Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Konstigt att utmåla oss som guldfavoriter”

FC Rosengård inledde årets cupspel med att vinna med 5-0.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Jonas Eidevall såg sitt lag vinna med 5-0 på lördagen, men var inte helt nöjd efter slutsignalen.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Klasskillnad så det räckte och blev över.

FC Rosengård behövde inte anstränga sig allt för mycket när svenska cupen sparkade i gång med ett möte mot division 1-klubben Västerås BK 30. 

Men huvudtränaren Jonas Eidevall var inte upp över öronen lycklig efter slutsignalen.

– Det är konstigt att utmåla oss som guldfavorit, säger han. 

Vägen fram till lördagens cupmatch har varit lång.

När Limhamn/Bunkeflo drog sig ur såväl Elitettan som svenska cupen uppstod ett hål i FC Rosengårds grupp – ett hål som fylldes först i början på veckan när förbundet meddelade att Västerås BK 30 fått en plats i gruppen.

På lördagen var det så dags, när Västerås åkte ner till Malmö för cupspel.

Ett cupspel som inte blev allt för spännande

”Vi är rätt okej”

Västerås backade hem och parkerade bussen från start. Under den första halvleken klev Rosengård upp till en betryggande 4-0-ledning, utan att gästerna lyckades skapa en enda målchans. 

Skåningarnas mål gjordes av Sanne Troelsgaard, Johanna Rytting Kaneryd, Anam Imo och Jessica Samuelsson. 

– Jag tycker det är en match där vi är rätt så okej i många delar. Vi spelar oss fram till rätt så många chanser, säger Rosengårds huvudtränare Jonas Eidevall.

I den andra halvleken tryckte FC Rosengård på och jagade ytterligare mål. Men det blev en ganska snål utdelning – Anna Anvegårds fullträff blev den enda.

– Vi saknar skärpa i avslutslägen. Vi skapar chanser för att vinna med det dubbla och hade vi gjort det hade vi nog suttit här med en mer nöjd känsla, säger Jonas Eidevall.

Cupmatchen bjöd annars på en ”mini-debut”: Matilda Eriksson Kristell fick nämligen chansen från start. Hon har visserligen redan debuterat för Rosengård, men då som inhoppare i allsvenskan. Mot Västerås blev det 90 minuters speltid. 

– De parkerade bussen och det krävde mer av oss. Vi är inte tillräckligt effektiva och sista passen sitter inte. Vi skapar mycket målchanser, men vi gör inte mål, säger hon.

Är det svårt att möta ett motstånd som inte försöker anfalla utan som parkerar bussen?

– Ja, det tycker jag. Det tycker jag verkligen.

”Vi är för tunna”

Mästarklubben FC Rosengård har gjort flera fina resultat under försäsongen, men Jonas Eidevall är något kritisk mot hur truppen just nu är byggd. Han efterlyser nyförvärv, om Rosengård ska klara av att försvara sitt guld och spela i Europa. 

– Denna match och uppladdningen till den är tydliga tecken på att, med den trupp vi har i dag, så är det konstigt att utmåla oss som en guldfavorit, säger Eidevall.

– Om klubben har ambitioner av att vilja vinna SM-guld och kunna gå vidare i Europa så måste man ta in fler spelare.

Vilka positioner gäller det? 

– Vi behöver ta in en mittback till. Vi behöver göra en massa rotationer där så snart vi tappar en av våra tre mittbackar och därifrån ska vi röra runt och påverka hela dynamiken i laget.

Kristianstad leder gruppen.

Trots att FC Rosengård vann lördagens öppnande cupmatch med tydliga 5-0 så kan de glömma bort gruppledningen.

Kristianstad var nämligen ännu bättre, och bortaslog Halmia med 6-0. Ett resultat som innebär att Rosengård just nu är utanför vårens slutspel i den svenska cupen då det bara är gruppvinnaren som går vidare.

För Kristianstad fortsätter cupäventyret den 14 mars med hemmamatch mot Västerås. Rosengård ställs mot Halmia på bortaplan samma dag.

Därefter väntar en trolig gruppfinal på Malmö IP den 21 mars.