Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Värvningskupper kan avgöra guldkampen

FC Rosengårds unga stjärna Hanna Bennison kör för fullt efter en lång skadeperiod.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stina Blackstenius har en nyckelroll i Göteborgs guldjakt,Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Linköpings Nilla Fischer kan sätta stopp för Göteborgs guldjakt.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Jonas Eidevall hoppas att guldstriden lever vidare hela vägen in i kaklet.Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Två värvningskupper kan hålla liv i damallsvenskan.

Och ge FC Rosengård en ny guldchans.

– Det finns mycket tändvätska, säger Rosengårds tränare Jonas Eidevall. 

Kopparbergs/Göteborg FC leder damallsvenskan fyra poäng före FC Rosengård när två omgångar återstår. Seger mot Linköping borta på lördag eftermiddag säkrar guldet.

Även om Göteborg har drömläge finns risk för grus i maskineriet på upploppet.

Jonas Eidevall behöver inte ringa till tidigare Malmöspelaren Nilla Fischer – nu i Linköping – för att be om hjälp i guldstriden.

– Dels är det Linköpings sista chans att vara med och slåss om en Champions League-plats och dels finns det mycket tändvätska om man ser på transferhändelserna tidigare under året, säger Jonas Eidevall.

Rosengårdstränaren tänker på två infekterade övergångar i början av säsongen.

Först Stina Blackstenius plötsliga uppbrott från Linköping. Övergången avgjordes i skiljenämnd, som tvingade Linköping att släppa Blackstenius till Göteborg.

Sedan amerikanskan Brianne Folds som fick hjälp med flyg och hotell – av Linköping. Under provträningen reste hon till ett hemligt möte med Göteborg och skrev på för konkurrenten.

– Det finns många anledningar för Linköping att gå för fullt mot Göteborg. Jag behöver inte elda på, säger Eidevall.

Linköping kan avgöra på lördag

Linköping-Göteborg spelas på lördag (kl 15). Rosengård möter Piteå borta på söndag (kl 14). 

Är det en fördel att spela dagen efter?

– Vi kan inte påverka utgången i Linköping. Men det är bra att veta förutsättningarna innan vi ska spela vår match. Det är alltid en fördel att ha ett resultat att gå till, säger Jonas Eidevall – och fortsätter:

– Det finns ingen fördel för Göteborg att spela först. De kan avgöra på egen hand ändå. Egentligen är det inget positivt för deras del.

Om Linköping tar minst en poäng samtidigt som Rosengård vinner i Piteå lever guldracet till nästa helg när damallsvenskan avslutas. Då tar Göteborg emot Vittsjö och Rosengård möter Växjö på Malmö IP.

Rosengård, som i sämsta fall kan sluta trea, har redan säkrat en plats i Champions League.

Jonas Eidevall betonar att en andra- eller tredjeplats inte har någon betydelse för Europaspelet. Det innebär varken en lättare eller svårare väg.

– Det känns som att det blivit en missuppfattning när folk ser på tabellplaceringen ur det perspektivet. Skillnaden är att tvåan och trean i damallsvenskan går in i Champions League i ett tidigare skede.

Rosengårds väg in i Champions League

Jonas Eidevall igen:

– Man får en lättare väg i Champions League om man vinner damallsvenskan. Då slipper man möta tvåorna och treorna i Tyskland, Frankrike, England och Spanien. Men vi har bra rankingpoäng som skyddar oss, vi kanske kan undvika de matcherna ändå. Det är värre för andra svenska lag som inte har så hög rankingpoäng.

Läget i truppen?

– Vi har en skadefri trupp. Alla tränar. Hanna Bennison har varit borta en tid men är tillbaka. Der ser bra ut.

Rosengård flyger till Piteå på lördag eftermiddag.

– Vi är i luften när Linköping möter Göteborg. Vi landar i verkligheten vi ska förhålla oss till, konstaterar Jonas Eidevall.