”Trodde inte att de skulle vara intresserade”

Mia Persson under tiden i LB07
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
I Slavia Prag fick hon bland annat spela Champions League.
Foto: DANIELA PORCELLI / ZUMA PRESS/IBL
Renée Slegers tar över Rosengård efter Jonas Eidevall
Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN

Mia Persson lämnar Tjeckien och flyttar hem till Skåne. 

Hon bestämde sig tidigt för att lämna Slavia Prag efter den här säsongen.  

Nu återförenas hon med tränaren Renée Slegers i FC Rosengård. 

– Jag har känt att jag vill hem, så det var prio ett, berättar Persson. 

Två säsonger i tjeckiska Slavia Prag är lagda till handlingarna. 

Rosengårds nyförvärv Mia Persson bestämde sig tidigt i våras för att flytta hem till Sverige.

– Jag kände redan i slutet av förra året att det lutar åt att jag vill flytta hem och även nu på våren har jag känt att jag vill hem, så det var prio ett. När jag väl hade bestämt det så kändes det jättebra. Så då fick fotbollen komma sen och jag fick se om det var någon som ville erbjuda mig ett kontrakt, säger hon. 

Tvåårskontrakt med Rosengård

Ett kontrakt blev det. 

De två kommande säsongerna kommer hon att representera serieledande FC Rosengård. Men att det skulle bli Rosengård och en återkomst till Malmö för den förre LB07-kaptenen var dock inget hon räknat med. 

– Jag trodde inte det från början, att de skulle vara intresserade. Men det var bara positivt att de var det.

Hon berättar att kontakten med Rosengård etablerades när hon fortfarande befann sig i Tjeckien för att avsluta säsongen. 

– Jag trodde att jag skulle ha hela sommaren på mig i och med att det är OS. Men jag fick möjlighet att välja tidigt. Det är skönt att det är klart. 

”Vill inte ta den risken”

Åren i Tjeckien har präglats av coronarestriktioner och hon har varken kunnat resa till Sverige eller ta emot besök.  

– Förra sommaren tänkte man att det nog kommer att lätta till hösten och våren, så jag skrev på för ett år till och så blev det exakt samma sak igen. Nu känner jag att jag inte vill ta den risken, även fast det har kommit ett vaccin så vill jag inte riskera det igen. Nu får det vara så.   

Tanken på att få återvända till Sverige stundtals fungerat som drivkraft. 

– Jag tog beslutet ganska tidigt och då berättade jag för Slavia att jag har beslutat mig för att flytta hem. Och sedan fick jag lite energi av det, då har man ändå kunnat leva på det de sista månaderna. 

”Fått leva på fotbollen”

Fotbollsmässigt har däremot tiden som utlandsproffs varit både nyttigt och framgångsrik.

– Jag har fått leva på fotbollen och bara fokusera på träning, matcher och att bli bättre.

Förra året fick hon fira en ligatitel då säsongen avbröts och Slavia kröntes till segrare. I år fick hon nöja sig med en andraplats efter att lokalrivalen Sparta Prag dragit det längsta stråt i ett udda spelupplägg. 

– Nu på våren har vi spelat jättebra och inte förlorat alls. Man möter alla lagen två gånger och sedan har man ett slutspel. Först räknas poäng och sedan är det inbördes målskillnad som gäller. 

– Vi förlorade mot dem i augusti förra året. Så fastän att vi har lika många poäng och vi har bättre målskillnad än dem så vann de ändå serien på det, i och med att de gjorde fler mål mot oss i våra möten mot varandra. Det var lite segt, säger Persson.

Återförenas med tränaren 

Persson kommer att böra träna med FC Rosengård när laget startar upp efter uppehållet i slutet av juli. Då kommer träningarna att ledas av ett för henne bekant ansikte, nämligen Renée Slegers - som tar över som huvudtränare efter Jonas Eidevall.  

– Sista halvåret i LB innan jag flyttade till Prag så hade jag Renée. Hon är en jätteduktigt tränare, så för min del så påverkar inte tränarbytet valet att det blev Rosengård. 

Hon har följt Rosengårds framfart i Damallsvenskan under våren.

Hur ser du på konkurrensen?

– När man kommer till ett så pass bra lag så gäller det bara att komma in bra i gruppen och bidra med det man kan, får man spela så får mn spela. Man får göra sitt bästa och bidra till laget.