Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen till KDFF: ”Se er i backspegeln”

Clara Markstedt öser in mål för Vittsjö – som har fem raka segrar.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Nu får Anna Welins Kristianstad se upp.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Det säger Stefan Ekstrand, årets damallsvenska tränare i fjol!Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Vittsjö hade en mardrömsinledning på årets damallsvenska säsong, men nu går skånskorna som tåget. Laget har fem raka segrar och siktar på Champions League. Tredjeplacerade Kristianstad får se upp, menar Vittsjös tränare Stefan Ekstrand.
– De får titta sig i backspegeln, för vi kommer i en jäkla fart, utbrister han. 

I fjol slutade Vittsjö på en överraskande tredjeplats i damallsvenskan. Med tanke på att laget kommer från en ort med knappa 2 000 invånare är det minst sagt imponerande.

Förra året var det bara ettan och tvåan som fick en Champions League-plats, men till denna säsong får även trean chansen i den åtråvärda Europaturneringen. 

Det är något Vittsjö suktar efter - och de gör det trots en helt miserabel start på säsongen med endast en inspelad poäng på de sex första matcherna.

– Men vi hade en sån otroligt tung period då med massa skador, säger tränaren Stefan Ekstrand och namndroppar målvakten Sabrina D'Angelo, Alexandra Benediktsson, Tove Almqvist, Sandra Adolfsson och Mie Leth Jans - fem spelare som alla är viktiga för laget som åkt på skador i år.

– Vi hade knappt ett lag till inledande matcherna. Vi hade två utespelare på bänken! I år har man ju fått göra fem byten per match, men vi hade då alltså bara två tillgängliga inhoppare. Det var enormt frustrerande och det var inte bara skador, allt gick emot oss. Vi gjorde självmål två gånger, släppte in mål precis i slutet, åkte på straffar... Oturen grinade oss illa i ansiktet kan man säga. Med normal utdelning hade vi fått sju eller nio poäng första sex matcherna, nu blev det bara en pinne.

”Tro fan att det är bättre nu” 

Men sedan bedrövelsen i damallsvenska starten har Vittsjö studsat tillbaka och visat upp samma storslagna form som genererade i tredjeplatsen i fjol. Femte raka segern kom i söndags när Linköping besegrades på bortaplan med 2-1 efter avgörande på stopptid. Symboliskt var det Mie Leth Jans som gjorde bägge målen - hon som var borta första åtta matcherna på grund av skada. 

– Nu är vi 18-19 tjejer på träningarna igen och vi har full bänk. Tro fan att det är bättre än tidigare under säsongen! Vi kan förbereda oss som vi ska så nu siktar vi högt, utbrister tränare Ekstrand. 

Vill nå Champions League 

Efter 15 spelade omgångar ligger Vittsjö femma i tabellen, men upp till serieledande FC Rosengård är det hela 16 poäng - något skånskornas tränare anser vara för stort avstånd.

Tredjeplacerade Kristianstad som innehar sista Champions League-platsen och som är åtta poäng före Vittsjö ska däremot få svettas, hälsar Ekstrand.

– Vår vision är att nå Champions League och sluta topp 3. Vi ska slåss om medaljer, vilket är en väldigt hög målsättning med tanke på att det bor 1 813 människor i Vittsjö...

– Kristianstad får titta sig i backspegeln, för vi kommer i en jäkla fart!