Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Vi är inte i närheten av lönerna de betalar där”

Damallsvenskans två enda kvinnliga huvudtränaren. Limhamn Bunkeflos Renée Slegers och Kristianstads Elisabet Gunnarsdóttir. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Anna Welin har lämnat LB07 för spel i Kristianstad. Hon får möta sitt gamla lag direkt i premiären. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Damallsvenskans två enda kvinnliga huvudtränare möts redan i premiären.

Nu ger Kristianstads succétränare Elisabet Gunnarsdóttir sin syn på varför så få kvinnor satsar på tränaryrket.

– Det här är ett väldigt tufft jobb på många sätt, säger Gunnarsdóttir.

När slutsignalen ljöd förra säsongen jublades det hos såväl Kristianstads DFF som Limhamn Bunkeflo.

KDFF slutade fyra och tog brons, klubbens allra första medalj i damallsvenskan. Inför den här säsongen har KDFF fått behålla sina stjärnspelare och bland andra värvat Anna Welin från sin premiärmotståndare.

LB07 i sin tur räddade sin allsvenska existens i den sista omgången med en 1–0-seger hemma mot Djurgården.

Nu möts lagen i ett Skånederby direkt i premiären.

Men matchen sticker också ut av en helt annan anledning.

Det är även ett möte mellan damallsvenskan två enda kvinnliga huvudtränare: Kristianstads Elisabet Gunnarsdóttir och Limhamn Bunkeflo nya tränare Renée Slegers.

Damallsvenskans enda kvinnliga huvudtränare

Elisabet Gunnarsdóttir har tränat KDFF sedan säsongen 2009 och i år tagit klubben till cupfinal i maj. Hon har också vid flera tillfällen genom åren varit den enda kvinnliga huvudtränaren i damallsvenskan.

Gunnarsdóttir har sin förklaring till varför inte fler kvinnor satsar på tränaryrket.

– Jag har pratat med många tjejer som kommit in och tränat och varit på väg upp och det har kommit fram samma. Det är väldigt mycket jobb och för dålig ersättning. Ska du jämföra med herrallsvenskan tror jag inte vi är i närheten av lönerna man betalar där, säger Elisabet Gunnarsdóttir.

Hon fortsätter:

– Det här är ett väldigt tufft jobb på många sätt. Det är oregelbundna tider, mycket kvällar och helger. Den aspekten tror jag har mycket att säga.

Gunnarsdóttir: ”Har tydliga mål med min karriär”

Nederländskan Renée Slegers avslutade sin spelarkarriär 2016 efter skadeproblem. Elisabet Gunnarsdóttir har däremot satsat länge på tränaryrket. Innan hon kom till Sverige tränade hon Valur på Island och ledde klubben till fyra mästerskapsguld.

Vad är det som gör att du pallat i 25 år?

– Jag kan givetvis bara tala för mig själv, men det har funnits väldigt stor passion för fotboll och jag har haft tydliga mål vad jag vill göra med min karriär, säger hon.

– Redan när jag var 25-26 år ville jag vara tränare i damallsvenskan. Här står jag i dag och trodde kanske inte att jag skulle vara så länge i samma klubb, men jag sätter tydliga mål och vill uppnå mina mål och jag tänker inte hoppa av förrän jag har lyckats med det.

 

Madelene Fensby