Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tuffa kravet för att infria målsättningen: ”Har tro”

Jennie Nordin gjorde Växjö DFF:s första mål i damallsvenskan i fjol.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Jennie Nordin var inte helt nöjd med sin första säsong i Växjö DFF, men tror på ett bättre 2019 om hon får spela i sin naturliga roll som mittback.
Foto: BILDBYRÅN

Från sjua som nykomling till sämst tvåa i år.

Det är vad som krävs om Växjös DFF ska infria målsättningen att spela Champions League 2020.

– Vi spelare försöker bidra så mycket vi kan för att uppnå det, säger mittbacken Jennie Nordin.

Så sent som 2014 grundades Växjö DFF. Klubben har sedan dess gjort en snabb resa genom svensk elitfotboll. I fjol slutade klubben sjua som nykomling i damallsvenskan.

– Jag tycker att vi gjorde en helt ok första säsong i damallsvenskan. Sen hade vi väl lite mer förhoppningar resultatmässigt. Vi siktade på topp 6 och kom sjua. Men det är en godkänd första säsong får man säga, säger Jennie Nordin.

Backen, med ett förflutet i AIK och Linköping, gjorde Växjö DFF:s första historiska mål i högsta serien i fjol. Men Nordin känner inte att hon fick ut sin fulla potential när laget spelade med trebackslinje.

– Jag spelade där tränaren och laget behövde mig som mest, men jag passar bättre i en fyrbackslinje.

”Vet nästan att det skulle bli ett lyft”

Med ny tränare i Henrik Larsson kan det dock bli fler chanser med fyrbackslinje i år.

– Det vet jag nästan skulle bli ett lyft för mig. Jag vet vad jag kan och vad jag har för kvaliteter i en fyrbackslinje.

Nordin, vars pappa är AIK-ikonen Krister Nordin, visade dock sin tuffhet under fjolåret där hon drog på sig fem gula kort och ett rött.

– Det kan nog stämma, skrattar hon.

Är det du som är tuff eller är domarna för hårda mot dig?

– Helt klart domarna som är för hårda, haha.

– Nej, jag skulle säga att jag kör ganska fysisk fotboll, men när man är mittback blir det ju lite mer känsligt ju längre ner i planen man kommer. Jag tycker inte att jag är värre än någon annan på planen.

Satte mål att nå Champions League

Trots att Växjö DFF gjort en snabb resa har man en tuff utmaning framför sig i år. I alla fall om man ska lyckas infria klubbens uttalade målsättning: Champions League-spel senast 2020.

Det betyder att man måste sluta som sämst tvåa den här säsongen.

– Det är klubben som har satt det när de startade 2014. Vi spelare försöker bidra så mycket vi kan för att uppnå det, men det är inget vi tänker är ett måste att spela i Champions League nästa år, säger Jennie Nordin.

– Vi satsar på att komma ytterligare högre upp i tabellen.

Hur långt upp är steget för att kämpa om de platserna?

– Jag skulle säga att vi har ett litet steg kvar. Vi har absolut en tro på att vi kan slå topplagen och spela jämnt med dem, men jag tycker vi är lite för ojämna mot nedre skiktet i tabellen. För att kunna vara där uppe krävs att man tar alla viktiga poäng man behöver göra.