Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Supertalangen tillbaka i svenska landslaget

Hanna Bennison i FC Rosengård.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hanna Bennison har redan gjort tre landskamper för Sverige.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Hanna Bennison är tillbaka i A-landslaget.

Annars var överraskningen i den sista svenska EM-kvaltruppen bristen på just överraskningar.

– Jag tror inte på att ta ut elva nya spelare som knappt haft en landskamp. Då blir det svårt att se deras kvaliteter, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Sverige säkrade en plats i fotbolls-EM 2022 redan under den förra EM-kvalsamlingen. Ändå väljer förbundskapten Peter Gerhardsson att ta ut i princip starkast möjliga trupp till EM-kvalavslutningen borta mot Slovakien den 1 december.

Och trots osäkra tider med en pågående coronapandemi har det inte varit några problem att få loss spelarna till en resultatmässigt betydelselös match, säger han.

– I de här tiderna har vi diskuterat lite mer med klubbarna när det gäller laguttagningen, men det har varit enbart positiva diskussioner, vilket gör att vi kommer att ha en väldigt bra trupp till Slovakien, säger Gerhardsson.

Sjuk i covid-19

Ett annat skäl till de många bekanta ansiktena är att det enligt förbundskaptenen är en dålig strategi att byta ut halva truppen.

– Om man ska få chansen så är det viktigt att få det i en väldigt bra miljö. Jag tror inte på att ha elva nya spelare som knappt haft en landskamp. Då blir det svårt att se deras kvaliteter. Man behöver ha en bra omgivning, och det tycker jag att vi har här.

Ett namn som ändå sticker ut är Hanna Bennison. Rosengårds 18-åriga mittfältstalang var med i Algarve Cup i våras men har sedan dess haft både skadeproblem och varit sjuk i covid-19.

Nyligen gjorde hon comeback i allsvenskan, och nu är hon också tillbaka i landslaget.

– Nu har hon inte spelat speciellt mycket, men hon har varit bra på träningarna i Rosengård och gjort bra inhopp. Hon imponerade på oss när hon var frisk. Det fattas lite speltid och vi får se hur hon tar åt sig av den här miljön. Men kvalitativt, när hon är i full form, så är hon en av våra absolut största talanger, säger Peter Gerhardsson.

Hanna Bennison har gjort tre seniorlandskamper för Sverige.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Rolfö också tillbaka

Även Wolfsburgs Fridolina Rolfö, som missade de senaste EM-kvalmatcherna efter sviterna av en hjärnskakning, är med i truppen på 25 spelare, liksom Göteborgs Emma Kullberg som petades senast.

Av spelarna som var med i den förra truppen saknas Julia Zigiotti Olme, som ska genomgå en höftoperation, samt Mimmi Larsson och Julia Roddar.

EM-kvalmatchen mot Slovakien i Trnava blir den sista tävlingsmatchen för Sverige före OS i Tokyo nästa sommar.

Till OS får Gerhardsson bara ta ut 18 spelare, och det blir därför extra tufft att ta en plats där. Men spelare som ännu inte fått chansen i A-landslaget ska inte helt ge upp OS-drömmen, betonar han.

– Nej, och det finns ett bra exempel för dem. Madelen Janogy var med för första gången i januari förra året, och kom sedan med i VM, säger Gerhardsson, som hoppas på sex–sju träningslandskamper under våren 2021.

– Men ett OS är en väldigt tuff turnering. Som läget ser ut nu åker man med 16 utespelare och två målvakter. Det innebär att du behöver spelare som kan spela mot de absolut bästa toppnationerna.

SE MER: