnor oavsett vad, sälj inte in dig som svag och hoppas på att någon ska bygga upp dig för att de tycker synd om dig! Allt har diskuterats så mycket och intensivt att diskussionerna har spårat ur. Det är farligt att hela tiden leta efter fel och problem ”bara för att” – folk bryr sig genuint mer om sin egen goodwill än vad de är engagerade i frågor på riktigt.